Hem DryckVin Vitt och bubbligt från Henkell Freixenet

Vitt och bubbligt från Henkell Freixenet

av senses.se

Påsken är över för stora delar av världen och Europa, men denna helg firas den ortodoxa påsken så då kanske våra tips till påskbuffén skulle passa bra?

Freixenet är ett välkänt märke för alla som uppskattar ett glas bubbel, men vad få kanske känner till är att det är ett spanskt vinhus, som bland annat tillverkar prosecco i italiensk stil. Deras. Freixenet Italian Sparkling Rosé (art nr 72739, 99 kr) vann nyligen pris i Vinordic Wine Challenge (som hålls under GastroNord och som vi brukar skicka Andreas till, varje år), så vi passade då på att testa den till påskbuffén och skaldjurskvällen.

Freixenet Italian Sparkling Rosé är en extra torr prosecco, och det känns ganska direkt i gommen – ett förstaintryck som inte är så lekfullt och ”inställsamt” som vissa cava och andra, sötare mousserande viner ger. Här finns samtidigt en ganska fruktig ton i doften och smaken är, trots allt, oväntat söt. Vi gillar mjukheten, men kunde sakna lite av finessen man kan uppleva i franska mousserande. Bubblet parade vi till middagen på påskdagen, som bestod av färsk hummer och handskalade räkor. En alldeles utsökt kombination.

Skaldjursfrossa med bubbel. Foto: senses.se

Vitt gifter sig med det mesta på påskbuffé-bordet och därför blev hela sällskapet som provade 50° Riesling Trocken 2018 (2021) (art nr 5824, 99 kr) nöjda med det. Vinordic utsedde vinet till ”bästa vita, stilla vin i prisklassen 89-99 kr” och senses-testpanel på redaktionen kan bara instämma i att det är ett bra val för pengarna.

Här finns en friskhet och en ungdomlighet, blandat med inslag av söta frukter som melon och päron. Någon tyckte initialt vinet kändes lite för torrt, som välkomst-skål, men till maten passade strävheten och syran väl och gav en behaglig avrundning och eftersmak. Här finns finess och vinet är väldigt brett – det funkade lika bra till äggen fyllda med pastej och majonnäs, som till fisken och skaldjuren, där det lyfte fram sötman ur havets frukter på ett utmärkt sätt. Enda mismatchen var till rött kött (oxfilé), där vinet känns något malplacerat och får en för sur överton.

Som helhet, två bra dryckestips, som inte spränger spargrisen.

Påskbuffé med vitt, vin (50° Riesling Trocken 2018). Foto: senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.