Klart du ska laga frasig torskrygg med smak av basilika och citron ikväll.

I Veckans Recept den här veckan bjuder jag på en vällagad torskrätt. Ja, jag vet. Många av er skyggar undan och rynkar på näsan för att ni tänker på fisken man fick i skolan. Den hade inget med torsk att göra, förutom namnet.

Rätt tillagad och med schyssta tillbehör är torsken en utsökt firre. Och här kommer ett recept på att göra rätt rätt på rätt sätt!

torskrygg panerad basilika citron

Panerad torskrygg med basilika direkt från ugnen.

Mina tips på tillbehör till fisken är: jasminris, pasta eller bulgur. Jag väljer att göra en sallad på grönsaker och rotfrukter till.

Till det här receptet behöver du (för två portioner):

  • 200 gram torskrygg, tinad och avtorkad.
  • 1 kruka färsk basilika.
  • 2 vitlöksklyftor.
  • 1/2 deciliter citronsaft.
  • 1/2 deciliter olivolja av bra kvalitet.
  • 2 matskedar smält smör.
  • 1 deciliter mjöl.
  • 1/2 tesked kummin.
  • 1 tesked torkad koriander.
  • 1 tesked paprikapulver.
  • 1 tesked salt.
  • 1/2 tesked vitpeppar.

Till salladen:

  • 1/2  polkabeta.
  • 1 medelstor morot.
  • 1/2 stjälk från stjälkselleri.
  • 1/2 påse babyspenat.
  • 1/2 Röd lök.
  • 1/2 broccoli.
  • Grovt hackad mandel efter smak.
torskrygg mandel basilika polkabeta

torskrygg på en bädd av rotfrukter och grönsaker.

Tillagningen:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Rör ihop citronsaft, olivolja och smält smör i en skål, ställ den åt sidan.

Mortla ihop alla kryddor och blanda dem sedan med mjölet i en annan skål.

Se till att fisken är avtorkad från vatten. Doppa fisken på alla sidor i citronblandningen och sedan i mjölblandningen, se till att fisken är täckt av mjöl men skaka av det som är överblivet.
Upprepa den här proceduren med alla fiskbitarna. (Den kvarvarande citronblandningen ska vi snart använda.)

Ställ en stekpanna (som tål att vara i ugnen) på spisen, kör på medelvärme och häll i lite olja när den blivit varm. Lägg sedan ned fisken i stekpannan, allt ska få stekyta men inte bli helt genomstekta.

Medan fisken gosar till sig i pannan så pressa ned vitlöksklyftorna i citronsaftsblandningen och häll detta över fisken.

Ugnen borde vara varm nu så ställ in stekpannan där och ta tid på 10 minuter eller använd en termometer. När den står på 52 grader så är fisken klar.

Perfekt!

Nu tajmar vi det här som mästerkockarna, så medan klockan räknar ned från 10 eller termometern räknar upp till 52, så gör vi sallad.

Enklast är att skiva upp rotfrukterna på en mandolin, men det går lika bra med en gammal hederlig potatisskalare. Huvudsaken är att skivorna blir tunna.

Hacka upp den röda löken, stjälksellerin och mandlarna. Dela babyspenaten och skiva upp broccolin i mindre bitar. Blanda ihop salladen och lägg upp en del av den på en tallrik. Passa även på att hacka upp basilikan.

Nu borde fisken vara klar, ta ut den ur ugnen och ös över den med citronblandningen i pannan och strö över rikligt med basilika. Lägg sedan på salladsbädden och häll över den varma citronblandningen. Toppa gärna med lite flingsalt.

Smaklig måltid!

sallad torsk

Njut av fisken!