Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD
Recension seagate boba fett star wars extern hårddisk

Test: Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD

av senses.se

Lagom till den 4 maj i år (Star Wars-dagen, ”May the fourth be with you”) så avslöjade hårddisk-tillverkaren Seagate att man släpper tre special-utgåvar av externa FireCuda-hårddiskar med Star Wars-tema, i samarbete med LucasFilm. Star Wars Beskar Ingot Drives antyder såklart en tydlig koppling till spinoff-serien The Mandalorian och Boba Fett och mycket riktigt är de tre hårddiskarna prydda med just Boba Fett (från The Book of Boba Fett), Grogu (”baby Yoda”) samt titelfiguren The Mandalorian.

Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD
De tre modellerna du kan välja på. Läckra. Foto: Seagate

Diskarna är av 2,5″-storlek, har 2TB kapacitet och drivs på USB 3.2 som drar ström från porten, vilket vi gillar. Designen är läcker – motiven är liksom lite spray-målade och disken har en subtil RGB-slinga som du kan ändra färg på (dock endast via PC-programvara). Vikten är låg (167 gram) och den externa HDD:n kommer formaterad som ExFAT, vilket gör att den funkar direkt ur lådan med det mesta: PC, Mac, Playstation eller Xbox. Du kan givetvis formatera om den till valfritt format som passar ditt användningsområde.

Seagate Boba Fett Special Edition FireCuda External Hard Drive 2 TB
Det är onekligen en snygg och smidig, extern disk. Foto: senses.se

FireCuda brukar antyda att det rör sig om Seagates mer premium diskar, då de mer prisvärda återfinns i BarraCuda-serien. Många FireCuda-diskar är i det moderna formatet SSD, men så är inte fallet med Star Wars-diskarna. Det var lite detektivarbete att få fram vad exakt det är för diskar som sitter i dom snygga casen, Seagates egen hemsida är inte helt tydlig med denna info, men till slut kom vi fram till att det sitter en mekanisk hårddisk på 5400 varv (RPM). Detta känns ärligt talat föråldrat idag och ger också disken en begränsad maxhasighet på cirka 140 MB/s. I våra tester presterade den strax under (se mätbild nedan).

Seagate använder sig av en teknik som heter SMR – shingled magnetic recording technology – som ska öka densiteten på magnetiska skivor, men kommer med brasklappen att de ofta blir något långsammare i skrivning (här kan du fördjupa dig i SMR-tekniken). 100-140 MB/s är fullt acceptabel hastighet för arbete eller enklare spel, men det blir långsamt för moderna spel, särskilt när de 7-8 gånger snabbare SSD:erna numera är standard. Ska du använda disken som extern lagring till Playstation 5 eller Xbox Series X/S så fungerar den, men bara för last-gen-spel (PS4 och Xbox One) och även där skulle vi nog faktiskt rekommendera en SSD för bästa spelupplevelse.

Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD hastighet
Mätvärden för skriv- och läshastighet Seagate FireCuda Star Wars Gaming HDD (ExFAT)

Ett annat aber är priset. Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD kostar cirka 1 300 kr idag i handeln och det får räknas som relativt dyrt sett till krona per megabyte. För ett par hundralappar mindre får du till exempel Seagates externa One Touch på 4TB, som ger det dubbla utrymmet och presterar snarlik hastighet. Eller så får du en 1TB SSD, som förvisso är halva lagringsutrymmet, men blir 8-10 gånger snabbare beroende på maskinen du parar ihop den med. Det är svårt att motivera varför man ska köra 5400-varvsdiskar idag (om de inte är tokbilliga). Dels är tekniken i sig på väg ut, dels är den de facto långsam. Detta är hårddiskar som satt i konsoler och enklare laptops för ett decennium sedan och redan då tyckte vi de kändes småtrötta. På PS4-tiden tipsade vi därför om hur du sätter in 7200-varvsdisk (eller SSD) och får en helt annan konsol (internt då, förvisso). Man marknadsför att disken har USB 3.2 som klarar upp till 1,5GB/s i dataöverföring, men vad gör det för praktisk nytta när disken i sig är begränsad till runt en tiondel av den hastigheten?

För Star Wars-fansen och samlarna så är Seagate FireCuda Star Wars Special Edition 2TB HDD en unik och säkert spännande produkt. FireCuda-linjen ska också ha något längre livslängd än andra hårddisk-modeller, vilket kan vara värt en del också såklart (om det stämmer får tiden utvisa). Men 1 300 kr för kapaciteten och prestandan som bjuds så har vi svårt att se att den skulle vara ett prisvärt köp för alla andra. Vi skulle då hellre kika på en 1TB SSD i samma prisklass, eller – om hastigheten är sekundär – satsa på 4TB och få dubbelt så mycket utrymme istället. Inte ens en snygg Star Wars-design och läcker RGB-slinga känns riktigt motiverat prislappen.

Seagate skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra texter.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.