Hem Teknik / PrylarLeksaker Special: LEGO Star Wars 20-årsjubileums-utgåvor
LEGO Star Wars test senses Guld

Special: LEGO Star Wars 20-årsjubileums-utgåvor

av Henric Brandt

Tips: Du kan fortfarande vinna alla dessa byggsatser i vår LEGO Star Wars-tävling!

Jag fick drömjobbet!: recensera fem stycken helt fantastiska LEGO STAR WARS-byggsatser. Det är nu hela 20 år sedan som samarbetet mellan LEGO och Lucasfilm startade och än idag är LEGO Star Wars-produktlinjen en utav de mest populära byggsatserna bland allt LEGO har att erbjuda. I 20-årsjubileums-utgåvorna har varje byggsats en speciell LEGO STAR WARS minifigur inkluderad, inklusive plattform. Dessa är exklusiva för jubileumsutgåvorna och finns inte att få tag i någon annanstans = samlarvärde!.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

IMPERIAL DROPSHIP (75262) – PRIS VID TEST: CA 200KR

Byggsatsen släpptes från början 2008 och bestod då av endast 81 bitar. Den nya, uppdaterade versionen består av 125 bitar och figurerna är bättre modellerade och liknar dem i filmen lite mer. Om du försöker hitta det här skeppet i någon utav filmerna är det tyvärr kört, då det är skapat speciellt utav LEGO, som ett unikt skepp. Setet är väldigt lätt att bygga och även med sin ringa storlek så känns den gedigen och bra i handen. Figurerna är utrustade med vapen, som kan skjuta små legobitar.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

Jag kan tycka att en prislapp på närmare 200 kronor är lite i högsta laget för en så här liten modell, men då det ingår hela fyra minifigurer så det väger upp lite grann i alla fall och gör ändå den här modellen lite mer prisvärd. Samlarfiguren är: Han Solo.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

CLONE SCOUT WALKER (75261) – PRIS VID TEST: CA 280KR

Sekvensen på Kashyyyk i Episod III – Mörkrets hämnd är en av prequel-filmernas bättre scener och samma år som filmen släpptes (2005), så dök även byggsatsen upp i affärerna. Originalet hade 108 bitar och hade ingen kanon som man kunde skjuta med. Nya versionen har hela 250 bitar och har nu nämnda kanoner som man kan skjuta legobitar med. Det ingår även en Dwarfspider-robot, belägring med vapen och tre minifigurer. Jag blev riktigt imponerad av den här byggsatsen för här visar LEGO verkligen att de bygger modellerna för att det ska gå att leka med dem: den tunna delen – mellan kroppen och benen – består av en stång som endast är där för att ge stabilitet. Utan den stången skulle modellen se exakt likadan ut, men den skulle gå sönder så fort man skulle försöka leka med den.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

Benen går även att ställa i olika positioner, så att du kan få din modell att se ut som den går. Med allt som ingår så är det här en prisvärd modell som är både lätt att bygga och kul att leka med. Samlarfiguren är: Darth Vader.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

ANAKIN´S PODRACER (75258) – PRIS VID TEST: CA 280KR

Det här är en tidig modell och originalet släpptes redan 1999. Här har det skett stora förändringar i utseende och konstruktion. 99-års modell innehöll 134 bitar och denna 20års-jubileumsutgåvan innehåller 279 bitar, så den är drygt dubbelt så avancerad och stor. Det som är stora skillnaden mot tidigare är att de har använt genomskinliga legobitar för att hålla upp motorerna i luften och simulera lyftkraft. I originalet så var dessa bitar sandfärgade och modellen var väldigt klumpig och ful. Den nya modellen är mer lik filmen också och vi får med både Anakin- och Padmé-figurer.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

Nackdelen med LEGO-modellen är att den inte så hållbar som man skulle vilja, men det är förståeligt med tanke på hur den är uppbyggd och skaparna har gjort vad de har kunnat. Ska sägas att den vansinnigt snygg i hyllan! Prislappen är helt okej, tycker jag, det blir en stor och imponerande modell för en hyfsat liten peng. Samlarfiguren är: Luke Skywalker (i pilotuniform).

