Hem TV Amazon ger oss tv-serie av Sagan om Ringen
hobbton Nya Zeeland

Amazon ger oss tv-serie av Sagan om Ringen

av senses.se

I en väntad rekordaffär så bjöd Amazon – USAs rikaste företag – över konkurrenterna Netflix och HBO och tog hem rättigheterna till Sagan om Ringen från Tolkien Estates. Affären sägs vara värd hisnande två miljarder och då är detta bara för rättigheterna. Nu väntar en tv-serie som har åtagande för flera säsonger, troligtvis i samarbete med Warners bolag New Line som gjorde de fantastiska, Oscarsbelönade långfilmerna. Vad exakt serien ska innehålla, om det blir samma historier en gång till, men med mer kött på benen (vi saknade ju bland annat Tom Bombadil och ”överraskningen i Fylke”) är ännu inte avslöjat. Klart är i alla fall att rätten till Silmarillion inte ingår i affären, då dom ägs av Tolkiens arvtagare, men den affären kan såklart göras upp vid sidan om innan allt drar igång.

Hobbiton Nya Zeeland

Hobbiton, filminspelningen, New Zealand. Foto: Thomas Schweighofer från Unsplash

Amazons VD Jeff Bezos är en av USAs mest förmögna män, med en personlig förmögenhet på över nio miljarder dollar. Amazon Prime, som streamingtjänsten heter, har hittills satsat på framgångsrika men ganska små dramer och tv-serier, bland annat den hyllade Transparent. Men nu vill Bezos ta över kronan från Game of Thrones, som är på sluttampen nästa år och lovar att plöja ned stora summor i produktionsbudget på mer fantasy och äventyr, något som visat sig vara väldigt framgångsrikt sista årtiondena för både film och tv – men som också kan komma med prislappar på 100 miljoner kronor per avsnitt.

Amazons stora förmögenhet kommer ifrån försäljning och konsolidering av en massa tredjepartssäljare som via sajten gör affärer och betalar jätten provision. En egen tv-serie baserat på ett sådant varumärke som Sagan om Ringen kommer naturligtvis att ge en uppsjö av tillfällen till merförsäljning av böcker, leksaker, spel och all annan merchandise man kan tänka sig. Ryktet säger också att Amazon köpt två stora lokaler i Sverige (bland annat i Katrineholm) vilket skulle kunna tyda på att nätjätten är på väg att etablera sig lokalt, vilket skulle bli väldigt spännande för konkurrensen.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.