Hem SpelPC Recension: Ori and the Blind Forest – Definitive Edition (Switch)
Guld

Recension: Ori and the Blind Forest – Definitive Edition (Switch)

av Henric Brandt

Jag började i fel ordning och spelade först uppföljaren Ori and the Will of the Wisps på Xbox (fullkomligt älskade det – blev nummer 7 på vår topp 10 lista 2020). Så när första delen i serien Ori and the Blind Forest: Definitive Edition dök upp till Nintendo Switch så passade jag på att få uppleva första delen i serien, eftersom jag inte spelade den då den först begav sig på Xbox.

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition - Moon Studios GmbH - Screenshot - Nintendo Switch - Ori outside door
Pressbild: Moon Studios GmbH

Nibles skogar är döende och dess enda räddning är den lilla ljusvarelsen Ori som nu måste ge sig ut på ett utmanade och livsfarligt äventyr för att återställa livet.

Jag börjar med att spela Ori and the Blind Forest: Definitive Edition på Switch i dockat, läge på en 65-tums 4K TV. Det blir en viss skillnad i kvalitet, då jag tidigare varit van att spela det i 4K på Xbox One X. Det finns en pytteliten ”kantighet”, som jag inte upplever i den högre upplösningen. Spelet flyter däremot på perfekt och man känner inte av något lagg eller att det skulle vara otight på något sätt. Helt rätt av utvecklarna att prioritera optimal bilduppdatering framför upplösning, även om den där uppdaterade ”Switch Pro med 4K” som det ryktas allt mer om, börjar bli efterlängtad – särskilt nu när 4K och 60fps blivit någon slags standard på Series X och PS5.

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition - Moon Studios GmbH - Screenshot - Nintendo Switch - Ori by the water
Pressbild: Moon Studios GmbH

Musiken och ljuddesignen är perfektion och det här är verkligen ett helt utsökt spel. Spelmekaniken är utmanade och rolig och det är ett riktigt klurigt plattformslir som utmanar även de mest erfarna spelarna med sin Metroidvania-konstruktion, stora kartor och uppgraderingar som ger tillträde till nya områden.

Jag lyfter konsolen ur sin docka och prövar att köra Ori and the Blind Forest: Definitive Edition i bärbart läge. Det jag oroar mig för är att lilla Ori ska bli för liten på den inbyggda skärmen. Tre sekunder in i spelet så har jag glömt bort att jag ens spelar på den lilla skärmen. Det flyter lika bra som innan och grafiken är så välgjord och klar, att det inte påverkar spelupplevelsen nämnvärt.

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition - Moon Studios GmbH - Screenshot - Nintendo Switch - Ori floating
Pressfoto: Moon Studios GmbH

Det enda som är lite problematiskt är att Joy-Con-kontrollerna i bärbart läge är inte så tighta som jag skulle vilja ha dem. Vissa hopp och utmaningar blir löjligt svåra, då de lite svajiga spakarna saknar precisionen som en handkontroll har. Nu blir spelet givetvis inte ospelbart på grund av detta utan det blir bara lite svårare.

Sammanfattningsvis så är Ori and the Blind Forest: Definitive Edition och Nintendo Switch en match made in heaven. Ett sjukt kul plattformsspel med en fin historia, utsökt grafik och sanslöst bra ljuddesign som du nu kan bära med dig på resan. Så det här blir ett solklart måste.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.