Hem Böcker Bokrecension: Food Pharmacy’s Näringsjägaren
recension näringsjägaren Guld

Bokrecension: Food Pharmacy’s Näringsjägaren

av Andreas Lycker

Det här har varit en knepig recension att skriva. Inte för att det har varit svårt att ta mig igenom boken eller för att den varit tråkig eller svårläst. Tvärt om! Den har helt enkelt varit så komplext. Hur ska jag få ned allt jag vill förmedla, alla mina tankar om boken, innehållet och andemeningen från min tanke via tangentnedtryckningar och slutligen till din skärm?

Min första tanke för recensionen var, håll i er nu för detta är långsökt och nördigt, att göra en Top Gear. Jag kom nämligen att tänka på en recension (testkörning) som jag tycker är det bästa avsnitt som Top Gear producerat. Jeremy Clarkson kör i säsong 13 en Aston Martin Vantage. I det nästan fyra minuter långa klippet säger han tre meningar, resten av tiden får bild och musik stå för berättandet. Det är helt genialiskt!

Jag hade velat göra detsamma, bara visa bilder på boken och skriva min försvenskade version av Jeremys ord.

”Nå, det är en bok från Food Pharmacy, hur tror du att den kommer att vara?”.

Där skulle recensionen vara slut.

Foto: Jessica Lycker / senses.se

Men helt ärligt, hur hade det sett ut. Man inte kan skriva en bokrecension på det sättet. Fast det hade varit kul.

Jag gör ett tappert försök att förklara det hela, då börjar vi med att hoppa tillbaka i tiden. Två år på ett ungefär. Jag fick en bok i present av min fru, en bok med den lika långa som intressanta titeln: ”Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”.

Det var en ögonöppnare för mig, en ny värld där man tagit del av forskningen kring matens påverkan på kroppen, och förklarat det enkelt och intressant.

Vilket är underligt, att man först nu (läs 2017) forskat på maten inverkan på kroppen. Vad jag vet har människan ätit mat sen…. ja för alltid. Precis som varenda kolbaserad varelse på den här planeten.

Det jag vill komma till är att det var en liten ögonöppnare och det fick mig mer intresserad av det vi äter och vad vi egentligen stoppar i oss. Sedan började jag lyssna på deras podd och blev ännu mer intresserad och informerad.

Foto: Jessica Lycker / senses.se

Jag upptäckte också att vi i vår familj äter hyfsat nyttigt och näringsrikt ändå. Men det går alltid att förbättra sig och tänka mer och mer på vad man äter. Men ändå kunna njuta av mat, för det är extremt viktigt för mig. Att njuta av en måltid alltså. Det har nog synts lite på mina recept jag skriver här, och i en del recensioner att jag är mycket för det gröna köket. Själv undviker jag dessutom socker så mycket det går och är det någon råvara man ska utesluta så är det vitt raffinerat socker.

Fast jag är inte perfekt i maten för det. Visst, jag (vi) har uteslutit all form av läsk, det saknar jag inte ens. Socker går bra att hitta alternativ till, men när man bakar eller gör desserter så är det svårt att ta substitut för socker på grund av den kemiska reaktionen som sockret bidrar med i ett bakverk exempelvis.

Fast det har gått så pass att jag kan få dåligt samvete när jag lagar exempelvis korv till min son, det händer sällan och om han ber om något särskilt så har jag svårt att neka. Konstigt, sötsaker kan jag säga nej till men mat är svårare även om maten inte är bra, man ska ju undvika processad mat som korv och charkuterivaror.

Men som författarna skriver så är det inte en bok som handlar om att ta bort saker utan att lägga till saker, som mer näringsrika alternativ eller helt enkelt bara lägga till grönsaker, frukt, nötter eller liknande. Ni fattar.

Den har inget med vegetarianism eller veganism att göra, även om nästan alla recept är vegetariska eller veganska.

Det är nått jag verkligen uppskattar, med boken och med författarna, att dom bjuder på sig själva och framför att de inte heller är perfekta i sitt leverne. Att dom har svårt att säga nej till sina barn eller att deras barn tycker det är jobbigt med föräldrar som inte lagar samma mat som deras kompisars föräldrar.

Foto: Jessica Lycker / senses.se

Food Pharmacy är en blogg, startad av två intresserade, kreativa, drivna och humoristiska individer vid namn Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Bloggen handlar kortfattat om att äta hälsosamt, tillgodogöra sig näring och stärka sitt immunförsvar för att hålla sig frisk. Typ så.

Sidan har blivit enormt populär och har växt rejält sen starten 2014. Dom har nu också två olika poddar och har dessutom hunnit skriva två böcker innan den här, och sedan en informativ blogg.

Jag har, som jag nämnde högre upp, tidigare läst deras första bok som är mer av en faktabok men med ett par recept i och är fantastiskt intressant. Kortfattat handlar det om hur det vi stoppar i oss påverkar oss, vårt immunsystem och våra kroppar. Och det är skrivet och förklarat på ett lättsamt sätt med mycket intressanta fakta och en och annan ögonöppnare.

Deras andra bok är en kokbok med inriktning på näringsrika maträtter (och efterrätter) och nu slutligen har vi denna; Näringsjägaren.

Näringsjägaren är en blandning av faktabok och kokbok. Den inriktar sig som namnet antyder på att jaga näringsriktig föda och på köpet blir det även klimatsmart och Tellusvänligt.

Vissa klimatkompenserar, jag ”Star Wars” kompenserar. Varsågod.
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Som jag också nämner i inledningen till den här recensionen så är det komplext, det är svårt att få med allt. Jag insåg också att jag inte vara ser till boken utan också till allt omkring, alltså podd, blogg och bok. Kanske är det helt fel av mig att göra en recension som i grund och botten uppkom genom mer om med än bara den bok jag tänkt recensera. Eller?

Såhär gör vi, jag kommer avsluta den här recensionen nu, med orden;
Det är en bok från Food Pharmacy, hur tror du att den kommer att vara?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.