Hem Mat Veckans recept: Vårfräsch lunchsallad med rostade kikärter och yoghurtsås

Veckans recept: Vårfräsch lunchsallad med rostade kikärter och yoghurtsås

av Andreas Lycker

Nu när sommaren är runt knuten och våren intagit tronen sedan några veckor, trots frostiga mornar, så känner iallafall jag att det är läge med en enkel men god sallad.

Nu på våren är det av flera anledningar perfekt med sallader. Man kan passa på när vårprimörerna dyker upp och använda dessa delikata grönsaker. Det fina med sallader är att det inte finns några begränsningar i utförande, innehåll eller smak, det är bara den egna fantasin som sätter gränserna. Ett gott tips är att man bestämmer sig för en bas, en råvara (eller två) som man vill bygga sin sallad kring, sen tar man och bygger på därefter.

I veckans recept denna majvecka så gör jag en sallad på en bas av rostade kikärter. Till det serveras en syrlig yoghurtsås.

Ingredienser

  • 1 burk kikärter
  • 1 deciliter quinoa
  • 1 röd lök
  • 1/2 gul spetspaprika
  • 1/2 röd spetspaprika
  • 100 gram rucola
  • 200 gram babyspenat
  • 1 granatäpple, kärnorna
  • 1 citron, saften
  • 1 morot, finriven
  • 1/2 gurka, riven och avrunnen
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 deciliter yoghurt
  • 2 matskedar olivolja + till garnering
  • 1 tesked spiskummin
  • 1 tesked garam masala
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 tesked paprikapulver
  • Färsk persilja
  • Färsk mynta
  • salt och svartpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Häll av kikärterna och skölj dem lite snabbt i kallt vatten och torka dem sedan med hushållspapper (annars finns risken att du får en popcorn-effekt). Blanda ärterna med olivolja, spiskummin, paprikapulver, garam masala, cayennepeppar. Lägg upp på en plåt och skjutsa in i ugnen, låt dom baka till sig i cirka 30 minuter. Rör om dem efter halva tiden. När de är klara ska de ha en krispig yta men vara mjuka i mitten. Låt svalna.

Quinoan tillagats enklast efter paketets anvisningar. Koka upp vatten, dubbla mängden mot quinoa, i med salt och sänk till medeltemperatur. Låt koka i cirka 15 minuter.

Yoghurtsåsen gillar jag att göra så den får en fastare konsistens. Antingen köper man en fetare och fastare yoghurt, som den turkiska eller grekiska. Det går också att ta annan yoghurt och låta den rinna av genom ett kaffefilter tills den får den konsistensen jag vill ha.

Skala och riv morötterna fint och riv gurkan grovt. Jag brukar pressa ur vattnet ur gurkan så den inte blaskar ner yoghurten. Blanda ihop morot, gurka och vitlök. Tillsätt citronsaft, en matsked till att börja med. Vänd ned yoghurten och blanda ihop allt, smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer citron om syran är för svag. Lägg upp i serveringsskål och droppa över lite olivolja.

Skiva upp paprika och rödlök. Blanda ihop med rucola och spenat. Vänd sedan ned quinoa och kikärter och garnera med färsk persilja och mynta. Servera med yoghurtsåsen.

paprika, rucola, spenat, rödlök, kikärter, quinoa
Gott, nyttigt och vackert!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.