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

SNOWSPEEDER (75259) – PRIS VID TEST: CA 400KR

Jag har alltid diggat Snowspeedern; den finns endast med i Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka men den har hängt med och dykt upp i alla möjliga sorters modeller och leksaker sen dess. Därför är det inte helt ologiskt att det var en av de första byggsatser som LEGO släppte 1999. Den gamla versionen innehöll 212 bitar och var inte på långa vägar så avancerad som 2019 års modell. Den nya versionen innehåller 309 bitar och har en större cockpit så att man lätt kan sätta i och ur piloterna.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

Här finns till och med ett litet lastutrymme så att du kan förvara deras vapen och Lukes light saber. Den har även kanoner, som du kan skjuta legobitar med, samt harpun med kabel så att du kan fälla AT-AT. Den här modellen är verkligen super-robust och kul att flyga. Kanonerna kan du pricka imperial troopers med – men akta ögonen. De har även ändrat färgskalan lite, så att den ska mer vara lik Luke Skywalkers Snowspeeder och inte bara en allmän version. Här ingår även ett kanontorn och en rebell i Hoth utstyrsel. Samlarfiguren är: Lando Calrissian.

LEGO STAR WARS 20 YEARS
Foto: senses.se

SLAVE 1 (75243) – PRIS VID TEST: CA 1100KR

Med ett enda ord WOW! Det här är en så sanslöst episk byggsats att jag fånler varje gång jag tänker på den… När original-byggsatsen släpptes 2000 så köpte jag den faktiskt, så jag har den att kunna jämföra med den nya. Originalet hade endast 165 bitar och den nya har hela 1007 bitar, den är med andra ord nästan tio gånger större, bättre och snyggare på alla sätt som finns! Det här är en riktigt gedigen byggsats och på baksidan kan du vika ut ett handtag så att du kan med lätthet ”flyga” med den. Det finns även två knappar på baksidan, så att du i vanlig ordning kan skjuta med LEGO-bitar. Kolla in speedbuild och lite klipp på skjut-funktionen nedan.

Sen – för att gå in på vilken skillnad det är på hur den var och hur den är nu så kolla in jämförelse-bilderna nedan:

Det är en viss skillnad i storlek mellan originalet till vänster och den uppdaterade till höger. Foto: senses.se

Det är verkligen som natt och dag. Instruktionsboken till byggsatsen innehåller information om originalet kontra den nya versionen plus lite annan skön trivia, så förutom att du får något kul att bygga så får du något intressant att läsa.

Visst, modellen kommer med en ganska saftig prislapp, men ack så kul den var att bygga och nu är jag ju inte riktigt målgruppen för att leka med den men jag kan tänka mig att det är sjukt kul att leka med den också… Du får med fyra stycken minifigurer: Det är Han Solo, som även funkar att stoppa in i karbonit-sarkofagen som följer med. Sen har vi givetvis Boba Fett plus två andra prisjägare. Vingarna och stolen i cockpit rör sig då du vänder skeppet för det flyger ju stående och landar liggande. Det finns även en lucka för att stoppa in karbonit-sarkofagen i. Kort sagt: vansinnigt snygg, välfungerande och extremt kul att bygga. Det kan inte bli bättre än så. Samlarfigur: Prinsessan Leia

Minifigurerna är modellerade som de var förr med den gula hyn och enklare ansikten. Foto: senses.se

Sammanfattningsvis så vill jag ge ett helhetsbetyg på alla dessa modeller och om man ska man äga allihop så springer det iväg lite i pengar. Så det är egentligen det enda lilla minus som jag kan se komma på med dessa 20-årsjubileums-utgåvor av LEGO STAR WARS. Förutom den, lilla, ekonomiska detaljen är dessa modeller ett solklart måste för alla LEGO och STAR WARS fans!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.