Det var nästan tre år sedan vi satte tänderna i föregångaren Anker Soundcore Sport X10 så Soundcore har tagit sin tid att utveckla efterföljaren. Vi tyckte det bådade gott och blev nyfikna på vad Soundcore, som ofta fyller sina produkter med spännande funktioner, har valt att inkludera i efterföljaren Anker Soundcore Sport X20.
För att lite enkelt introducera Soundcore Sport X20 så är det en hörlur för träning, och det ur många aspekter. Utformningen av hörluren, tåligheten, valet av ljudbild och även kontrollmekanismen talar alla för att tänket bakom är en hörlur som ska funka när du rör på dig. Vi har testat flera riktigt vassa träningslurar det senaste året såsom Jabra Elite 8 Active Gen. 2, Sennhesier Momentum Sport eller Shokz Open Run Pro 2 (Mini) så Sport X20 har lite att leva upp till. Men det ska sägas redan i början att Soundcore Sport X20 är prisvärd. Riktigt prisvärd. Och det har alltid varit lite av ett igenkänningstecken med Anker Soundcore, du får mycket för pengarna.
Första intrycket – Anker Soundcore Sport X20
Den mest uppenbara förändringen är fodralets utformning och bygeln som håller hörluren på plats. Sport X10 hade i vår mening ett mer smidigt fodral med sin avlånga utformning och kunde också ha den formen eftersom byglarna på hörlurarna kunde snurras 210 grader. Möjligen har Soundcore valt bort den avlånga utformningen för att ensa det allmänna utseendet då Soundcore Liberty 4 NC också har den mer kvadratiska formen. Samtidigt behålls den med Soundcore Space A40.

Nåväl, vi gillade den rektangulära men främst gillade vi att byglarna gick att snurra 210 grader, och att de också var längre. På Sport X20 går byglarna bara att vinkla 30 grader och går bara att vinkla 30 grader vilket gör att de inte sitter riktigt lika betryggande. Det i kombination med att bygeln sitter längre ut, alltså det är mer hörlur innanför, gör att den känns än mer otrygg.

En detalj som dock bör nämnas är att i och med bygeln vilar pluppen precis på örats öppning men är inte avhängd på att tryckas in riktigt lika som många andra. Det gör att det i längden blir väldigt bekvämt.
I övrigt är det i stort samma upplägg som på X10 förutom förbättringar på alla plan. Du får högre klassning med IP68 istället för IPX7, dubbelt så effektiv snabbladdning (5 minuter ger 2 timmar), avancerad brusreducering, en tredjedel längre batteritid, samma maxade bas fast med ett 11mm membran och 6 AI-driva mikrofoner.
Under de första turerna med Soundcore Sport X20 var ljudet på höger hörlur lägre än på vänster. Och tillräckligt mycket för att man kontinuerligt gick runt och försökte öppna öronkanalen. Efter jämförelse med andra hörlurar, för att konstatera att inte att någon slags periodisk dövhet hade slagit till, stod klart att det helt enkelt inte vara samma volymnivå. Trots uppdateringar till senaste versionen. Det höll på att driva oss till vansinne så vi provade allt. Fabriksinställning och igen uppdatera, samtliga olika pluppar för att avfärda dålig passform (då endast på ena örat och trots att Soundcores passningstest gav tummen upp) och så vidare. Lösningen kom till slut genom att köra Soundcores HearID, alltså deras egna hörseltestsprogram (och nej, den kompenserar inte för ljudvolym i respektive öra). Då släppte det och volymen blev samma på båda. Märkligt och säkerligen en mjukvarubugg som kommer arbetas bort men ett bra tips till er som upplevt samma problem och lidit av den temporära lomhördheten.
Fodralet kan fortfarande inte laddas trådlöst vilket numera känns omodernt och faktiskt osmidigt men den snygga K.I.T.-liknande dioden på framsidan, som känns igen från Liberty 4 NC, har bytt ut de tre blinkande dioderna som fanns på Sport X10.
Ljudupplevelsen – Anker Soundcore Sport X20
Sport X20 har ett massivt ljud med riktigt tung bas och högt tryck på alla frekvenser. Basens överdrivna volym är perfekt när pulsen och adrenalinet av träningen börjar trycka på. För det är då det behövs lite överdriven effekt. Det medför naturligtvis att Sport X20 inte är speciellt detaljerade, något som de aldrig heller har påstått, men även den mest referenshörlursjagande lyssnaren kan nog emellanåt njuta av den överväldigande ljudbild Soundcore Sport X20 levererar.

Vi utnyttjade den finurliga förmågan hos Xiaomi 14 Ultra att kunna lyssna på två par hörlurar samtidigt och körde en direktjämförelse med X10 i ena örat och X20 i det andra. På tyngre EDM-låtar som Trevor Guthrie – This is what it feels like är skillnaden mellan de två försumbar. Växlar vi till Daft Punk – Get Lucky med andra typer av nyanser och ljud tippar det lite mot Sport X20, men väldigt lite. Ljudbilden hos Soundcore X10 var redan 2022 maffig och den pålagda millimetern i membranet hos X20 gör väldigt liten skillnad i slutändan.
Batteriet då? Det blir liksom inte ett problem. Lurarna laddar snabbt och det är sällan du tränar längre en tolv timmar. Genomhörningen är något förbättrad och den adaptiva delen fungerar riktigt bra framför allt när du sitter på cykeln. Vi varje stopp öppnar lurarna upp och omgivning blir tydlig och skarp. Och likaså som headset. Din motpart har inga problem att höra vad du säger. Så där har vi inget att anmärka på.
Övriga funktioner
Vi har berört det redan men Soundcore HearID ingår vilken skapar din egen hörlursprofil. Som vanligt kan du fullt ut ställa in vad knapparna ska göra på 1-tryck, 2-tryck, 3-tryck och lång-tryck. För inkommande samtal har de gjort det enkelt, kort tryck för att svara och långt för avböja. Slutligen får du också fyra typer av andningsövningar som kan vara lämpliga före och efter träningen. För det är trots allt träningen som är Soundcore Sport X20 främsta syfte, även om lite annat också kommer med.

Kontentan – Anker Soundcore Sport X20
Vi ska inleda vår summering med att ställa oss frågan huruvida vi tycker Sport X20 är prisvärda. I skrivandets stund kan du köpa dem på Soundcores egna hemsida för 785 kronor (i vanliga fall ligger de på cirka 1 200 kronor) vilket för vad du får är rent utsagt billigt. Vi var ganska tuffa mot föregångaren och har sedan testet ganska regelbundet använt dem när vi gjort jämförelser mot andra hörlurar. Efter tre års användning har en av knapparna lossnat, du kan fortsatt trycka med nageln, och det är det enda märkbara slitaget. Och håller Sport X20 samma mått, vilket vi inte har någon anledning att tro att de inte gör, är 785 kronor ingenting. I sammanhanget.
Så kontentan blir att Anker Soundcore har med Sport X20 skapat en träningslur som i flera aspekter är en värdig uppföljare förutom två, fodralet är inte lika smidigt och byglarna inger inte samma säkerhet. Men allting annat är bättre. Och inte speciellt mycket dyrare. Vi hittar således inte många fel vilket, kombinerat med priset, i slutändan ger ett fint betyg.
Anker skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
This post is also available in English: Review: Anker Soundcore Sport X20.
Så här sätter vi betyg på Senses