Pannkakor fungerar till alla tillfällen på dagen. Nej förresten, till alla tillfällen. Punkt. Här serverar vi dessa med egenplockade småländska blåbär.

Så, pannkakor. Vem tycker inte om denna fantastiska maträtt? Pannkakor går att variera in absurdum och fungerar som frukost, förrätt, varmrätt, dessert, mellanmål, amuse-bouche och säkert femtioelva andra tillfällen.

Det är det som är så fantastiskt med pannkakan, den är så enkel men ändå så mångfaldig. Receptet här blir en nyttigare variant men fortfarande supergod.

amerikanska pannkakor med lönnsirap
Foto: Jessica Lycker / senses.se

När jag flyttade till Småland fick jag lära mig att anrättningen heter plättar, oavsett storleken på den (så… här har storleken ingen betydelse). Annars har alltid plättar, för mig, varit en mindre variant av pannkakan (ungefär som storleken av blinier).

Veckans recept har jag lånat av pannkaksgurun, tillika min fru, Jessica. Hon har alltid varit fantastisk på att göra pannkakor och att hitta på nya varianter av pannkakor.

En av dessa skapelser är “Hulken-pannkakor” (med spenat eller grönkål i) som har blivit vår sons favorit, som det superhjälte-fan han är (undrar vart han fått det ifrån…)

amerikanska pannkakor under kupol
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Men nu till detta recept.

Ingredienser:

  • 3 deciliter dinkelmjöl, siktat
  • 1 deciliter grahamsmjöl
  • 1 deciliter dinkelmjöl, fullkorn
  • 1 tesked bikarbonat
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 tesked flingsalt
  • 1 ägg
  • 1 deciliter turkisk yogurt
  • 4 deciliter mjölk
  • 1/2 deciliter chiafrön
  • 1 matsked honung
  • 1 tesked citronsaft
  • 1 deciliter småländska blåbär (kan uteslutas)
  • Smör till stekning

Serveringsförslag:

  • En näve småländska blåbär (mina bär har jag plockat i naturreservatet Stora och lilla Fly som ligger nära Lindshammar).
  • En skvätt Lönnsirap
  • Ett gäng valnötter
  • En klick smör
  • Vispad grädde

Tillagning:

Börja med de torra ingredienserna, sikta ihop mjölsorterna och blanda sedan samman alla de torra (utom chiafrön) i en egen bunke.

I en annan bunke blandar vi samman alla de blöta ingredienserna och även chiafrön. Mosa blåbären innan de läggs i, vill du inte ha blåbär i så skippar du det bara.

Sikta ned mjölblandningen i mjölkblandningen under omrörning så det inte blir några klumpar. Smeten ska vara ganska tjock och trögflytande.

Smält smör i en stekpanna på medelvärme och häll i runt en halv deciliter av smeten när panna och smöret är varmt. Vänd pannkakan när man ser att ytan bubblar och pannkakan är klar när den rest sig och har en fin gyllenbrun yta.

Stek upp ett gäng och servera med något av förslagen, eller varför inte allihop.

amerikanska pannkakor närbild
Foto: Jessica Lycker / senses.se

På tal om blåbär. Vet ni hur nyttiga dessa underbara blålila bär är? Förutom att innehålla stora mängder av vitaminer (C, E och B6), mineraler (som järn, fosfor och magnesium), karotenoider, fibrer och även betakaroten.

Blåbären sägs vara bra för synen, då de innehåller ämnen som kan bromsa synförändringar som kommer med åren (som gråstarr och förändringar på gula fläcken). De är också bra för korttidsminnet, blodtrycket och när man har problem med magen. Sedan ger de snabbt energi, som vid skidlopp. Säkert vid spelande också. Så byt ut Colan mot blåbärssoppa till nästa CoD-match.