Finns det något bättre än att njuta av en långfrukost på en söndag?

Frukost är den måltid som jag hittills inte skrivit något om här i veckans recept. Man säger som bekant att frukosten är det viktigaste målet på dagen. Det är en sanning med en gnutta modifikation. Om vi tänker frukost som i dagens första mål efter sömn så stämmer det, men det måste inte vara så att man äter klockan sju på morgonen, utan det kan faktiskt lika gärna vara lunch, brunch eller något liknande.

Frukosten är också ett utmärkt sätt att börja dagen rent familjärt; man sitter tillsammans och njuter av en god måltid, bättre start på morgonen är svårt att få. Lagar man frukosten tillsammans så blir det ännu mer njutbart, att man får njuta av nygräddade scones, en egen marmelad och en god kopp varm choklad/kaffe/te.

Vi upplever också att en bra start på dagen sätter ribban för hur dagen fortlöper. Balans på dagen helt enkelt. Vi kan börja med en njutbar skogspromenad, ett medelhårt gympass, njuta av att läsa en bra bok eller spela ett sällskapsspel. Sedan har man energi och ett välbefinnande och kan blanda dagen hur som helst – kanske plockar och städar man lite hemma och sen tittar på någon film eller spelar nått kul TV-spel.

Men, det hela börjar med en god njutbar frukost.

Nu på morgonen blev det havrescones med hemgjord hallonsylt och en lokalproducerad ost ifrån en gård som heter “Vasen”, som ligger i Nye utanför världsmetropolen Vetlanda. Till det gjorde vi varm choklad toppad med vispad grädde. Vi sötar med en fin lokalproducerad honung som är helt fantastisk.

Om man har möjlighet att få tag på närproducerade råvaror så är det att föredra. Vill dock gärna slå ett slag för crowdfarming när det gäller mer exotiska varor som vi inte riktigt har väder för att odla i Sverige. I höstas adopterade vi ett citronträd från en citronodlare i Spanien och nästa vecka kommer vår andra försändelse av citroner till oss. Jag kommer inom kort att skriva mer om crowdfarming, då jag tycker att det är värt att berätta mer om.

Scones, hallonsylt, varm choklad
Njutbar frukost med varm choklad, scones och härligt pålägg. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Så, nu kör vi lite recept och sånt. Jag har delat upp varje sak för sig och räknar allt på fyra personer.

Ingredienser, scones.

  • 2,5 deciliter ekologisk havregryn
  • 3 deciliter ekologiskt dinkelmjöl, fullkorn
  • 3 deciliter ekologiskt dinkelmjöl, siktat
  • 3 teskedar bakpulver
  • 1 tesked flingsalt
  • 2 teskedar lokalproducerad honung
  • 2 matskedar chiafrön
  • 100 gram ekologisk neutral kokosolja
  • 4 deciliter ekologisk yoghurt

Tillagning.

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna, utom chiafröna.

Smält kokosoljan på svag värme och lös upp honungen i den. Tag av från plattan och häll ned chiafrön och blanda väl, låt stå någon minut.

Tillsätt sedan till de redan blandade torra ingredienserna. Rör ihop och blanda slutligen ned yoghurten. Arbeta ihop till en jämn smet, som ska vara någonstans mellan smet och deg. Den ska vara klibbig, men inte lös.

Tag upp en lagom stor bit och rulla till en boll, platta sen ut nämnda boll på en bakplåtspappersklädd plåt. Repetera till du har så många du vill ha. Det blev runt sju, åtta stycken för oss. Om du vill kan du göra ett litet kryss på dem innan du lägger in dem i ugnen och toppa gärna med lite havregryn.

Ställ in i ugnen och grädda i cirka 10 minuter. Tiden beror lite på ugn, så håll lite koll. När de är klara, tag ut och låt svalna på galler.

Laga din egen söndags-frukost
Scones är enkelt och gott! Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser, hallonsylt.

  • 100 gram ekologiska hallon
  • 1 matsked ekologisk citronsaft
  • 2 matskedar lokalproducerad honung
  • 2 teskedar färsk riven ekologisk ingefära

Tillagning.

Blanda helt sonika ihop allting i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Koka en stund tills det får en tjock konstisens. Ta av från spisen och låt det svalna.

Ingredienser, varm choklad.

  • 1 liter ekologisk mjölk
  • 3 matskedar ekologisk kakao
  • 3 matskedar lokalproducerad honung
  • 1 kryddmått flingsalt
  • 50 gram mörk ekologisk choklad av fin kvalitet

Tillagning

Värm mjölken långsamt på svag värme. När mjölken har värmt upp något så tillsätter du resten av ingredienserna och vispar tills chokladen är drickfärdig. Tillsätt gärna lite vispad grädde och – om man önskar – kan man toppa med mini-marshmallows. Sen är det bara att njuta!

Scones bakade på söndagsmorgonen, frukost för hela familjen
Det bästa med söndagar är att man kan äta frukost länge! Foto: Jessica Lycker / senses.se

Sådär, nu är vi klara med frukosten!

Då är det bara att njuta vidare av dagen. Kanske läsa en bok? Dagens olika boktips från mig och min familj är följande: Min absoluta “måste ha bok” är Food Pharmacy‘s senaste bok Näringjägaren. Elliott valde en gammal favorit som han fick när han fyllde tre år, nämligen Min älskling och Jessica läser just nu The Creative Doer av Anna Lovind.

Scones som det njuts av till frukost
Elliotts boktips är “Min älskling” av Astrid Desbordes. Foto: Jessica Lycker / senses.se