Hem Film & TV Vinnarna av GOT-jultävlingen!
Tyrion och Jamie

Vinnarna av GOT-jultävlingen!

av Fredrik Johansson

Foto: Helen Sloan / HBO

Det märks att vi har en kock på senses som inspirerar. När ni läsare plockade fram köksredskapen och kreativiteten blev det både bra, roliga och nyskapande recept på maträtter i vår stora Game of Thrones-jultävling.

Efter mycket överläggande så föll vårt vinnarval på …. Martijn Wullems, från Hofors. Hans ”Balls of Theon” var både välkomponerad, rolig och lagom barnförbjuden för Game of Thrones-älskarna (just Theons privata delar verkar ha inspirerat oroande många kockar därhemma – snacka om att serien brutit många tabun). Martijns recept finner du längst ned och han får ett exemplar av Game of Thrones Säsong 8 Steelbook UHD 4K och en Denerys Targaryen FunkoPop-staty, som önskat.

Andraplatsen tilldelar vi Per Andersson, Ängelholm som med ”Dragon’s Landing” också skapat ett nytänkande och väldigt vitsigt recept. Du får också en samlarbox av säsong 8 och en Funko-figur, i form av The Night King (och så kör vi såklart Pers recept också nedan).

Tredje och fjärde plats går till Jenny Norberg, Kvissleby för ”Griljerat Drakkött” och John Patrik Ahlström, Göteborg för ”Ser Ilyn Paynes Håll käften-macka”. Ni vinner varsin FunkoPop-figur med Game of Thrones-tema!

Tack alla som deltog och tack till HBO / Warner som ställde upp med priser! Vinsterna skickas ut så snart som möjligt. Vi kör en till, maffig jultävling och tävlar även ut Peter Jacksons hyllade They Shall Not Grow Old på Blu-ray.

Bolton Ramsey’s Balls of Theon” – av Martijn Wullems 

Ingredienser för 4 portioner.

Köttbullar: 
450g Blandfärs 
halv påse med riven Mozzarella-ost 
1 ägg 
Sriracha mayo 
Salt 
2msk Ströbröd 
Basilika
kryddor 

Sås:
1 gul lök 
1 dl pastasås med tomater
3dl Laktosfri grädde
1msk Philadelphia-ost 
1-2msk satesås/jordnötssås
2msk sriracha mayo
Salt 

Tillredning: Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och gör små köttbullar av dom (ca 20st). Skär löken i små bitar och börja fräsa den med lite olja i en kastrull. Häll i pastasåsen, följd av grädde, Philadelphia-osten, salt, jordnötssås och srirachan.

Lägg i köttbullarna och låt dom ’koka’  i 20/25 minuter. Det går riktigt bra ihop med spaghetti (har inte testat det med något annat än 😉 ) men säkert också gott med ris!

Bolton Ramsey's Balls of Theon recept
Bolton Ramsey’s Balls of Theon. Foto: Martin Wullems

”Dragon’s Landing” – av Per Anderson

Framför allt behövs:
½ drakägg (alternativt 4 hönsägg)
6 dl drakmjölk (alternativt komjölk)
2 dl Grahamsmjöl
2 dl Rågsikt
1 msk margarin (motsvarar ungefär en klick eller två beroende på storlek)
1 dl hackad spenat (OBS! Ej att förväxlas med ”hackade spenar”, som är en annan delikatess. Se sid 42 i min kokbok för det receptet.)
Fröer som naturen nära dig erbjuder: Chiafrö, Sesamfrö, Linfrö, Pumpakärnor…
Dragon (så klart) samt andra kryddor som vitlökspulver, curry, cayennepeppar, och basilika efter tycke och smak

Tillagning:

1) Smält margarinet

2) Knäck ägget/äggen i en bunke

3) Häll i 3 dl mjölk och rör runt

4) Häll i grahamsmjöl och rågsikt under omröring

5) Rör ner det smälta margarinet och resten av mjölken

Jag vet, det är väldigt rörande.

