Hem SpelPC Recension: Ride 5

Recension: Ride 5

av Henric Brandt

Ride 5 är den senaste delen i Ride-serien, som fick sin början redan 2015. Denna gång finns det ännu fler möjligheter att påverka sin körning. Dels i hur du ställer in din motorcykel, vilka bromsar, vilka däck du väljer och vilken körstil du har. Men det tar inte slut där, för det bygger även på hur din kropp påverkar kurvtagningarna, hur du håller ditt knä i kurvorna och även hur du distribuerar din vikt. Det finns massor av olika motorcyklar att låsa upp eller köpa och en hel radda med olika svåra banor att bemästra. Allt är baserat på verklighet, in i minsta detalj.

Foto: ©2023 – Milestone

Jag har inte spelat några av de tidigare spelen och jag hade heller inte läst Cennys Ride 4-recension här på senses. Hade jag gjort det så hade jag haft bättre koll på vad jag gett mig in på. För Ride 5 är oförskämt svårt redan från början. Innan spelet ens har börjat så kastas jag ut på en bana med en rasande motorcykel mellan benen. Det finns ingen tutorial om hur jag ska hantera hojen utan det är bara att försöka lösa det så gott det går. Problemet är att det är till en början helt förvirrat hur jag ska kunna ta kurvorna tillräckligt tvärt.

Foto: ©2023 - Milestone - Ride 5 - Ducati
Foto: ©2023 – Milestone

Det är både en och tjugo gånger som jag kraschar hojen innan jag får in snitsen att jag måste balansera min vikt i kurvorna för att överhuvudtaget röra mig åt det hållet jag vill. Ride 5 har verkligen ingen pardon för den som är ovan, direkt efter att du äntligen har haltat i mål i första utmaningen så är det dags för nästa – denna gång mot en motståndare. I ett desperat försök att använda det jag lärt mig så fallerar allt direkt och jag blir ganska snart varvad och förnedrad.

Efter dessa två utmaningar så kommer vi äntligen in i själva spelet och här har du möjlighet att modifiera din avatar och dina motorcyklar in i minsta detalj. Sakta men säkert så börjar jag tina upp inför att köra Ride 5 och känner mig riktigt pepp på att ge mig in i min första tävling. Vilket snabbt leder till att jag hamnar sist och blir varvad av de andra 19 tävlande. Frustrationen och irritationen griper tag i mig med full effekt och med sammanbitna tänder klickar jag på ”restart” för att ge mig på samma bana igen…

Foto: ©2023 - Milestone - Ride 5 - Say thats a nice bike.
Foto: ©2023 – Milestone

Ride 5 är makalöst snyggt, med otroligt detaljrik grafik. Rörelserna är perfekta och jag älskar verkligen hur miljön påverkas av motorcyklarnas framfart. Jag testade Ride 5Xbox Series S och därmed kunde jag uppleva Ride 5 i 60fps, 4K och HDR. Jag upplevde inga problem med prestandan överhuvudtaget. Inga blinkande texturer eller långa ladd-tider.

Spelmekaniken är som jag beskrev ovan rejält svår att ta till sig till en början och det finns ingen mjukstart, så det är bara att nöta som gäller. Kontrollerna är lätta att lära sig, men svåra att bemästra. Något mer som störde mig lite var att ljudbilden blir väldigt enahanda då det inte spelas någon musik under tävlingarna och det enda du hör är den ganska enformiga motorcykelmotorn.

Foto: ©2023 - Milestone - Ride 5 - Classic
Foto: ©2023 – Milestone

Sammanfattningsvis så är Ride 5 en helt superb motorcykel-simulator, med enormt många realistiska detaljer. Alla 200 motorcyklar är konstruerade så nära originalet som möjligt och detsamma gäller de 35 olika banorna som du tävlar på. Problemet är att Ride 5 är onödigt svårt till en början och är du inte van vid sådana här spel så kommer det väldigt snabbt leda till att man blir mer irriterad än underhållen. Ride 5 hade verkligen vunnit på ett nybörjarläge; för hur ska man kunna lära sig att springa utan att först lära sig gå?

Milestone skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.