Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: ADATA SE770G SSD (1TB)
adata se770g recension senses Guld

Test: ADATA SE770G SSD (1TB)

av senses.se

För ett tag sen testade vi den kompetenta – men alldeles för överdimensionerade – ADATA SE900G SSD:n här på senses. Lillebror, som är dagens betraktelse och går under namnet ADATA SE770G, har betydligt mer användbara specifikationer för gemene man – och ett mycket mer human prislapp därtill.

Diskarna är utvändigt ganska lika, båda har RGB-belysning (som inte kan stängas av) och SE770G är lillebror både invändning och i storlek.

Stor och liten (ADATA 770G är längst in). Foto: senses.se

Specifikationerna för maximal hastighet från ADATA är satta till 1000/800 MB/s (läs/skriv) och om vi drar igång mätningar via USB 3.2 (USB-C) får vi:

Nästan exakt utlovad skrivhastighet och dryga 10% under maxhastighet för läs (på en modern Apple M1 med USB 3.2).

DiskSpeedTest visar liknande siffror på skrivhastigheten, men aningen lägre på läs – vilket ändå är helt OK hastighet för det mesta du kan tänkas behöva idag.

Hur mycket spelar då detta roll vid praktisk användning? Vi skulle ärligt säga: väldigt lite. När man använder SE770G till vardagliga göromål, såsom att flytta stora filer mellan datorer, göra backup et cetera så känns disken i princip lika snabb och pigg som sin storebror. Och då kostar den samtidigt hälften så mycket.

adata se770g ssd
Foto: ADATA

Vi riggade också upp SE770G till våra next-gen-maskiner, Playstation 5 och Xbox Series X, och kunde utan problem köra disken som extern källa för spel som stöder SSD via USB (främst äldre sådana). Den praktiska skillnaden mot en dubbelt så dyr disk är även här svår att märka. SSD:n fungerar naturligtvis även med äldre konsoler, som PS4 och Xbox One, där en extern SSD kan göra stor skillnad för spelupplevelsen.

Detta är inte ADATAs första SSD som nosar på 1 GB/s, ni som följt våra tester på senses vet att redan ADATA SE800 tangerade de hastigheterna för några år sedan. Stora skillnaden här är att SE770G känns mer rejäl och kvalitativ – under disken sitter till exempel en ordentlig kylfläns.

adata se770g ssd
Kylflänsen på undersidan är rejäl och ger disken stadga och kvalitetskänsla. Foto: ADATA

Därmed inte sagt att en disk som SE900G inte kan ha sina fördelar – du som arbetar professionellt och är beroende av snabbaste överföringen och sitter på hårdvara som kan dra nytta av allt fullt ut, bör absolut överväga den extra investeringen. Men om du är en ”vanlig” användare som jobbar med filer, vill ha en snabb och pålitlig backup till din dator eller en extern disk till din spelkonsol, så har vi svårt att se att du kan få mer för pengarna än ADATA SE770G. För runt 1500 kr känns denna SSD som ett givet val och kvalar därmed in på vår referenslista i budget-prisklassen.

ADATA skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver med konsumenten i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.