Hem LivsstilVäskor Test: Osprey Farpoint 70
Osprey Farpoint 70 Silver

Test: Osprey Farpoint 70

av senses.se

Våren till ära har en av våra skribenter gjort en utlandsresa där vi såg chansen att göra ett genuint resestest. Naturligtvis passade vi på att genomföra ett eller ett annat hörlurstest i flygplansmiljö, men även att testa ett alternativ till den traditionella resväskan. Med oss hade vi en Osprey Farpoint 70, en flerdimensionerad väska bestående av en 55 liters ryggsäck samt en monterbar, 15 liters grab-bag. Väskan som modell är inte ny, inte heller konceptet, men Osprey har gjort en del modifikationer och färgändringar så något av en premiär blev det trots allt.

Tillverkaren beskriver produkten som en variant som görs sig till rätta där hjul inte räcker till. Osprey Farpoint 70 är det tredje testet vi gör från märket och också den största väskan hittills. Som vanligt hittade vi smarta och genomtänkta lösningar och – som vanligt – några svagheter, samt en del att överväga inför ett eventuellt införskaffande.

Osprey Farpoint 70 – konceptet

Poängen med Farpoint 70 är flexibilitet. Du ska kunna hänga på dig allt du har med dig och kunna ha händerna fria. Samtidigt ska du slippa ytterligare en väska vid de tillfällen då du ska göra en dagstur, checka-in eller fördela din packning så att dina värdesaker finns inom räckhåll. Den lilla väskan, den vi benämner som en grab-bag, kan du enkelt med två spännband baka in i den stora väskan. Du kan också hänga den med två fästen likt en babybjörn på framsidan. Det tredje alternativet är att helt enkelt packa ihop den stora väskan och ha den lilla som ryggsäck. Alla tre har sina fördelar och nackdelar, men vänder sig också mot olika situationer.

Enklast blir att exemplifiera med tre olika scenario:

På flygplatsen har du med fördel den stora väskan hoppackad, redo att checkas in, och den lilla på ryggen med allt det du behöver för flighten.

På vägen till ditt hotell via tunnelbana, bussar eller liknande, har du med fördel den lilla väskan monterad på framsidan. Du kan då förvara värdesaker såsom plånbok och mobil både inom räckhåll och samtidigt utom räckhåll för eventuella ficktjuvar.

Ska du däremot vandra en längre sträcka, och egentligen bara transportera dig, bakar du ihop allt på ryggen. Du får då det bästa stödet genom både ett rejält tilltaget midjefäste samt över bröstet.

Osprey Farpoint 70
Foto: senses.se

Den tekniska överblicken

Väskan är gjord av Bluesign-certifierad, återvunnen polyester med PFC- och PFAS-fri vattenavvisande DWR-impregnering. Enkelt uttryckt så är den lätt, smidig och vattenavvisande, men samtidigt gör materialvalet Osprey Farpoint 70 till en riktig tuffing. I kontrast ligger väskans egna vikt på 2,5 kilo vilket för en 70-liters väska gör den till en lättviktare.

Det vi gillar

Som koncept är verkligen Osprey Farpoint 70 användbart. Just känslan att samla allt på ryggen och få händerna fria tilltalar såväl en förälder med två barn i händerna som vandrare med en karta och kompass. Visst blir den stora nackdelen att fyller du upp 70 liter utrymme så blir det tungt. Men du får å andra sidan med allt som en mellanstor resväska hade erbjudit utan att behöva dra något bakom dig. När allt hänger på ryggen och du spänner fast midjeband och bröstband så blir det, trots vikten, bekvämt.

Grab-bagen finner sin plats ombord
Foto: senses.se

Den lilla ryggsäcken är en stor behållning på flera sätt. Inredningen har sina tydliga begränsningar men det som finns räcker för en dagstur. Även till vardagen fungerar den lilla ryggsäcken utmärkt som en mindre pendlingsryggsäck där du får i en matlåda, ett träningsombyte (utan skor), en dator och lite smått. Känslan av att checka in den stora väskan för att sedan endast behöva hålla ordning på den lilla är en fröjd på flygplatsen. Det finns två nätade fack för flaskor, eller vad du nu känner för att lägga i dem (ett tips är ditt bälte vid säkerhetskontrollen på flygplatsen), och inuti finns ett datorfack samt en liten ficka.

