Hem Mat Veckans recept: Wrapmunk

Veckans recept: Wrapmunk

av Andreas Lycker

-Wrapmunk?
-Japp! Lite Småland, lite fläsk, några lingon och alltsammans samlat i en raggmunk. Låter inte det fantastiskt gott?
– Absolut, men… Wrapmunk?

Min tanke med det här receptet är att ta en klassisk svensk husmanskost och sätta min egen prägel på det hela. Igen.

Jag gjorde en liknande grej med det småländska isterbandet. Eftersom jag känner starkt för Småland, och för att jag i mitt jobb lagar mat på lokalproducerade och rediga råvaror, så kändes det här så rätt. Helt rätt rätt, helt enkelt.

wrapmunk lingon raggmunk karamelliserad lök
Behold, the Wrapmunk.

För mig är det inte bara redig husmanskost. För mig är det Småland, trots att raggmunken räknas till Östergötlands landskapsrätt. Å andra sidan är de två landskapen grannar. Potatis, stekt fläsk, lök och lingon. Glöm inte pannkakan, som här blir raggmunk tillsammans med potatisen. Vilken underbar symfoni! Fläsket strimlas, lingonen rårörs och löken karamelliseras. Allt serverat i en knaperstekt raggmunk. Redigt käk helt enkelt.

Ingredienser, till 6 portioner

 • 800 gram potatis av en mjölig sort
 • 2 deciliter vetemjöl
 • 4 deciliter mjölk
 • 2 ägg
 • 1 tesked salt
 • 2 gula lökar
 • 1 matsked vitvinsvinäger
 • 1 matsked råsocker
 • 3 deciliter lingon
 • 1 deciliter råsocker
 • 500 gram sidfläsk
 • Smör till stekning
wrapmunk lingon bestick
Fast, äts ju bäst med händerna

Tillagning.

Raggmunk. Börja med att skala potatisen och koka den lätt, runt 8 minuter. Potatisen måste vara hård nog att kunna rivas, men inte så mjuk att den smulas sönder. Låt potatisen svalna.

Blanda mjöl, salt och lite av mjölken och rör ihop så det blir en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och till sist äggen, vispa så allt är löst och det inte finns några klumpar.

Riv ned den svala potatisen i smeten, använd den grövsta sidan på rivjärnet.

Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör och stek en raggmunk i taget; du behöver runt en deciliter till varje raggmunk. Stek dom frasiga och lägg dom sedan att svalna.

Karamelliserad lök. Skala löken och dela den på hälften. Skiva den tunt så du får halvmånar. Se till att stekpannan är riktigt varm och klicka ned en matsked smör, när det fräser fint lägger du i löken och låter den steka en stund, så den blir genomskinlig. Strö över en matsked socker och låt det steka med en minut, sedan häller du över vinägern och låter det fräsa ett par minuter.

Rårörda lingon. Blanda ihop hälften av lingonen och socker, mosa ihop det och låt det stå och dra en stund. Lägg sedan i resten av lingonen och blanda ihop.

Fläsk. Skär fläsket i strimlor och stek det på medelhög värme. Låt fläsket rinna av på hushållspapper.

Servering. Här är det rätt så individuellt, framförallt hur man vill ha balansen mellan de olika komponenterna. Lite lagom av allt brukar vara en bra riktlinje. Lägg lite av fläsket, lite lök och en stor sked lingon på en raggmunk och vik ihop den som en wrap, eller hur du vill göra. Ät och njut!

äter en wrapmunk
Det är gott, klassiskt och ändå nytt.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.