Morotssoppa, snö, bröd och pulkor i en salig blandning. Soppa är veckans recept.

Nu i veckan har snön äntligen fallit här i Småland. Just precis när man var på väg att sätta ut utemöblerna, montera ihop studsmattan och tanka gräsklipparen. Istället blev det att dra fram vinterkläderna, leta rätt på pulkorna och valla skidorna.

Det är ju ändå något visst med vinterns snö. Det känns aldrig som vinter när det är barmark, några få plusgrader och regn – då känns det ju mer som midsommar…

Jaja, stunt samma. Frågan vi ställde oss när vi var där i backen var; vad ska vi äta här? Som tur var hade jag redan förberett för den frågan, precis som en TV-kock från 90-talet.

Så, i veckans recept den här veckan blir det morotssoppa. Det är en enkel, men samtidigt supergod soppa som är lika god att äta hemma vid middagsbordet som att ta med i termos till skid/pulka/snowboard/snowracer-backen.

Varför soppa, undrar ni kanske då? Jo, enligt mig är det en ultimat maträtt: det är enkelt att få med massor av näring och dessutom tydliga smaker. Soppa är lätt att ta med sig. Man kan dricka direkt ur sin termos eller hälla upp i en kåsa och man värmer upp kroppen samtidigt som man får energi och blir mätt.

morotssoppa med vitlöksbröd
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser, 4 portioner.

  • 500 gram morötter, skalade och skurna i bitar
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 gul lök, skalad hackad
  • 1 selleristjälk, hackad
  • 1 liter vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 centimeter färsk ingefära, finriven
  • 2 centimeter färsk gurkmeja, finriven
  • 1 citron, saften från den
  • 1 matsked olivolja
  • 1 matsked paprikapulver
  • 1 lagerblad
  • 2 teskedar salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • Rostade pumpakärnor till topping
  • 2 matskedar smör
  • 1 vitlöksklyfta, som du pressat
  • Några skivor hembakat (eller köpt) bröd

Tillagning.

Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken till den blir genomskinlig. Lägg då ned vitlöken och låt det fräsa ett par sekunder. Tillsätt kryddorna och rör om.

Sedan i med morötterna och sellerin, låt dom steka nån minut och lägg i ingefära och gurkmeja. Rör runt. Häll på vatten och låt koka upp. Lägg i lagerbladet.

Sänk sedan värmen och låt det sjuda till dess att morötterna och sellerin har mjuknat, tar runt tio minuter. Så, känn efter att morötterna är mjuka så de kan mixas, men glöm inte ta upp lagerbladet först. Mixa soppan slät i en blender eller med mixerstav.

Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt kokosmjölken och citronsaften, låt det bli varmt och glöm inte att smaka av.

Häll upp soppan i tallrikar och toppa gärna med pumpakärnor som du rostat i en torr panna. Gärna några grovt hackade paranötter också.

När du ändå håller på att rosta saker. Blanda ett par matskedar smör med pressad vitlök, bred det på en skiva hembakat bröd och stek det i pannan. Servera till soppan.

Morotssoppa, nötter, bröd, upplägg
Foto: Jessica Lycker / senses.se