Hem Humor TV-hösten 2012 och -våren 2013 – Bäst och sämst på tablån – del 5
höstens tv

TV-hösten 2012 och -våren 2013 – Bäst och sämst på tablån – del 5

av senses.se

UPPDATERING: Nu med status på varje visad serie.

FOX – del av mediamagnaten Rupert Murdochs imperium, så är TV-kanalen Fox USA en av landets största. Kända för sina framgångsrika TV-serier såsom Prison Break och 24 och ökända för sina konservativa och inte alltid helt upplysande nyhetssändningar (som ändå är USA:s klart största nyhetsprogram), blandat med sin kärlek för animerade vuxenserier som långköraren The Simpsons (officiellt världens längst levande tv-serie, gick nyligen om Dallas) och Seth MacFarlanes Family Guy och toppat med tävlingsprogram som X-Factor så är Fox en tung all-around-lirare.

Hösten på Fox är inte stekhet, men kanalen har den kanske bästa serien av alla i mid-season (Januari 2013) – läs vidare får du veta mer.

*** – Hett

The Following – dryga 15 år efter framgångarna med Scream så är skaparen Kevin Williamson tillbaka med en thriller-serie som är det bland det våldsammaste och mest spännande jag någonsin sett på network TV (alltså inte kabel-tv/betal-tv á la HBO). The Following kan närmast beskrivas som en slags TV-serie-version av När Lammen Tystnar, med en problemtyngd snut (Kevin Bacon) som får i uppdrag att ta fast en intelligent, charmig och dödlig serie-mördare (spelad av James Purefoy, Mark Anthony från HBOs Rome). Kevin Bacon är en stjärna och han gör sig perfekt i denna serie (som han bara skrivit på för 13 avsnitt av så länge, men showen har redan en klar beställning av säsong 2, med eller utan honom – det kallar jag förhandlingsteknik, smart av Fox). Purefoy funkar utmärkt som britten som är besatt av Edgar Allen Poe och skapar sig en – just det, Following från fängelset (tankarna går till modern social media). Om piloten visas ocensurerad i januari vet jag inte, men The Following är nog min abosluta favorit-serie så här långt i år. Ett måste. (Premiär 21:a januari 2013) (Status: Sociala medier bubblar redan och beställning på en hel säsong är redan gjord av Fox – trots att man ännu inte har visat ett enda avsnitt och kan mäta siffror! Och i maj 2013 bekräftade Fox att The Following får en andra säsong)

** – Ljummet

Ben and Katesyskonparet Ben & Kate växte upp med frånvarande föräldrar. Eller snarare, Kate växte upp, blev på smällen och singel-mamma. Ben växte på längden men blev kvar i en 5-årings intelligens. Här försöker man gå den fina balansgången att göra humor av en person, som i praktiken har en utvecklingsstörning. Och även om jag inte är någon PK-riddare på något sätt, så är det problematiskt med premissen där Ben ena sekunden är en skojig jubel-idiot (även enligt honom själv) och andra en ganska insiktsfull och godhjärtad vuxen som tar hand om sin syster och systerdotter. Det är inte utan charm och skratt och det räddar serien från kylskåpet. Samtidigt är jag inte säker på om jag skulle följa det här. Komedin ska vara roligt och drama ska vara berörande, speciellt i 30-minuters-TV-format. Ben & Kate är en av flera serier i år som hamnar lite mitt-emellan. (Premiär 25:e september) (Status: Sex avsnitt till beställda av Fox. Läggs ned våren 2013)

The Mindy Project – Från komikern och skaparen Mindy Kaling, serien som bär hennes namn (där karaktären i serien i princip är hon alltså) handlar om Mindy, som är läkare och hookad på romantiska komedier. Lyckligtvis finns heta läkare (återigen, är det det enda kvinnliga karaktärer fantiserar om?) på avdelningen och den energiska, galna och ganska ocensurerade Mindy sätter sig i en del komiska situationer. På plus-sidan är det här ganska välskrivet och har kul gästspel av duktiga Saturday Night Live-komiker som Bill Hader och Ed Helms (The Hangover). På minus-sidan är det tveksamt om konceptet och huvudrollen – som allt är så centrerat kring – är tillräckliga för att bära mycket mer än en säsong. (Premiär 25:e septemeber) (Status: Får hel, 22-avsnittssäsong)

* – Kallt

The Mob Doctor – Showen med årets kanske mest generiska titel, visar hur man slår ihop två generermaffia och sjukhus – till Mob och Doctor. Och för tydlighetens skull då The Mob Doctor. I princip ännu ett sjukhusdrama om en kvinnlig läkare, med med knorren att hon är skyldig att göra maffian tjänster. Nja, det här var ingen höjdare. Duktiga William Forsythe visade att han är grym gangster i Boardwalk Empire (säsong två, som den judiske slaktaren från Chicago) och är seriens höjdpunkt. Kanske om man går mer mot att fokusera på honom, som en slags ny Boss, annars lär detta inte bli särskilt långlivat. (Premiär 17:e september). (Status: Fox visar de 13 inspelade avsnitten, men efter det är serien officiellt nedlagd)

*******************************

Det var allt vi hade att bjuda på inför TV-hösten 2012! Om du missat några av våra tidigare delar i artikelserien om höstens nya tv-serier 2012 så spana in de här länkarna:

Läs Del 1 – Nya ABC-serier

Läs Del 2 – Nya CBS-serier

Läs Del 3 – Nya CW-serier

Läs Del 4 – Nya NBC-serier

Missa inga nyheter om dina favorit-serier, följ oss på Twitter och ta del av (nästan) dagliga uppdateringar!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.