Hem Mat Veckans recept: Persiljejärpar med pepparsås och potatis

Veckans recept: Persiljejärpar med pepparsås och potatis

av Andreas Lycker

Det här är redig mat, god husmanskost och tar inte så lång stund att göra. Lite så som veckans recept ska vara.

Goda järpar med gedigen smak av persilja. En underbar och kryddig pepparsås på ett recept från kockskolan, med lite ändringar som passar mig, och så serverar vi hederlig, kokt potatis till det.

veckans recept senses kött och potatis
Pepparsåsen gifter sig fint med järparna. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser, järpar till 4 portioner.

  • 500 gram nötfärs
  • 1 deciliter ströbröd eller 3 kokta kalla potatisar. Med potatis istället för ströbröd blir det glutenfritt och jag tycker konsistensen bli bättre, men det är en smaksak.
  • 1 deciliter mjölk
  • 1 liten gul lök, riven
  • 1 ägg
  • 1 kruka färsk persilja, grovt hackad
  • 2 teskedar salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • Olja och smör att steka i.
  • 800 gram potatis, av en fast sort

Tillagning, järpar (och potäter).

Om du väljer att använda ströbröd så blanda det med mjölken och låt svälla ett par minuter. Använder du potatis så mosa den och blanda med mjölken.

Tillsätt riven lök, ägg, persilja och köttfärs. Blanda ordentligt och krydda med salt och peppar. Till köttfärs behövs oftast mer salt än man tror. Man kan antingen smaka av smeten som den är, men för dom som inte är så förtjusta i rå köttfärs så rekommenderar jag att göra ett stekprov.

Forma smeten till järpar. Fukta händerna när du formar dom, så blir det finare järpar. Hetta upp en panna med olja och lägg i en klick smör (olja för att tåla värme och smör för smaken). Stek sedan järparna på medelvärme i runt 5-6 minuter per sida.

Skala och koka potatisen i väl saltat vatten, till den är klar.

persiljejärpar med pepparsås och kokt potatis
Gott med redig mat. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser pepparsås.

  • 1 tesked hel svartpeppar
  • 1 tesked hel rosépeppar
  • 1 tesked hel grönpeppar
  • 1 tesked hel vitpeppar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 matsked kinesisk soja
  • 1 matsked fond
  • 1 matsked smör
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 deciliter vatten
  • 1 matsked majsstärkelse + 2 matskedar vatten

Tillagning.

Börja med att mortla pepparkornen, eller mixa söner dem om du inte har en mortel. Smält smöret i en kastrull och fräs pepparn i det under någon minut – vi vill att smaken ska vakna till.

Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med pepparn under någon minut, för att få ur beskan ut purén. Lägg sedan i löken och låt den fräsa med en stund.

Häll sedan i grädde, vatten, fond, och soja. Låt såsen småkoka på svag värme tills den reducerat lite. Ska vi säga runt 10 minuter? Glöm inte vakta såsen, den kokar över när du inte tittar. Smaka av såsen med salt.

Blanda majsstärkelse och vatten och red såsen under omrörning. Smaka av igen.

järpar med potatis och pepparsås
Njut av en god middag/lunch/frukost. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.