Det har nästan blivit en tradition hos oss på senses.se att på vårkanten ge lite uppmuntran om att åter komma igång med cykelpendlingen. Dels för er som funderar på att göra en storslagen premiär, men även för er som gör den första vårturen. Ibland kan ett tillskott av ny utrustning vara precis det som krävs för att åter komma igång.
Vår följeslagare denna gång är en messenger-väska, Osprey Metron 18 Messenger. Även om vi var, och fortsatt är, stora fans av Osprey – Radial så erbjuder Metron 18 Messenger lite annorlunda kvaliteter och skiljer sig på flera sätt. Vi hittar fördelar och nackdelar, nya användningsområden och sinnrika detaljer. Kliv upp på stålhästen så rullar vi iväg.
Från hästryggen via skyttegravarna till brevbäraren…
…och nu till den moderna cyklisten. Messenger-väskan är en i det närmaste antik idé där grundkonceptet är en slingväska som enkelt är tillgänglig men samtidigt vilar praktiskt på ryggen så att båda händerna är fria. Och i stort är det samma sak med Metron 18 Messenger med tillägget att väskan är fylld av erfarenhet och smarta lösningar. Det kanske säger sig självt, men Metron 18 Messenger erbjuder inte samma volym och förmåga att få med sig packning som en ryggsäck. Packar du den till max och ger dig ut på cykeln kommer ryggen efter ett tag, på vänster sida, börja protestera. Och det blir alltid på vänster sida för Metron 18 Messenger är helt och hållet designad att hänga över vänster axel.
Viktmässigt blir således väskan nästan säsongsbetonad i aspekten att du sommartid inte behöver ett lika stort ombyte med dig utan kanske bara en klänning eller ett par kinos och piket. Allting beror ju så klart på vilka sträckor du cyklar eller hur stort behovet av ombyte är när du nått din destination.
Ingen anmärkning på Osprey Metron 18 Messenger materialval
Dragkedjorna är av trygg YKK-standard (5 respektive 8) och försedda med öglor för att underlätta användning med handskar. Väskan är utvändigt gjord av belagt nylontyg (500D recycled high tenacity nylon) som givetvis är vattenavvisande. Tyget är vanligt förekommande hos terrängkläder och militära ryggsäckar på grund av sin stryktålighet tillsammans med ringa vikt. Inredningen är av ett till synes repskyddande material i en ljus röd färg för att underlätta sikten. Förutom dragkedjorna så stängs väskan med kardborreband och rejält tilltagna krokar i metall.
Smarta detaljer
På själva axelbandet får du ett gäng öglor (quick access) där man kan hänga små saker, som ett hänglås, solglasögon eller en karbinhake. Vi nämnde ovan att väskan endast kan bäras på vänster axel och det kommer av två saker: Det ena är att själva axelremmen är fäst vid väskan på ett sätt så att den ska ligga bekvämt över bröstkorgen. Men den avgörande detaljen är att du kan fästa ett band under vänster arm som gör att väskan inte glider fram om du böjer dig framåt. En synnerligen genomtänkt detalj som är underbar när du ska plocka upp något eller knyta skorna. Eller när du helt enkelt sitter framåtlutad på cykeln. Men dessa går inte att reversera.
Slutligen får du också ett fäste för en lampa och i botten kan du som vanligt dra ut ett regnskydd som alltid är av uppseendeväckande färgval så att du ska synas. (I färgen Concrete Tan är regnskyddet i färgen neon-orange) När regnskyddet är på kan du dock inte fästa lampan.
Inredningen är heltäckande
Det ska påpekas att Osprey Radial erbjuder, utöver det vanliga, smart inredning men kan också göra så på grund av sin volym. Metron 18 Messenger har ingen skoficka men ger dig däremot en rejäl uppsättning småfickor för telefon, powerbank, hörlursfodral, pennor eller vad du nu vill ha med dig. Vidare inkluderas laptopfack, notepad- /pappersblockfack, två medelstora fack tänkta att förvara sitt cykellås (eller till exempel ett anteckningsblock) och ett större allt-i-allo-fack med en flaskhållare på respektive sida.
Det större facket är tillräckligt stort för att få ner ett par jeans, underkläder, en skjorta och en tröja. Det finns ytterligare lite plats ovanpå, men någonstans där börjar det bli fullt och för tungt. Det finns ytterligare ett fack på framsidan där du kan lägga småsaker som du lätt vill komma år. En smart detalj är att det facket är precis tillgängligt utan att du behöver öppna upp det större facket.
