Hem Film & TVBlu-ray Recension: Uncharted (UHD)
Uncharted uhd 4k recension Silver

Recension: Uncharted (UHD)

av Henric Brandt

Vi har redan recenserat filmen Uncharted då den gick på bio, läs gärna den först om du inte är bekant med filmen sen innan. Den här recensionen kommer att handla om den fenomenala Ultra HD 4K-utgåvan.

Jag var ganska besviken på filmatiseringen av den omåttligt populära Playstation-spelserien Uncharted. Efter att ha sett filmen på bio var osäker på om jag skulle ta mig an att se om den UHD 4K. För hur det än är med utgåvan så är det ju samma film – eller hur?

Redan i första scenen, som startar mitt i handlingens centrum, så ökar pulsen på mig rejält i hemmabiosoffan. Det är verkligen kristallklar bild då UHD-utgåvan både är mastrad med Dolby Vision och i 4K (2160p), vilket totalt blir ett stort lyft från 1080p på Blu-ray. Färgerna är intensiva och bilden är stadig tack vare mycket hög bitrate (144 MB/s). Svärtan är perfekt och helt utan komprimeringsartefakter.

Jag vill inte spoila filmen, så därför tänker jag inte avslöja vad första scenen handlar om – men jag kan säga som så att den börjar väldigt tyst och lugnt för att sedan vrida på och bli fullt ös. Ljudspåret i Dolby Atmos levererar över förväntan. Det är perfekt mixat mellan tysta och högljudda scener utan att du behöver kasta dig efter fjärren. Surround-högtalarna får jobba övertid och framför allt vind och andra omgivningsljud är coolt mixade för en verkligt omslutande upplevelse.

Det finns gott om extramaterial och tyvärr så smyger sig en hel del ”klubben-för-inbördes-beundran” in i det hela, men överlag är det ändå informativt och kul. Uncharted har massor av specialeffekter och via extramaterialet fick jag verkligen en inblick i hur otroligt mycket som faktiskt var praktiskt och inte bara CGI. Extra kul är det att få höra lite hur länge filmskaparna faktiskt har funderat på att göra en Uncharted-film. Från början var det tänkt att Mark Wahlberg skulle spela Nathan Drake. Tom Holland växte konstigt nog i rollen när jag såg om filmen och samspelet mellan honom och Wahlberg är faktiskt rätt kul ändå.

Sammanfattningsvis så är det verkligen tråkigt att en film som Uncharted inte nådde sin potential på bio (i alla fall inte på min biograf i stan). Ljudet på biografen var lågt med usel bas, bilden var grådaskig och oskarp. Så nu när jag kunde se filmen så som den faktiskt var tänkt att ses så störde jag mig inte på det tekniska och kunde i lugn och ro stänga av hjärnan och njuta av föreställningen. Så betyget blir därför klart högre och värt en rekommendation till hemmabion!

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.