Pasta med egenodlad salvia.

-Vadå pasta med drottningen?
-Drottningen?
-Ja. Sylvia.
-Nä, salvia!
-Va? Näe, Sylvia heter hon.
-Vem?
-Drottningen såklart.
-Jag släpper det där nu…

pasta, salvia, äggula, morot
Art on a plate.

Salvia hör till de där traditionella medicinörterna; en av de örter som under antiken och medeltiden hörde till universalmedicinen. Salvia har använts som medicinalväxt under minst 6 000 år. Den ansågs vara lite av örternas MacGyver, den kunde fixa i stort sett allt. Man använder den som fruktsamhetsdryck, som skydd mot pesten, för att hitta kärlek och för att rena sitt hem. För att nämna några av de saker man ansåg att salvia kunde bidra med.

Vad blir det då översatt till modern tid? Jo, att salvia har anti-inflammatoriska och antibakteriella egenskaper, stimulerar aptiten, bra för tarmarnas arbete, förbättrar minnet, skärper sinnet och påverkar humöret positivt.

På allt det så är det en god krydda, särskilt till maträtter som är lite feta. Salvian hjälper till att dämpa smaken av fett och har i sig en underbar doft och en angenäm smak. Örten passar perfekt i veckans recept. Att den växer i trädgårdslandet här hemma är bara ett plus.

pasta med salvia
Vackert och utsökt gott.

Ingredienser, till 4 personer.

  • 360 gram pasta (tagliatelle)
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 matsked citronzest
  • 1 matsked soja
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 3 deciliter grädde
  • 2 teskedar olivolja
  • 1 matsked smör
  • 4 stycken äggulor
  • 2 stycken morötter
  • 1 deciliter färsk salvia (hemodlad).
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Olja att fritera i

Tillagning.

Koka upp vatten till pastan, typ tre liter, och lägg i 30 gram salt. Man brukar räkna på 10 gram salt per liter vatten vid pastakokning. Själva pastan brukar jag räkna på 90 gram okokt per person. Lägg sedan pastan i det kokande vattnet och koka till den blir ”al dente”, läs tiden på förpackningen, det varierar så mellan olika pastasorter.

Hacka upp löken och vitlöken i små fina bitar (brunoise). Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja och smör. Tillsätt lökhacket. Låt det steka på medelvärme till det blir gyllenbrunt. Tillsätt tomatpuré och låt det puttra nån minut så beskan dras ut purén. Lägg i citronzest och soja. Tillsätt sedan grädden och låt det småputtra på svag värme till såsen reducerat och tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Hetta under tiden upp olja att fritera salvia i (ska hålla runt 170 grader). Tänk på att bladen är tunna och friteringen går väldigt snabbt. Lägg i några blad i taget, se till att de får färg och ta sedan upp dem och lägg på hushållspapper. Det tar inte många sekunder. Spara lite salvia till garnering.

Vänd ned pastan i såsen och blanda försiktigt runt så all pasta kommer i kontakt med såsen.

Skala morötterna och hyvla dom i längder, med mandolin eller potatisskalare (heter det morotsskalare då?).

Lägg upp pastan på tallrik, lägg morötterna vid sidan om och toppa med äggula, friterad salvia och lite hackad färsk salvia.

Pasta funkar alltid!