Hem Mat Veckans recept: Trio av ostron

Veckans recept: Trio av ostron

av Andreas Lycker

Ostron. Vissa älskar dem och tycker de är en delikatess, andra tycker mest det är slemmigt och salt. Som att få en kallsup. Jag tillhör dom som gillar ostron, men tycker samtidigt att de är en aningens gnutta överreklamerade.

Men gott är det! Enligt den enkla enkät jag gjorde här på redaktionen så stämmer det påståendet bra.

Ostron sägs förresten fungera som afrodisiakum fast just det finns inga vetenskapliga belägg för. Sant eller falskt åt sidan så är ostronen näringsrika och innehåller bland annat mycket av protein, selen, zink, vitamin B12 och jod.

När det kommer till ostron har jag märkt att det finns i huvudsak två läger av ostron-ätare: Vi har hardcore-anhängarna, som menar att det bara finns ett sätt att äta dem på.

En trio av ostron, snyggt upplagt
Foto: Jessica Lycker / senses.se

– ”De ska vara råa och sväljas hela, möjligen med ett stänk citron men annars ska man endast känna smaken av hav”.

Sedan finns det andra falangen, de som menar på att man får äta ostronen hur man vill.

– ”Ähh, man får tugga ostron om man vill, lättare att äta dom då och man får ut mer smak av själva ostronet. Om det är rått eller tillagat spelar mindre roll”.

Det hade ju varit ett klockrent upplägg för Celebrity Deathmatch! Kommer ni ihåg lerfigurerna som pucklade på varandra i MTV? Nåja, vi släpper den glada MTV-tiden och går tillbaka till ostronen.

Innan jag går in på mina egna varianter på ostron drar jag en snabb ”konsten-att-öppna-ostron-utan-att-sätta-kniven-i-handen-skola”:

Du behöver en vettig kniv, antingen en riktig ostronkniv, en morakniv eller motsvarande. En ostronkniv har ett kort brett blad och ett ordentligt handtag. Men det går lika bra med nästan vilken kniv som helst. En handduk (släng på kockspråk) är bra att ha eller en handske, för att hålla ostronet med ifall du skulle slinta – onödigt att få en kniv i handen, det gör ont. Dessutom kan skalet vara vasst.

Ostronet har en ovan- och en undersida. Ovansidan är mer platt och undersidan är mer kupad.

 1. Lägg ostronet så att den kupade sidan är nedåt (och den platta är uppåt) på en handduk som du rullat ihop till hälften. Låt ostronet vila mot den upphöjda delen med ostronänden mot dig.
 2. Ostronet har ett ”gångjärn” som sitter på långsidan, där ska du lirka in kniven.
 3. Tryck in så kniven fastnar och vrid till så du hör att det knäpper till, ta inte i för mycket så du slinter.
 4. Låt då kniven ligga kvar i springan och använd den till att bända upp den övre delen av skalet och lossa det.
 5. Lossa försiktigt, med kniven, muskeln som håller fast i skalet. Men akta så du inte skadar själva ostronet eller får skalbitar i det.

Sen är det ju som allt annat; övning ger färdighet. Ta huvudpersonen i filmen Burnt som exempel; han spenderade ett par år på att nå sitt mål: att öppna en miljon ostron. Tror han var rätt bra på det sen. Bra film förresten, rekommenderar den!

Ostron, gratinerad, fruktig och syrlig samt mustig
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ostron funkar lika bra som varmrätt och förrätt. En fingervisning är att servera en fem-sex stycken som varmrätt och två-tre om de är till förrätt. Här i veckans recept kör jag på tre stycken med olika smaker, men väldigt enkla att göra. Det viktiga är att hålla ostronen kylda så länge som möjligt och se till att förbereda allt innan du ska öppna ostronen.

Recepten på ostronen kommer i den ordning som de ligger på bilderna, från vänster till höger.

Ostron #1:

 • Småländsk grevé, 2 matskedar riven
 • Chili, 1 tesked finhackad

Häll av spadet från ostronet och blanda samman ost och chili. Lägg sedan på ostblandningen. Här har du två vägar att gå, antingen kör du ostronet i ugnen på 225 grader i fyra minuter, eller så tar du fram brännaren och bränner av till osten får fin yta.

Ostron #2:

 • Ananasjuice, 2 matskedar
 • Ingefära, finriven 1 tesked
 • Svartpeppar, ett drag med kvarnen

Häll av spadet här med och blanda ihop ananas och ingefära och häll över ostronet, toppa med svartpeppar.

Ostron #3:

 • Earl Grey, riktigt starkt bryggt, 2 matskedar
 • Mynta, ett par blad

Brygg ett riktigt starkt te, jag tog Earl Grey för jag tycker smaken är kraftig och passar bra till ostronet. Toppa med myntablad för att få en brytning. Börja med att hälla av spadet från ostronet och fyll sedan med te.

Servera alla ostronen direkt.

Ostron lite snyggt, med en brännare
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.