Hem SpelPC Recension: Ace Combat 7 – Skies Unknown
ace combat 7 skies unknown recension Silver

Recension: Ace Combat 7 – Skies Unknown

av senses.se

På sätt och vis påminner Ace Combat 7: Skies Unknown om ett annat (Bandai)Namco spel, också en sjua faktiskt – nämligen Tekken 7. Även om Ace Combat aldrig varit lika stort och brett som Tekken så har det ändå haft sin engagerade fan-base, inte minst i hemlandet Japan. Och precis som Tekken så hade det sin absoluta storhetstid för ganska länge sedan, faktiskt omkring slutet på PS2:ans livscykel där trean (precis som Tekken) och kanske fyran är seriens toppar. Sen föll det i glömska, kanske på grund av generationsskiften – men också på grund av mindre engagerande mellandelar och spin-offs på PS3:an som aldrig lyfte till några högre höjder (ursäkta ordvitsen).

ace combat 7 skies unknown

Nu är spelserien tillbaka och för första gången släpps den på fler format än Sony Playstation (4), denna gång även på PC och Xbox One. Och precis som med Tekken 7 har Namco övergivit sin egenutvecklade grafik- och spelmotor och gått över till Unreal Engine 4, med alla för- och nackdelar det innebär. Ace Combat 7 återgår samtidigt till seriens bästa stunder, då berättande och inlevelse var i fokus och ger oss – med stor marginal, det snyggaste spelet i serien hittills och ett alldeles fantastiskt, cineastiskt soundtrack. Men konsolversionerna är tyvärr en blandad gottepåse.

I Ace Combat 7 får vi åter en gaska cerebral och välspelad story; om ett annalkande, modernt världskrig som sprider sig över fabulerade versionerna av våra egna länder och militära pakter. Som stridspilot ska du ratta flertalet jakt- och attackflyg, från klassiska F-14, vår svenska Gripen ända till modernare F-22 Raptor och ett par egna, högteknologiska överraskningar som vi inte ska spoila här. Du låser upp nya flygplan och vapen allteftersom du utför uppdrag, där din insats belönas med poäng som sedan konverteras till hårdvaluta. Ace Combat 7 går en fin balansgång mellan flygsimulator och arkadspel. Genren flygsimulatorer finns ju knappt ens längre som spel, de blev också väldigt ifrågasatta som träning för människor med onda avsikter efter 11 september, men ni som är gamla nog minns säkert de allra mest populära såsom Microsofts långtgående serie. Samtidigt är Ace Combat 7 heller inte Afterburner, utan ger dig faktisk kontroll och känsla och – utan att trassla till det – lär du dig fysikens lagar ganska fort och hur ett jaktplan (förmodligen) känns, på ett ungefär.

ace combat 7 skies unknown recension

Upplägget och variationen i uppdragen imponerar. Här får du genomleva såväl dogfights (plan mot plan), såväl som anfall mot markmål, boss-fighter (!) och till och med en stealth-sektion där det gäller att bokstavligen flyga under radarn (eller i detta fall, spotlights). Väder och moln ökar inte bara inlevelsen utan ändrar också spelupplevelsen, då det påverkar ditt synfält och samtidig ger kamouflage. Det är glädjande hur genomtänkt och välbalanserat Ace Combat 7 är som spel, samtidigt som det ändå känns relativt enkelt att komma igång med och spela.

Presentationen är, vid första anblick, häpnadsväckande. Spelet bjuder på skiftande miljöer, olika tid på dygnet, kullar och berg, stora öppna ytor, städer, väderlek och vatteneffekter såväl från havet som från regnet som piskar mot ditt flyg. Unreal-motorn tjänar sitt syfte väl och ger oss som sagt det snyggaste Ace Combat-spelet någonsin (även om det var väntat efter så många år, på helt ny hårdvara) samtidigt som dess begränsningar också blir tydliga. Vi testade spelet huvudsakligen på Xbox One X och märkte direkt att allt såg vackert ut, men att det ändå kröp lite i de tunnaste linjerna här och där och att detaljera i djupet inte var riktig så skarpa som vi skulle önska. Och tyvärr så är Unreal Engine 4 inte fantastisk på anti-aliasing och vi blev besvikna när vi upptäckte att upplösningen dessutom ”bara” är Full HD, 1080p (precis samma som på PS4 Pro). Xbox One X borde klara mer, minst 1440p eller till och med 2160p dynamiskt skalat, vilket hade givit en påtaglig förbättring men kanske hade kostat på i bilduppdateringen. För Ace Combat 7 flyter på som en dröm, i nästan perfekta 60 frames per sekund (på PS4 Pro) och strax däromkring på Xbox One X, som tyvärr tappar frames här och där, särskilt i tunga scener med mycket detalj. Varför den gör det, när den har mer prestanda än PS4 Pro, är ett mysterium – men vi hoppas verkligen på en patch som fixar detta snart.  Det handlar om 2-3 frames här och där, så det är ingen katastrof, men det känns ändå onödigt och störigt. Bashårdvaran klarar sig tyvärr inte jättebra: PS4 ligger på runt 45-50 frames för det mesta och Xbox One S kryper ända ned till halva bilduppdateringen i sina sämsta stunder, så illa som 30-45 frames. Det är väldigt dåligt, särskilt med tanke på att spelet också renderar i lägre upplösningen 720p på bashårdvaran. Det är uppenbart att det börjar bli hög tid för generationsskifte inom konsolvärlden. PC drar som vanligt längsta strået och får upp till äkta 4K, om du har hårdvaran för det.

ace combat 7 skies unknown recension

En kul detalj för ägare av Playstation VR är att spelet har tre uppdrag du kan spela med VR-hjälmen på. Att åka upp i himlen och styra kärran medan du kan titta helt fritt om dig, är en närmast berg-och-dalbane-liknande upplevelse. Så om du har PSVR och PS4 Pro är PS4-version av Ace Combat 7 absolut den version du ska satsa på, om du har valet mellan flera format!

Musiken måste få ett särskilt omnämnde också. I början tyckte vi Keiki Kobayashis kompositioner lät lite väl svulstiga stråkar, á la Hollywood-fantasin av att flyga, men snart var vi tvungna att kapitulera inför det mästerligt komponerande och avvägda soundtracket, som dynamiskt ändras med händelserna i spelet och i sina bästa stunder inte kan beskrivas som annat än episkt. Vi rekommenderar (den spoilerfira) spellistan på Youtube:

Vi hade lagom högt ställda förväntningar på Ace Combat 7, efter ett par år med halvbra installationer och måste erkänna att vi haft roligare än vi räknade med under tiden vi spelade. Det är snyggt, medryckande, lagom svårt och ändå enkelt att komma in i, men man kan samtidigt nörda ned sig i online, multiplayer och uppgraderingar nästan hur mycket som helst. Prestandan på bashårdvaran av konsolerna är lite av en besvikelse, men äger du en modern PC, Xbox One X eller PS4 Pro och gillar flygspel med välbalanserad känsla och action så är Ace Combat 7 ett givet köp.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.