6) Häll i spenaten och de fröer du har valt ut

7) Rör tills du tycker att blandningen liknar en smet

8) Är smeten för tunn fyll på mer grahamsmjöl och gå tillbaka till steg 7

9) Är smeten för tjock häll i mer mjölk och gå tillbaka till steg 7

10) Krydda med dragon (så klart) samt andra kryddor som vitlökspulver, curry, cayennepeppar, och basilika efter tycke och smak 

11) Rör lite till, så inte alla kryddor ligger överst

12) Ett lagom stort mått fylls med smet

13) Måttet töms i en stekpanna där det stekes i margarin, eller olja

14) När landningsplatsen är torr på ovansidan vänds den, och får ligga så ungefär typ cirka tjugo sekunder på en höft.

15) Placera landningsplatsen på en tallrik. Dekorera med jalapeño, habanero och annan chilli efter önskad hetta. Detta är definitivt något att bjuda din flamma på.

Avnjutes gärna med kaffe latte från Starbucks, Daenerys Targaryen style.

16) Upprepa från steg 12 tills smeten är slut

OBS! Det är viktigt att receptet följes exakt, annars blir det pannkaka!

Överblivna landningsplatser är goda att ta med på picknicken och kan med fördel värmas upp över öppen eld.

Alternativ

A) Den våghalsige rostar även lite rotfrukter och ”planterar” på sin landningsplats. Har man ingen drake som kan utföra rostningen går det nästan lika bra med vanlig ugn.

B) Lägg önskat innehåll på landningsplatsen och rulla ihop den till en ”Dragon’s Tail”. Jalapeño / chilli kan förhöja svans-utseendet. Se bifogad bild.

C) Istället för att rulla, går det att vika landningsplatsen dubbel och det kallas av någon anledning ”Dragon’s Langos”. Ursprunget till detta namn har gått förlorat.

D) Som efterrätt är det vanligt att man brer ett lager röd sylt ovanpå för att få en ”Dragon’s landgång med röd matta”. En klick vispgrädde på gör att desserten byter namn till ”The Red Grädding”. Vissa skojare brukar använda kakao till att färga vispgrädden med, för att ge gräddklicken en annan symbolik. Smaken är som, just det, baken.

E) Även vanliga frukter du plockat/pallat under dina färder runt om Westeros kan skivas och passar utmärkt till.

Möjligheterna är oändliga. Ingen draklandning är den andra lik. De efterlämnar olika många lik, som jag skämtsamt brukar säga.

Dragon's Tails recept
Dragon’s Tails. Foto: Per Andersson

Grilljerad Drake – av Jenny Nordberg

Grilljerad Drake med extra hot chili och cayennepeppar-marinad.  Tuff mat och lite hårdtuggad, men draken räcker nästan ett år till fyra personer och du kan bjuda alla dina vänner på den till jul utan att någon behöver gå hem hungrig.

1 st Drake
5 kg cayen peppar
6 kg hackad Piri-piri
3 kg hackad Habanero
1 kryddmått salt
1 kg socker
0.5 liter Linfröolja 
8 kg riven Muskotnöt
3 gram smör

Beredning:
Filea draken i bitar på ca 1kg styck 
Marinera i en större balja med kryddorna tex ett vikinga skepp eller Finlandsfärja
Fixa ett stort grillgaller (kan köpas på Kumla-bunkern) 
Grilla över öppen eld i 48 timmar i närheten av din värsta ovän eftersom doften kan vara frän av Eter och Drakköttet kan sprätta gnistor under tiden det grillas.
Vänd köttbitarna var 3:dje timma och bjud in några kompisar på grillskiva med lite förfest (dom står för ölen och du sjunger vid läger elden)
Serveras varm tillsammans med Sillsalat och Jansons frestelse för bästa njutningen. 

griljerad drake recept
Passa på att köpa drakkött innan det tar slut inför julruschen! Foto: Jenny Nordberg

Ser Ilyn Paynes Håll-käften-macka – av John Patrik Ahlström

Valfria brödskivor 
Senap
Skinka 
Pepparrot 
Krasse

Svep in i folie och släng in över öppen lägereld. När paketet brinner lagom mycket så ta ut denna och njut. 

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.