Med asiatisk inspiration i en småländsk stad en ljuvlig sommarkväll.

-Oh, but he’s back. The man behind the food…
-Wow, en egen theme song, det har jag ju alltid önskat mig.

-And he’s out of control…
-Va? Nä, vänta lite nu. Hmm… Var är den där mute-knappen.

I första Veckans Recept efter semestern så blir det en härlig vegetarisk rätt som går lätt att svänga ihop och som uppskattas av alla i sommarvärmen. Man vill ha något lättsmält och fräscht, men som mättar och är gott. Eller hur?

Ugnsbakad tofu med en gedigen jordnötssås och nudlar
Supergott och mättande

Ingredienser.

  • 400 gram fast tofu
  • 400 gram nudlar
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 30 gram färsk ingefära, riven
  • 10 gram färsk gurkmeja, riven
  • 1 deciliter kokosgrädde
  • 1 matsked tomatpuré
  • 1 matsked kinesisk soja
  • 3 matskedar jordnötssmör (naturell)
  • 1 tesked honung
  • 1 tesked sesamolja
  • 1 tesked olivolja
  • 2 teskedar kinesisk soja
  • 1 matsked paprikapulver
  • 1/2 deciliter majsstärkelse
  • 200 gram grönkål
  • Flingsalt efter smak
  • Olja för stekning

Tillagning.

Jordnötssås: Fräs lök och vitlök i olja till löken börjar bli genomskinlig, men utan att ge den färg. Lägg i tomatpurén, låt den fräsa med en stund så beskan släpper från purén. Dags för ingefära och gurkmeja, låt fräsa med i någon minut. Mycket fräsa blir det…

Släpp synonymordboken och fortsätt laga mat nu!

Rör ned jordnötssmör, soja, honung och slutligen kokosgrädden i lökblandningen. Nu får det puttra ihop ett par minuter, glöm inte att smaka av såsen.

Nu tillagar vi tofu. Börja med att vrida upp ugnen till 200 grader.

Blanda ihop olivolja, soja, paprikapulver och majsstärkelse. Ja, det kommer att bli en seg och torr massa och det är meningen. Tofun i sig är blöt även om det är en fast sort så därför ska vi börja med att lägga tofun i en handduk som du virar runt och låter tofun torka. Den ska bli så torr som möjligt. Låt den ligga en halvtimme och tryck försiktigt på den för att pressa ut mer vätska.

Skiva upp tofun i bitar, en kub på ungefär en centimeter. Doppa sedan alla tofukuberna i kryddmassan du just rörde ihop och lägg dom på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter.

Tofukuber i kubik

När tofun är klar så låt dessa stå och svalna. Medan de svalnar så hackar vi upp grönkålen grovt, gnid in med olivolja och strö över flingsalt. Stoppa in i ugnen och baka dom tills grönkålen bli spröd och fin, det tar cirka 10 minuter.

Koka upp vatten, som du saltat lagom, till nudlarna och tillaga dom enligt förpackningens instruktioner.

Vänd runt de färdigkokta nudlarna i jordnötssåsen så det blir klibbiga och goda, servera med tofukuberna, strö över den ugnsrostade grönkålen och varför inte någon härlig sallad?

Taaadaa, en underbart god maträtt.