Silver

Test: Logitech Wave Keys

av Lars Sköld

När Logitech släppte sitt nya ergonomiska tangentbord Wave Keys och slog på stora trumman i sin marknadsföring så log några av oss veteraner på redaktionen hos senses. I och med att vissa av oss är så pass gamla (och visa?) så har vi upplevt en hel del trender genom åren. En stark sådan trend inträffade på 90-talet med just ergonomiska tangentbord, som då drevs starkt av Microsoft som även släppte det första ergonomiska tangentbordet redan 1994.

Konstigt nog har ergonomiska tangentbord aldrig riktigt slagit igenom (mer om det senare), men vi blev väldigt nyfikna på Wave Keys och om vi skulle uppleva en bättre komfort.

Jag själv jobbar mycket framför datorn och i och med den otroliga möjligheten jag har att jobba hemma ett par dagar i veckan har jag inför införskaffat Logitech MX Keys (vi har ju nyligen testat MX Mechanical på senses), som är ett fantastiskt tangentbord. Konstigt nog så har företag och privatpersoner en tendens att försöka spara så mycket pengar som möjligt på just tangentbord, vilket är lite lustigt med tanke på hur många timmar vi spenderar framför just datorn knackandes på dessa.

Första Intrycket – Wave Keys

När jag packar upp Wave Keys så slås jag över hur kompakt tangentbordet är jämfört mot ett mer traditionellt tangentbord, samt att det känns lite plastigt.

Inga konstigheter med installationen där man både kan använda den medföljande Logi BOLT-mottagaren eller helt enkelt Bluetooth. Vad som är väldigt smidigt är att man enkelt kan koppla ihop tre enheter (PC, Mac eller iPad) och enkelt byta mellan dessa med en knapptryckning.

Jag uppskattar verkligen hur mycket jobb Logitech gjort med miljöaspekten och plasten i Wave Keys inkluderar återvunnen plast (61% för grafit och 46% för off-white).

De inkluderade AAA batterierna ska enligt Logitech hålla i tre år, vilket känns riktigt starkt.

Foto: senses.se

I slutändan är den viktigaste frågan med ett tangentbord hur bra är Wave Keys att skriva med?

För att skriva på känns det alldeles utmärkt och mina händer hamnar riktigt skönt. Vidare så uppskattar jag verkligen det integrerade, vadderade handledsstödet samt att det är väldigt smidigt att byta enhet.

Det som blir en utmaning – och något jag fortfarande har problem med efter två veckor – är att jobba i Excel som är en stor del av mitt jobb. Här saknar jag det fullstora tangentbordet med mer traditionell design där man lättare kan använda piltangenterna.

Foto: senses.se

Med hjälp av den medföljande programvaran Logi Options+ så kan man enkelt mappa flera av tangenterna (F4-F12, home, end, page up, page down) för att t ex göra så att F5 öppnar Word.

Varför har då ergonomiska tangentbord inte slagit igenom? I slutändan är det nog så att allas händer är så pass olika så det är svårt att hitta ”one size fits all” och det är nog därför det vanliga tangentbordet fortsätter att vara det som säljer mest. Man måste helt enkelt testa för att se hur det passar en själv.

Kontentan – Logitech Wave Keys

Sammanfattningsvis så gillar jag verkligen Wave Keys; för mig passar själva designen så mina händer hamnar perfekt. Man får bra anslutningsmöjligheter och priset är schysst, speciellt eftersom ma näven får med ett vadderat handledsstöd. Det enda som drar ner betyget är hur trångt tangenterna sitter samt att det känns lite plastigt.

Logitech skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.