Snabbt, enkelt, utsökt och veganskt. Wok funkar alltid.

Ibland vill man göra någon snabbt att äta. Och då tänker jag inte på att man ringer till pizzerian. Nä, kolla i kylen och i skafferiet. Du har troligtvis nånting som blir en utsökt middag. Det behöver inte vara svårt eller krångligt. ”Man tager vad man haver” ett välkänt citat som Cajsa Warg fått sig tillskrivet. Och det ligger så mycket sanning i det.

grönsakswok snabbt och enkelt
Foto: Jessica Lycker / senses.se

I mitt veckans recept kommer jag med ett exempel på en snabb och god wok. Tar inte mer än 20 minuter och då är det riset som tar längst tid på sig. Det går dessutom att variera i oändlighet; man stoppar i det man har hemma. Komplettera mitt recept med exempelvis morötter, blomkål eller broccoli för att nämna några. Går ju såklart att ha kyckling eller nötkött också. Men då blir den ju en aning mindre vegansk…

Ingredienser till 4 portioner.

  • 4 deciliter kokosmjölk (1 burk)
  • 2 centimeter färsk ingefära, riven
  • 2 stycken vitlöksklyftor, rivna
  • 1 lime, saften
  • 200 gram vitkål, strimlad
  • 1 stjälk citrongräs (det vita)
  • 1 chili, finhackad
  • 3 matskedar soja
  • 1 tesked sesamolja
  • 1 matsked agavesirap/honung (men då är det inte veganskt längre)
  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 1 näve cashewnötter
  • 3 deciliter ris
  • Rapsolja att steka i
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Basilika till servering
vegetarisk wok
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Tillagning.

Börja med riset. Skölj det väl två, tre gånger i kallt vatten. Mät sedan upp dubbelt så mycket vatten som ris, tillsätt salt och låt det koka upp under lock. När det kokat upp stänger du av plattan och låter riset stå. Det bör vara klart på 20-25 minuter.

Under tiden gör vi grönsakswoken. Och rostar cashewnötter.

Rosta cashwenötterna i en torr panna, pannan ska vara varm och nötterna ska rostas snabbt, bara någon minut. Rör runt i dem och när dom börjar ge ifrån sig ljud är de klara. Ställ åt sidan och låt svalna.

Strimla vitkål, skiva upp paprika, och hacka den gula löken grovt. Finhacka citrongräset och chilin. Vill du hålla nere hettan så skrapa bort fröna från chilin först.

Hetta upp en stekpanna – eller ännu hellre – en wok-panna. I med rapsolja och när oljan blivit varm lägger du i löken, låter den svettas och sen lägger du i vitkål, vitlök, citrongräs och paprika. Det ska inte steka länge, utan bara någon minut, så att grönsakerna bli mjuka.

Häll sedan i soja, chili, sesamolja, agavesirap och limesaft och låt det stekas in i de övriga grönsakerna. Därefter häller du i kokosmjölken och låter det koka upp. Smaka av det hela med salt och svartpeppar.

Servera med skivad rå rödlök och rostade cashewnötter. Och varför inte en liten basilikakvist!

wok vegansk
Foto: Jessica Lycker / senses.se