Hem SpelPC Recension: Resident Evil 4 (remake)
Guld

Recension: Resident Evil 4 (remake)

av Henric Brandt

I Resident Evil 4 (Remake) så får vi möta Leon igen, karaktären vi först mötte i Resident Evil 2. Han reser till en by i Spanien på jakt efter presidentens dotter, Ashley. Problemen börjar tidigt då hans poliseskort blir brutalt attackerade av byns invånare. Dessa är infekterade av en parasit som gör dem närmast osårbara och därmed extremt svåra att döda. Leons uppdrag går snabbt från svårt till näst intill omöjligt.

Foto: ©2005-2023 - Capcom - Recension: Resident Evil 4 (remake) - Attack!
Foto: ©2005-2023 – Capcom

Redan 1996 släpptes första Resident Evil-spelet. Därefter har det blivit en hel del uppföljare och filmatiseringar. Senaste två försöken att filmatisera Resident Evil var inte mycket att hurra för; Resident Evil: Welcome to Raccon City var verkligen en bedrövlig soppa av osammanhängande scener och den utskrattade TV-serien på Netflix var – om möjligt – ännu sämre. För ganska exakt tre år sedan så recenserade jag spel-remaken av Resident Evil 3 som jag verkligen gillade, även om det fanns en del irritationsmoment.

Foto: ©2005-2023 - Capcom - Recension: Resident Evil 4 (remake) - Monsters attack!
Foto: ©2005-2023 – Capcom

Resident Evil 4 släpptes första gången 2005 och nu, nästan 20 år senare, så är spelet tillbaka och det är bättre än någonsin! Originalspelet hade en väldigt klumpig spelmekanik. Att röra sig smidigt medans man siktade var struligt som fasen. Det kändes hela tiden som att man siktade fel och därmed blev man slarvsylta. Spel-mekaniken i Resident Evil 4 (remake) är helt och hållet omgjord och fungerar som en modern Third-person-shooter. Det mesta känns annars igen från originalet. Du sparar vid skrivmaskiner, men det finns en autosave-funktion på Playstation 5 så att det blir närmare mellan check-pointsen.

Något som stör mig däremot är att svårighetsgraden, som är helt vansinnigt hög redan från början. Det blir ingen smekmånad här inte. Det går att ställa ner denna givetvis, men jag känner ändå att jag ska kunna klara ett spel på normalnivån utan att det ska kännas mer eller mindre omöjligt. Så även om spelmekaniken är fixad så är fienden många, ammunitionen obefintlig och det gäller verkligen att träffa rätt för att ha någon som helst chans att klara sig vidare i spelet.

Foto: ©2005-2023 - Capcom - Recension: Resident Evil 4 (remake) - The village!
Foto: ©2005-2023 – Capcom

Grafiken är helt och hållet omgjord och vart du än vänder dig så myllrar det av detaljer att upptäcka. Det är nästan så man känner lukten! Fienderna är snyggt animerade och riktigt jäkla läskiga rent ut sagt. De smyger sig på dig från alla håll. Musiken och ljudeffekterna har också fått sig en genomgång och låter helt fantastiskt bra. Playstation 5 klarar att köra Resident Evil 4 (remake) i 2160p med 60fps även i Resolution mode men då kan spelet tappa några frames här och var under mer intensiva situationer. Kör du i Performance mode så låser spelet sig vid 60fps och dippar inte, men då förloras istället en del snygga effekter i fråga om reflektioner och andra miljöeffekter. Jag upplevde inte att grafiken hoppade eller blinkade oavsett vilken version jag spelade, vilket är ett plus.

Foto: ©2005-2023 - Capcom - Recension: Resident Evil 4 (remake) - Monsters attack!
Foto: ©2005-2023 – Capcom

Sammanfattningsvis så är Resident Evil 4 (Remake) ett måste både för gamla och nya fans. Storyn är cool, uppbygganden är grym och uppdateringen är gjord med kärlek och omtanke. Det finns även några små förändringar i storyn så att hardcore fansen ska få lite nytt att uppleva!

Capcom skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.