Hem Mat Veckans recept: Banankaka

Veckans recept: Banankaka

av Andreas Lycker

Förra veckans recept blev ett fikatillbehör och ändå tänkte jag; “tja varför inte köra på en kaka igen?”. Den här gången blir det inte lika nyttigt och så långt ifrån veganskt man kan komma. Men, ändå en väldigt god efterrätt och så här i bunkringstider så är det ett bra tips på vad du ska göra av dina åldrande Terminatorer…. ehh bananer.

Banankaka upplagd och dekorerad
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Appråpå att jag kallar detta för efterrätt och inte dessert. Någon kanske undrar vad skillnaden är? För länge, länge sedan i ett landskap lång långt borta, när jag pluggade så hade vi den diskussionen. En lärare definierade det så här: En dessert är en elegantare sötad rätt, som man lagt ned mer tid och finare råvaror och som servers efter huvudrätten. En efterrätt är en sötad rätt som lagas snabbare med enklare råvaror, men som också serveras efter huvudrätten.

Jag håller med om den definitionen och köper den. Även om man – när man söker på nätet – får definitionen att det är samma sak, att dessert och efterrätt är synonymer. Jag ställde frågan här på redaktionen och nu diskuteras det febrilt. Någon håller med mig, någon annan inte och ytterligare någon bunkrar toapapper istället…

Banankaka med florsocker och kanderad banan, uppifrån
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser (till en kaka).

  • 4 mogna bananer, mosade
  • 5 deciliter (300 gram) dinkelmjöl (eller annat mjöl)
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 2 ägg, ekologiska
  • 2,5 deciliter (210 gram) socker, ekologiskt
  • 1/2 deciliter kokosmjölk (eller annan mjölk)
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 tesked bikarbonat
  • 1 matsked malen kanel
  • Florsocker att toppa med
  • Banan i slantar att toppa med
  • Vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och och bröa en form med avtagbar kant (eller vanlig) med en diameter omkring 24 centimeter.

Börja med att röra ihop det rumsvarma smöret med sockret, kör gärna med elvisp. Sedan tillsätter du ett ägg i taget och blandar ihop.

Sådär, i med de mosade bananerna och mjölken.

I en separat bunke blandar du ihop de torra ingredienserna; mjölet, bakpulvret, bikarbonaten och kanelen.

Sikta i blandningen i smeten och vänd ihop så allt går ihop. Häll sedan ned det i formen.

Baka kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en sticka, eller termometer. Stickan ska vara torr eller termometern visa 96 grader (mjölsmaken försvinner vid den temperaturen).

Ta ut kakan och låt den svalna innan du äter den.

Dekorera den med florsocker som du siktar över med exempelvis en tesil. Servera med lätt vispad grädde och banan.

Vill du ha godare banan på så strö socker över slantad banan och bränn över med en brännare.

Banankaka serverad
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.