Hem Inspiration Vintips till kalkonen på Thanksgiving
rött vin till kalkon

Vintips till kalkonen på Thanksgiving

av senses.se

Idag är det Thanksgiving, tacksägelsedagen, som firas främst i USA men har börjat finna sin väg till Sverige – som så många andra amerikanska traditioner – inte minst genom införandet av den stora shoppingdagen efter: Black Friday (då röda = negativa, siffror blir svarta). Dagen firas till minnet av då nybyggarna och indianerna gjorde tillfällig fred under kallaste vinter för att dela mat med varandra.

"The first Thanksgiving"

”The first Thanksgiving” av Jean Leon Gerome Ferris (Public domain, via Wikimedia Commons)

På Thanksgiving ska man äta kalkon, något vi ju även gör till jul, men vill man tjuvstarta firandet lite ikväll så behöver man ju ett bra vin till kalkonen också, eller hur? Fördelen med kalkon är att det faktiskt passar med både rött och vitt till fågel. Vi har två tips, där du får välja efter preferens:

Rött – Marques De Riscal Reserva 2011 (Rioja) (136 kr, artikelnr 2573) är ett kryddigt och mångsidigt vin från spanska Rioja-området. Till mat som kalkon med tillbehör, såsom lite fetare sky, funkar detta ypperligt, då vinets välutvecklade ekfatskaraktär och eldighet bryter igenom och skapar en bra balans till kalkonköttets ibland lite torrare, naturliga karaktär. Andra experter skulle hävda att ett vin som detta borde drickas till rött kött och då gärna vilt, men vi anser att med rätt tillbehör och – givetvis beroende på personlig smak – så kan detta vin ge en extra kick även åt det lite neutralare, vita fågelköttet. Här finns inslag av mörka bär, såsom körsbär och tranbär, blandat med inslag av len vanilj, choklad-toner och lite tobak, faktiskt. Klart ett spännande alternativ om du gillar Rioja och vill prova något annorlunda.

marques-de-riscal-reserva

Foto: Nigab

Vitt – Künstler 2014 (Riesling) (119 kr, artikelnr 5375) var en riktigt kul överraskning från Riesling-området i Tyskland. Ofta förknippar vi Riesling med lite sötare och mer ”lättdruckna” viner, men just Künstler har en friskhet och syrlighet som gör den perfekt såväl som aperitif (fördrink – nästan så man inte saknar bubblorna från ett trevligt bubbel) såväl som måltidsdryck. Du bör inte blanda alltför sura smaker med det då det dödar en del av paletten och fruktigheten, men du kan med fördel våga dig på lite fetare och kraftigare smaker, exempelvis om du vill servera fiskrom på kroketter som förrätt så är detta perfekt, samtidigt som det gifter sig bra med kalkonen och de klassiska tillbehören vi lagade (tranbärsgelé och potatismos).

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.