Hem SpelMac Recension: Encodya
Silver

Recension: Encodya

av Henric Brandt

Encodya utspelar sig år är 2062 och vi befinner oss i Neo Berlin. Den föräldralösa flickan Tina och hennes stora robot Sam-53 kämpar dag för dag för att få mat och skydd. Roboten lämnar aldrig hennes sida och tillsammans lever de på ett hustak. En dag får Tina reda på att hennes far hade ett mycket viktigt uppdrag och att det nu är upp till henne att slutföra det.

Encodya - Assemble Entertainment - Chaosmonger Studio copyright 2021 - pressbild - Bridge in city
Pressbild: Encodya – Assemble Entertainment

På ytan är Encodya ganska likt många andra point-and-click-spel. Spelmekaniken bygger på samma princip; du hittar saker och kombinerar dem med varandra, träffar folk som du pratar med för att få info för att komma till nästa ställe och så vidare. Så det mesta känns igen i fråga om spelmekanik. Där Encodya briljerar är i sin känsla för story och det visuella. Det är verkligen en detaljrik framtid som målas upp framför våra ögon. Det har lånats en del från andra, klassiska futuristiska filmer (såsom till exempel Blade Runner), men det har gjorts med glimten i ögat och med fingertoppskänsla.

Encodya - Assemble Entertainment - Chaosmonger Studio copyright 2021 - pressbild - Tina and Sam-53 on the street
Pressbild: Encodya – Assemble Entertainment

Röstskådespelarna är bra och det märks att utvecklarna har lagt tid på att alla karaktärer man möter ska ha sin egen personlighet. Till en början så finns det inte så många platser att ta sig till och väl där finns det kanske inte mer än fyra till fem sektioner som du kan utforska. Men under spelets gång så upptäcker man fler destinationer och äventyret blir större och större.

Encodya - Assemble Entertainment - Chaosmonger Studio copyright 2021 - pressbild - Neon signs in Neo Berlin
Pressbild: Encodya – Assemble Entertainment

Jag diggar verkligen den stora roboten Sam-53, som är vår protagonists ständiga följeslagare. Du kan välja att spela som honom eller som henne och beroende på vilken karaktär du är så låses olika saker upp. Du kan till exempel bryta sönder objekt med lätthet som Sam-53, men har å andra sidan desto svårare att tjata till dig gratis mat…

Encodya - Assemble Entertainment - Chaosmonger Studio copyright 2021 - pressbild - In the countryside
Pressbild: Encodya – Assemble Entertainment

Grafiken är helt sanslöst vacker och dyster på samma gång, men hur fin presentationen än är så kan jag inte riktigt komma över att spelmekaniken känns något klumpig. Det händer ibland att du missar saker i bild även om du går med muspekaren exakt ovanpå rätt ställe. Sen är miljöerna helt fixerade och det är inte alltid lätt att veta vart man ska gå när din karaktär är långt bort och pytteliten.

Encodya - Assemble Entertainment - Chaosmonger Studio copyright 2021 - pressbild - Tina and Sam-53 in a sushi restaurant
Pressbild: Encodya – Assemble Entertainment

Oavsett de små skavankerna så är Encodya helt klart värd en varm rekommendation. För en liten penning så kan du också få uppleva det bitterljuva Neo Berlin år 2062.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.