Väl på cykeln med Osprey Metron 18 Messenger
Rätt belastad är Metron 18 Messenger en njutning. Den stora skillnaden mellan en messenger-väska och en ryggsäck är att den liksom flyger fritt över ryggen. Du får en större rörelsefrihet när inte båda axlarna ramas in av väskan vilket underlättar kroppens naturliga rörelser. Med remmen under vänster arm sitter den på plats. Remmens lås är dessutom speciellt formad för att du snabbt ska kunna koppla loss och vrida fram.
Och bonussidan…
Till skillnad från Radial är Metron 18 Messenger fullt användbar i exempelvis kollektivtrafiken. Den är inte större än att den ganska naturligt kan fungera som vilken messenger-väska som helst. Det är en stor bonus vilket till viss del plockar bort säsongsberoendet om du inte är vintercyklist. Även fullpackat kan du ha den i knät på en trång och välpackad buss (som också påminner dig om ditt goda val att sätta dig på cykeln i vanliga fall).
Det är några saker vi inte gillar
Alla små funktioner, låsremmar och krokar kräver att de sitter på sin plats för annars blir det lite väl mycket som hänger och dinglar. Det är ont om tänkta sätt att stuva undan oanvända remmar även du på egen hand kan hitta olika lösningar. Med Metron 18 Messenger hade vi dessutom, hur löjligt det än må låta, gärna fått med en bruksanvisning. Det finns nämligen en krok som vi inte blev riktigt kloka över på vad den skulle användas till. Vi hade våra idéer men när vi testade dem blev vi varken övertygade eller nöjda med utfallet. Efter ganska mycket sökande på nätet utan lycka gav vi upp (ingen verkade veta eller visa) och frågade Osprey direkt. Kroken är slutet av axelbandet och finns helt enkelt till för att kunna hänga upp remmen när du spänt åt väskan för att remmen inte ska fasta i cykeln. Så en enkel lösning, men något av en gåta.
Det finns också en designbrist i att Osprey har valt att inte placera laptopfacket närmast ryggen. För det första är en 16¨ laptop rätt tuff att bära i en Messenger-väska överhuvudtaget och att dessutom placera den längst ut gör påfrestningen ännu större. Och vi kan inte lista ut varför? Resultatet blir dock ytterligare en sänkning i hur tungt du bör lasta väskan innan ryggen protesterar. *(Efter att Ospreys produktutvecklingsgrupp hade läst vårt test hörde de av sig och förklarade varför, läs nedan om deras svar)
Att du inte kan använda på endera axeln är också en nackdel. Men vi kan samtidigt uppskatta alla detaljer som gör den riktigt bra på ena axeln. Så är höger axel ett måste, är inte Metron 18 Messenger väskan för dig.
Stridskamrat eller garderobskompis?
Osprey Metron 18 Messenger är på intet sätt en fullfjädrad cykelpendlingsväska, då den inte kan mäta sig med en ryggsäcks stadiga fördelning. Åtminstone inte vintertid när ditt ombyte kräver sin volym och vikt. Men på kortare sträckor eller på sommaren är denna väska alldeles utmärkt. Du kan röra dig enklare på cykeln och den ger mer svalka då den inte täcker hela ryggen.
När det gäller materialval och inredning finns inget större att anmärka på, förutom det olyckliga valet med laptop-facket. I övrigt kan du hålla god ordning, du får plats med lite mer än du bör packa och allt är lättillgängligt.
Således är Osprey Metron 18 Messenger en bra messenger-väska, även utan cykeln. Och så länge du inte misstar den för vad den inte är, fungerar den lika bra på cykeln.
*När Osprey Metron 18 Messenger fortfarande var en prototyp var datorfacket placerat direkt mot ryggen, precis som vi på senses tyckte att den skulle vara placerad. Detta fram till en morgon då en i teamet kom in efter att cyklat med prototypen och sa; “vi måste byta plats på datorfacket, jag har knäckt min laptop”. Osprey insåg då att eftersom väskan kröker sig runt ryggen när du spänner åt den hårt, krävs något emellan. Därav sitter numera facket en bit ut. Senses.se vill passa på att tacka Ospeys team för det kunskapshöjande svaret.
Osprey skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses