Hem Film & TVBlu-ray Recension: They Shall Not Grow Old (BD)
They Shall not Grow old Bluray omslag Silver

Recension: They Shall Not Grow Old (BD)

av Henric Brandt

Jag gillar verkligen regissören Peter Jackson och när Mortal Engines dök upp så blev jag glad, för jag trodde att han var tillbaka i registolen. Så var inte fallet utan han var enbart producent. Så när They Shall Not Grow Old proklamerade regi: Peter Jackson så blev jag genast mycket intresserad.

Det visade sig att They Shall Not Grow Old är en dokumentär om första världskriget där filmskaparna med modern teknik restaurerat de gamla, skräpiga och gryniga dokumentärfilmerna som spelades in under kriget. Så med datorns hjälp har de färglagt och ljudlagt journalfilmerna och helt plötsligt så är vi på plats mitt i brinnande krig. Det var nog tanken i alla fall…

För tekniken är inte så perfekt som man skulle ha önskat. Det är finns en tydlig, artificiell look över det hela och när man – som jag – är ganska van med effekter (jag jobbar ju med dem själv) så ser jag skavankerna. Det är många gånger tydligt hur de har stabiliserat bilden och rörelse-oskärpa som känns väldigt definierad och iögonfallande. Ändå så är jag otroligt imponerad över ljudarbetet som verkligen känns omslutande och när dessa män, som dog för över hundra år sedan, öppnar munnen och vi hör deras röster för första gången så är det både bisarrt och isande.

Peter Jackson har valt att inte ha en berättarröst, utan det enda vi hör är röster från inspelade intervjuer av överlevande från kriget som spelades in på 60- och 70-talet. Ett intressant grepp … som tyvärr inte fungerar. För det finns ingen koppling mellan dessa röster och dem vi ser på bilden. Detta gör att det inte riktigt finns en röd tråd förutom möjligen ”krig är skit”.

Resultatet blir väldigt visuellt och ljudligt intressant, men för mig tyvärr helt utan kärna och hjärta. Till slut blev jag irriterat på rösterna som mal och mal och jag ville se och höra dem på filmen, som spelas i bakgrunden.

Ljud och bild på Blu-ray utgåvan håller mycket bra kvalitet. Framför allt ljudspåret. som verkligen dundrar på ordentligt och du känner att du är mitt i brinnande krig. Som extramaterial finns en halvtimmes lång dokumentär som, i äkta Peter Jackson-stil, är informativ och intressant med noll promotion-trams. Det här är verkligen Jacksons styrka att skicka med bra dokumentärer. Minns med värme alla timmar bakom kulisserna på Sagan om ringen-filmerna.

Sammanfattningsvis så är They Shall Not Grow Old ändå en film som når upp till en rekommendation, samtidigt som den lämnar väldigt mycket att önska. Jag saknade verkligen kopplingen mellan det som sades och det jag såg på filmen. Ett tydligt exempel är när Jackson nämner (i förbifarten) att hela gänget vi ser i en av bilderna med all säkerhet utplånades minuter efter materialet filmades och skräcken i deras ögon är tydlig. Bara det gav mig mer kontakt med historien än hela dokumentären…

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.