Hem Film & TVBlu-ray Recension: The Favourite (BD)

Recension: The Favourite (BD)

av Henric Brandt

Jag har redan recenserat The Favourite på bio, denna recension kommer koncentrera sig på Blu-ray utgåvan.

Sen jag såg The Favourite på storduk så har jag nu även sett regissören Yorgos Lanthimos film The Killing of a Sacred Dear (2017) och med facit i hand måste jag säga att The Favourite är en många gånger bättre film. För då hans film The Lobster (2015) utspelar sig i en alternativ värld, där alla är mer eller mindre galna och världen är helt skruvad, så är det bara huvudpersonerna i The Killing of a Sacred Dear som är från vettet – men deras handlingar straffas inte av den vanliga världen. Så den filmen faller snabbt på grund av den premissen och därför köper man inte händelserna som utspelar sig.

The Favourite är inspelad med befintligt ljus och med förkärlek för extrem vidvinkel. När jag såg filmen första gången så satt jag längst fram i biosalongen och den extrema vidvinkeln blev därmed mindre distraherande. Nu när jag såg om filmen på Blu-ray så blev det extremt störande och det får tyvärr filmen att kännas lite billig. Det känns tidvis som att den är filmad med en Go-Pro. Förstår kanske någonstans att tanken är att man ska se ”allt”, men det blir inte bra tycker jag. Sen är vissa sekvenser extremt gryniga just på grund utav att den är filmad med befintligt ljus och stearinljus (precis som med Stanley Kubricks Barry Lyndon från 1975). Ljudet i DTS-HD är helt okey och det här är verkligen inte en film som behöver ett kraftfullare ljudspår. Dialogen och musik sitter fint och gör det dom ska. The Favourite finns inte utgiven i 4K så vanlig Full HD 1080p Blu-ray är det i dagsläget bästa formatet du kan få tag på filmen i.

En 22 minuter lång dokumentär är med på skivan och den är till en början väldigt intressant och går igenom arbetet med filmen fortlöpt. Men sen kommer det klassiska lismandet med ”han är bäst”, ”hon är bäst” och ”alla är bäst” och det blir snabbt promotion och riktigt tröttsamt. Ett gäng korta bortklippta scener finns också med på utgåvan.

Sammanfattningsvis så känner jag inte att mitt betyg från bio-visningen var ett felaktigt, även om jag sett Lanthimos-film innan denna som jag som sagt tycker är sämre, men det finns fortfarande flera grejer i The Favourite som inte håller hela vägen, tycker jag. Dock är jag sjukt sugen på att se regissörens nästa film som heter Pop. 1280 och som är en Western. Den kan bli riktigt galen och kanske att den då når The Lobsters höjder.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.