Favoriten blev dock den lilla fickan som sitter på toppen av väskan och som nås utifrån. Du får plats med alla viktiga saker du behöver och de blir lättillgängliga. Den stora väskan har detaljer som underlättar och som påminner om funktioner hos en vanlig resväska eller duffelbag. Det finns straps på insidan för att få din packning att ligga kvar som du tänkt även när du bär den på ryggen. Locket har en nätad ficka och hela ryggsäcksfunktionen kan du snyggt och prydligt dölja när den inte behövs.

Straps håller din packning på plats
Foto: senses.se

Det vi inte gillar

När vi nu gått igenom de delar som vi gillar kan vi få det tråkiga, alternativt det intressanta, ur vägen. Det är några få saker som inte fungerar på topp med Osprey Farpoint 70. Det som gör det knepigt är att dessa delar är baksidan av något funktionellt och fördelaktigt.

Ryggsäckens lock är i stort sett bara tyg, vilket visserligen drar ned vikten på väskan, men gör att du måste vara försiktig med hur du packar och vad du lägger var. En vinflaska högst upp är tveklöst riskabelt, men rullar du in den i exempelvis en handduk och låter den vara närmast ryggsäckens rygg så ligger den hyfsat tryggt. Avsaknaden av hjul och dragvariant, som även det drar ner vikten, gör att du konstant måste bära den. Men det är också ett av säljargumenten så det blir svårt att faktiskt notera det som en svag egenskap. Du måste som köpare helt enkelt vara med på den premissen.

70 liter är en hyfsat stor ryggsäck och blir som sagt tung fullpackad. I och med Farpoints alla funktioner och smarta lösningar får du inte riktigt samma stabilitet som en renodlad backpacking-väska. Fyller du båda väskorna till max blir du lite lik en sköldpadda på två ben. Och lite så kändes det. Vikten fördelas utåt / bakåt istället för på höjden och balansen blir därmed inte helt optimal. Men i gengäld får du alla smarta lösningar där bland annat en är att hänga den lilla väskan fram. Plötsligt får du betydligt bättre balans och även nära till dryck och annat viktigt. Det har vi inte nämnt ännu, men grab-bagen har också Ospreys vätskesystem inbyggt i sig.

Och visst kan du önska mer organisering i den lilla väskan, men någonstans måste gränsen dras för hur många funktioner en och samma väska kan erbjuda.

Osprey Farpoint 70
Foto: senses.se

Omdöme – Osprey Farpoint 70

Detta är en lysande lösning, helt enkelt. Du blir aldrig besvärad på kullersten, eller i trappor och du har möjlighet att alltid ha händerna fria. Väskan är perfekt för en weekend-resa, men över natten blir den något stor. Den är dessvärre precis för stor för att samvetsmässigt ta med den som kabinväska, även om du nog skulle lyckas med det.

Så sammanfattat är detta en perfekt resekompis och på köpet får du en smidig ryggsäck tillvardagen. Flexibiliteten gör den till ett alternativ för både backpacking och weekend-resor.

Vi testade vid detta tillfälle herr-versionen av Osprey Farpoint 70. Men håll utkik framåt, då vi även har planer på att testa dam-versionen Fairview för att få utröna hur Osprey speciellt har inriktat passformen för kvinnor.

Osprey skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

2 kommentarer

Erik juli 22, 2023 - 13:14

Haft min farpoint 55 sedan 2015. Den har upplevt många resor runt om i världen. Allt ifrån skitiga bussar på den indiska landsbygden till Köpenhamns bekväma Metro. Den ser fortfarande (relativt) ny ut. En ögla till kedjan på stora ryggan har gått sönder. Det var enkelt fixat. That’s it. Och då har den varit med om mycket.

Modellen skulle mått bra av mer ventilation. Under riktigt varma dagar är den jobbig att bära till/från destinationer. Men utöver det är den fantastisk. Att ha den lilla väskan fäst och nära till hands på framsidan är guld värt. Lägg därtill möjligheten att låsa blixtlåset på stora väskan. Lite svårare för obehöriga att rota omkring i den. Massa sådana funktioner gör den till den bästa resväskan för backpackers. Rekommenderas varmt.

Svara
senses.se augusti 16, 2023 - 09:54

Hej Erik. Tack för en givande och informativ kommentar. Trevligt att vi delar uppfattningen om väskans positiva sidor, vi blev imponerade. Det är suveränt att få ytterligare input från en mångårig användare så tack för din kommentar! Håll utkik framåt då vi har planer på att testa Osprey Farview under hösten. Det är samma väska men specifikt designad för kvinnor. Ha det gott så länge lycka till på nästa vandring!

Svara

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.