Taiwanesiska AOC ger oss en rejäl, pigg gaming-skärm med attraktiv prislapp. Men inte helt utan kompromisser.

Monitorer, likt tv-apparater, finns i alla möjliga storlekar, prisklasser och utföranden och riktar sig i huvudsak till en handfull målgrupper: kontorsanvändare (jobb), “all-around” / lite jobb, lite underhållning (film och enklare spel) samt hard core gamers (med fokus på snabb responstid, höga Hertz). AOC 27″-tummar Q27G2U (som även finns i välvd version, Curved, med namnet AOC CQ27G2U) riktar sig solklart till den sistnämnda gruppen. Detta är en monitor med bra upplösning, hög uppdateringsfrekvens och attraktiv prislapp för storleken den erbjuder.

Sugen på en AOC Q27G2U? Här köper du den till bäst pris – och stöder samtidigt gratis kvalitetsjournalistik från senses.se!

Witcher 3. Foto: CD Project RED

När man drar igång ett, fortfarande makalöst vackert och avancerat spel, som Witcher 3, med extra-mycket-allt-i inställningarna på en rejäl gaming-PC så anar man styrkan i AOC Q27G2U. Med över 100 fps i spelet på Nvidia RTX 2070 (som dock kör G-Sync, inte FreeSync, men kan vitlistas med fördel för adaptive VESA i Nvidias kontrollpanel på PC) så lirar monitorns 144 Hz fint med bilduppdateringen och spelet känns mjukare än vad det någonsin gjort förr, då uppdateringsfrekvens och bilduppdatering är nära sammanflätande (inte helt, men rent tekniskt kan du ju inte få fler bildrutor per sekund än vad monitorn kan rita upp). Detaljer träder igenom, färger och ljuseffekter ser äkta ut och den i princip obefintliga latensen (1ms) är en av VA-panelens ess i rockärmen.

Skärmens upplösning ligger på 2560×1440 pixel (1440p alltså), vilket inte är riktigt 4K, men ändå högre än en vanlig Full HD 1080p-skärm som annars brukar vara standard i denna prisklass. 8 bitars färgpalett och stöd för AMD FreeSync rundar av ett prisvärt all around gaming-paket för runt tre tusen kronor.

Design och tillbehör

Skärmen är klassiskt stilren, med tunna kanter och en snygg kombo färger som känns gaming men inte skriker ut det. Röda detaljer på baksidan och foten piffar upp det klassiskt svarta. Foten är enkel att montera och ger monitorn en bra upphängning, som är lätt att anpassa och ställa in efter smak. De flesta tillbehör och kablar ingår.

AOC Q27G2U detta ingår i paketet
Bra paket, med allt du behöver. Men vem använder CD-skivor? Foto: senses.se

Bildkvalitet AOC Q27G2U

AOC Q27G2Us stora styrka ligger i dess responstid på 1ms och bilduppdatering (refresh rate) på 144 Hz, något som kommer glädja de flesta gamers som jagar fler frames per second i sina spel och samtidigt vill ha mjukast återgivning av dessa.

Färgmässigt täcker skärmen 90% av Adobe RGB och 121% av sRGB, varav det sista är mest intressant för gemene man som inte sysslar med design eller tryck eftersom det är mer standard. Ljusstyrkan är 250 cd/m2 (dryga 200 nits) vilket är helt OK, men kan uppfattas lite för tamt i välupplyst rum med dagsljus (en topp-OLED pressar som referens 1000 nits), så denna gör sig bäst i mysbelysning eller nedsläckta gamer-rum.

BenQ EW277HDR (vänster) mot AOC Q27G2U (höger). Lite svårt att återge på bild, men även här uppfattar man klart bättre punch i färgerna på kontors-monitorn, som dock har sämre upplösning. Foto: senses.se (klicka för större version)

VA-paneler har fördelen att vara snabba och prisvärda. Deras nackdel ligger i färg- och kontraståtergivning. Här tillhör AOC Q27G2U inte toppskiktet; färgerna är inte lika naturliga, starka och vibrerande som på exempelvis BenQ EW277HDR (som å andra sidan inte lämpar sig för spel). Det fanns även en liten slöja av “mjölkighet” över bilden, något som förvärrades när vi använde DisplayPort, men blev bättre då vi växlade över till HDMI (här finns en fördjupning i varför DisplayPort är bättre än HDMI för gamers just nu).

För dig som funderar på att skaffa skärmen för att spela med konsol på den, kan vi hälsa att det går alldeles utmärkt. Vi kopplade in redaktionens PS4 Pro och körde suveräna Nier: Automata, som för det mesta håller sköna 60 fps. Det är inga spel som pushar monitorns gränser denna generation konsoler, utan det kommer att bli intressant att se hur monitorn lirar med next-gen-maskinerna Xbox Series X/S och Playstation 5, som kommer om ett par veckor. De kan köra upp till 120 fps i 4K och även VRR (variable refresh rate). Detta kommer dock att kräva HDMI 2.1, något som skärmen alltså inte stöder, ej heller 4K, så Xbox Series S i 1440p i 60/120 fps känns på pappret som den maskin som kommer att fungera bäst med skärmen, som har HDMI 1.4– 2.0-stöd (skärmen har, trots felaktig info på flera officiella ställen, ändå HDMI 2.0, bekräftat av AOC). Vi återkommer när vi fått testa och kan berätta mer.

Härliga Nier: Automata. Foto: Platinum Games

Summering AOC Q27G2U

AOC Q27G2U är mycket gaming-skärm för pengarna. För en prislapp på runt 3 000 kr är det inte konstigt att den är en av marknadens just nu mest sålda och populära monitorer för spel. Den är pigg, enkel att sätta upp och optimera och har hyfsat gott om funktioner att laborera fram bästa bild efter smak. Men såklart är inget i denna prisklass utan kompromisser. Upplösningen ligger precis mittemellan Full HD och 4K, ljusstyrkan är något blygsam samt färger och kontrast är inte optimala för dig som främst söker en kontorsskärm och bara spelar någon gång då och då – för sådana användare finns bättre val som vi återkommer till snart.

Men om du huvudsakligen spelar spel och letar efter en 27-tummare, som stöder flera anslutningar, har både 144 Hz och AMD FreeSync samt obefintlig responstid (1 millisekund) så är AOC Q27G2U ett bra val för pengarna. Ny referens för gaming-skärmar i mellanprisklassen här på kontoret.

Ska du köpa AOC Q27G2U? Gör det här, till bäst pris, och hjälp till att hålla allt innehåll på senses gratis genom att stödja oss på denna länk!