Hem Dryck Rapport från GastroSummit 2019
förnybar dukning

Rapport från GastroSummit 2019

av Andreas Lycker

Föga förvånande så gillar jag ju mat och matlagning. Som många andra så vill jag också bli inspirerad och få nya erfarenheter. Jag är alltid nyfiken och öppen för nya råvaror, nya smaker och tillagningsmetoder. Att bli inspirerad och se nya möjligheter utanför boxen är ett måste. Man lär sig så mycket från andra och jag uppskattar människor som vill dela med sig av sina erfarenheter och kunnande.

Därför blev jag glad som en Hobbit vid lunchdags när jag fick chansen att åka till Gastrosummit 2019 i Älvsjö!

grönsaker
Foto: Andreas Lycker (c) senses.se

Vad är då Gastrosummit? Jo, det är en matmässa. Likt dess storebror – GastroNord – så är den fylld med nyheter, seminarier, och trender för folk i livsmedelsbranschen. Och provsmakningar såklart. Men i lite mindre skala än förväntat.

Årets mässa fokuserar mycket på framtidens mat, förnybara material och växtbaserade råvaror. Med allt ifrån tallrikar tillverkade av palmblad till bestick av bambu, svenskproducerade ärtbiffar och drycker gjorda på frukter från andrahandssorteringen. Jag fick även lära mig att blommor inte är särskilt miljövänliga att köpa. Därav bilden på en grönsakskorg där uppe.

förnybar dukning
Foto: Andreas Lycker (c) senses.se

Förra året var jag på GastroNord, något som var väldigt inspirerande och givande (för att inte tala om mättande). Jag fick se mycket om framtidens mat, kreativa sätt att tillaga råvaror och flertalet nya livsmedel. För att inte tala om att vill-ha-listan på (mer eller mindre nödvändig) köksutrustning växte.

Tillbaka till mässan. Väl framme började jag direkt med att hugga in på provsmakning och det blev en god torsk med en rotfruktskaka och en syrlig sås med en rödkålssallad. En liten dessert gled ned också; en mycket god chokladkaka toppad, med ett täcke av kola och valnötter samt en björnbärskompott.

Ovan nämnda fisk med tillbehör. Foto: Andreas Lycker (c) senses.se
efterrätt
Vem tackar nej till efterrätt? Varken Frodo, Pippin eller jag. Foto: Andreas Lycker (c) senses.se

Efter det blev det stekt lamm från Wales, kryddat endast med salt.

lammfilé gastrosummit
Lammfilé, saltad och stekt. Foto: Andreas Lycker (c) senses.se

Jag hittade Gustav från JävligtGott, vars bok jag recenserade häromdagen. Han tillagade bacon och äggröra (utan ägg eller bacon). Hemligheten i äggröran fick jag lära mig är att använda svart salt (kala namak) som har en smak av svavel vilket gör äggsmaken i röran, som annars baseras på tofu. Baconet eller fejkonet, är tofu med soja och liquid smoke.

gastrosummit fejkon
Fejkon, godare än bacon imo. Foto: Andreas Lycker (c) senses.se

Och med det tackar jag för dagens mässa och ser fram emot GastroNord under andra kvartalet nästa år. Då kan ni läsare räkna med att det kommer en artikel om den med från undertecknad.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.