Hem SpelPC Recension: The Gunk
Guld

Recension: The Gunk

av Henric Brandt

Vår avatar Rani och hennes vän Becks har landat på en ny, outforskad planet i jakt på energi till sitt skepp och något värdefullt att sälja. Snart märker de att planeten sakta men säkert tas över av en sörja som de kallar för The Gunk. Rani är utrustad med en robotarm som kan suga upp sörjan och därmed rädda planeten. När de sedan hittar en bortglömd civilisation så visar det sig att allt är mycket större än vad de någonsin kunnat tro.

Foto: ©2021-Thunderful Publishing/Image&form games - The Gunk - explore the wilderness
Foto: ©2021-Thunderful Publishing/Image&form games

The Gunk är utvecklat och distribuerat av svenska företag och det är kul att få se hur grymt bra våra inhemska spel är! Jag hade inte hört talas om The Gunk innan jag såg det i recensionshögen och när jag såg trailern så blev jag genast intresserad. Det var något med känslan i spelet som var annorlunda.

Spelmekaniken i sig är ganska ordinär; du samlar olika grundämnen för att kunna uppgradera dina prylar och ganska snabbt så kommer du in i hur du hanterar din robotarm, som kan göra en massa olika saker. Det gäller att man använder miljön runt omkring sig på bästa möjliga sätt för att ta sig vidare. Världen är färggrann och leder tankarna åt planeten Pandora (Avatar), men utan att för den sakens skull kännas som en rip-off.

Sörjan som sakta äter upp allt liv kallas som sagt för The Gunk och till en början så är den ganska ofarlig, men ju längre in i spelet du kommer desto mer livsfarlig blir den. När du rensar ett område från sörjan så tar vegetationen igen sig och allt blir som det var innan – och det är lika tillfredställande varje gång.

Foto: ©2021-Thunderful Publishing/Image&form games - The Gunk - Back at the ship
Foto: ©2021-Thunderful Publishing/Image&form games

Efter ett tag hittar man spår efter en civilisation som har gått ett hemsk öde till mötes och från att jag var ganska nöjd med att skanna saker och rensa bort sörja så visar det sig att nu kommer det verkliga spelet igång. Vilket gör att det blir väldigt svårt att lägga ned. Jag vill bara komma en sektion till och sen en till…! Kontrollerna är tighta och roliga och checkpoints är utlagda med bra mellanrum, så det blir ingen irritation när man dör. The Gunk är väldigt lätt till en början men blir snabbt svårare och det finns en hel del finurliga sätt att lösa uppgifterna på och komma vidare.

Det enda negativa som jag skulle kunna ta upp med spelet är att ibland känns animationerna lite föråldrade för att sprillans nytt spel. Men det är bara fluff egentligen, för The Gunk är roligt, har bra story, huserar intressanta karaktärer och är väldigt prisvärt (samt inkluderat nu i Game Pass) så det blir ett givet måste.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.