Hem Teknik / PrylarLeksaker Test: Plus-Plus Go! – Crazy Cart och Hot Rod

Test: Plus-Plus Go! – Crazy Cart och Hot Rod

av Henric Brandt

Att jag är ett inbiten Lego-fantast är ingen hemlighet, då jag recenserat allt från spel, till byggsatser och åkt och besökt Lego-huset i Danmark för senses räkning. Så när jag hörde talas om ett (för mig) nytt byggkoncept från Danmark blev jag nyfiken (får höra från redaktionens föräldrar att Plus-Plus är jättestort på förskolor idag). Kan Plus-Plus (även) vara mumma för byggfantasten?

foto: Senses.se

Danska Plus-Plus modeller byggs med bitar som ser ut som två plus tecken, som sitter ihop – därav namnet. Alla bitar är likadana, utom vissa specialbitar såsom till exempel hjul och bottenplatta. Tanken är verkligen god och möjligheterna blir oändliga.

Plus-Plus Go! Crazy Cart foto: Senses.se
Blir lite som teater när man ska låtsas som att två fyrkantiga bitar ska föreställa en rund ratt… Foto: senses.se

Plus-Plus Go! är en byggserie som fokuserar på bilmodeller. Jag ger mig i kast med att bygga den första av två modeller jag har fått hemskickat. Det är Crazy Cart på 240 bitar. Det jag slås av sekunden som jag öppnar kartongen är att bitarna inte är som jag trodde att de skulle vara. De är ganska mjuka och formliga. Något jag kommer återkomma till strax. Jag öppnar instruktionerna och börjar klia mig i huvudet. Det känns verkligen super-plottrigt och det är svårt till och med för en van modellbyggare som jag att hänga med på vilken bit som är ny och var den ska sitta. Det är allt som oftast väldigt otydligt och det blir lite mer gissningslek än modellbygge ibland.

När jag fått ihop bilen så känns den ganska skör och klumpig och inbjuder inte till så mycket lek. De sista två bitarna i modellen kunde jag inte ens sätta dit såsom det är beskrivet i instruktionerna. Se filmen i nedan:

Efter Crazy Cart så ger jag mig på Hot Rod också på 240 bitar och här nedan finner du en speed-build på den modellen:

Speed-build av Plus-Plus Go! Hot Rod. Foto: senses.se

Hot Rod hade inga problem med några bitar som inte funkade, men däremot så är själva taket en lös och rätt klumpig del (som det framgår i filmen ovan). Så samma sak här, den inbjuder inte till så mycket till lek.

Plus-Plus Go! Hot Rod foto: Senses.se
Plus-Plus Go! Hot Rod foto: Senses.se

Ett annat problem jag upplevde med Plus-Plus var att – då alla bitarna är likadana – så är det svårt att se skillnad på dem. Är du det minsta färgblind har du inte en chans. Jag har bra färgseende, men hade ändå svårt att skilja på de röda och de orangea bitarna. Tyvärr blir intrycket att Plus-Plus modellerna känns klumpiga och ganska fula, rent ut sagt. Formen gör att det inte går att skapa några ”runda” eller ”mjuka” linjer och konceptet hade kanske fungerat bättre till att bygga hus och andra fyrkantiga konstruktioner, och inte bilar.

foto: Senses.se

Sammanfattningsvis så vill jag ändå säga att själva konceptet som sådant med att ha likadana bitar är en väldigt bra tanke och möjligheterna blir som sagt oändliga. Men då modellerna har de problemen som jag nämnde så sjunker tyvärr betyget rejält. Kanske främst något för de som älskar att bygga fritt och inte modeller?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.