Hem Film & TV Veckans Blu-ray: The Revenant
Silver

Veckans Blu-ray: The Revenant

av senses.se

Det tog sin lilla tid, men efter dryga 20 år som filmstjärna så fick Leonardo DiCaprio äntligen sin efterlängtade Oscar för Bästa Manliga Huvudroll. Alejandro Gonzalez Inarritu är filmskaparen som verkar dominera i Hollywood just nu och även om han – som väntat – inte knep Bästa Film i år (det gjorde Spotlight) så kan han ändå skryta med två Oscars för regi på raken (förra året var det Birdman) och flera tunga priser till sin väldigt egna och på många sätt personliga The Revenant.

Storyn är egentligen ytterst simpel; det är en något utdragen hämndhistoria med mycket lidande, långa, vackra tagningar i karga landskap och utvalda scener du sent lär glömma. Leo har betraktats av vissa i Hollywood som en slags rikemans-Playboy, någon som inte kan göra andra roller än diverse versioner på sig själv – exempelvis The Great Gatsby, Wolf of Wall Street och Catch me if you can. Men Leo är en fördjävla bra skådespelare och även om The Revenant inte är hans bästa rollprestation (det är – och förblir troligtvis – Gilbert Grape) så visar han ändå sin höga klass och tydligt sin övertygelse och vilja att överleva till varje pris (på alla vis). Tom Hardy dyker upp som mumlande skurk och nemesis (filmens långa inspelning kostade honom rollen som Rick Flagg i kommande Suicide Squad) och här finns en CGI-scen med en Björn som kommer att få dig att tjuta i biosoffan.

Det första vi måste lyfta fram på Blu-ray-utgåvan är ljudet. En härlig, mustig och detaljerad DTS Master Audio HD 7.1-mix ger oss en suverän närvarokänsla. Redan i början av filmen, där nybyggarna hamnar i krig med indianerna så får vi en uppvisning i tung bas och aktiv ljudmix, där kriget kommer lite närmare än vad man är bekväm med (inte minst kombinerat med det fina fotot). Bilden följer fotots väldigt genomtänkta design, där en ton av kyla (blått) och dimma gör att vi får en naturlig, dämpad och lite mörk bild, och inte något som skriker effekter och uppskruvad digital film (även om en hel del effekter givetvis använts). Scenen med Björnen är bland det häftigaste du kan se i en hemmabio just nu.

Leo ger allt i The Revenant – och det gav honom en Oscar

Extramaterialet består av en behind the scenes och en dramatisering av hur The Revenant blev till. Intressant faktiskt och insiktsfullt av den djupa regissören och manusförfattaren Inarritu i  ca 45 minuter. Sektionen avslutas med ett bildgalleri.

The Revenant är en speciell film, som blir kvar i en efter man har sett den. Den är inte perfekt, den är lite för lång och själva grundstoryn är i själva verket väldigt enkel. Men den har något unikt i sitt berättande, i sitt tempo och och sitt genomförande. Det är en film som måste varit oerhört tuff att spela in och det är inte bara en PR-gimmick – det känns när man upplever den. Och att känna något är väl det ultimata vi kan begära av film?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.