Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: HyperX Savage Exo SSD 480 GB
kingston savage exo ssd recension Guld

Test: HyperX Savage Exo SSD 480 GB

av senses.se

Vi är oerhört glada för trenden att SSD:er nu kommer på bred front, tack vare billigare tillverkning, bredare teknik och större volymer. Kingston HyperX Savage Exo är en extern SSD med USB 3.1 Gen 2-interface och USB-C-port (däremot ingen äkta Thunderbolt 3-port, vilket är nästa stora steg i SSD-hastigheter). Detta gör att Kingston kan marknadsföra Savage Exo som speciellt framtagen för spelkonsoler (eftersom dessa idag inte stöder Thunderbolt 3). Men Exo funkar lika bra till andra enheter också, exempelvis Mac- och Windows-datorer. Hur står den sig då i konkurrensen? Vi har testat och ger er svar.

kingston savage exo ssd recension

USB-C till USB-A kabel ingår (samt USB-C till USB-C)

Man kan direkt konstatera att Savage Exo är en riktigt läcker liten SSD. Med sitt tunna, metalliska case och sin dubbla uppsättning kablar (USB-C till USB A och USB-C till USB-C) så passar den lika bra på skrivbordet, som ovanpå din PS4:a eller Xbox. Byggd med 3D TLC-teknik, som många andra i prisklassen, så väljer den att speca den lite udda storleken 480 GB, som är något mindre än det vanligare 512 GB, om än ganska marginellt när reserverat utrymme för formatering räknas bort. Vi satte igång direkt och började mäta hastigheten.

Direkt ur lådan kommer disken formaterad som ExFAT, viket gör den kompatibel med i princip alla moderna enheter.

savage exo exfat hastighet

Savage Exo håller Kingstons löfte om 500 MB/s läsning och 480 MB/s skrivande ganska bra, inom felmarginalen faktiskt. Detta är riktigt bra prestanda, cirka 15% bättre än senast testade konkurrenten ADATA XPG SD700X SSD, i mätprogram på dator.

Sen tog vi reda på svaret på frågan ”vilket är snabbast format på Mac – APFS eller Mac OS journalförd (HFS+)?”. Svaret är – de är lika snabba (i alla fall i benchmark-test):

savage exo apfs hastighet

APFS

savage exo hfs+ hastighet

HFS+

Benchmark-mätningar i alla ära, men riktigt intressant är att se hur disken faktiskt presterar i skarpt läge, under riktiga förhållanden. Vi körde samma uppsättning test av Xbox One X-spel som vi gjorde på ADATA, och publicerar jämförelsen nedan.

SD700X vs Savage Exo

Savage Exo vs SD700X

Som ni kan se på resultaten så är verklig prestanda i det närmaste identisk, eller svänger med försumbar marginal åt båda hållen, vilket gör att vi kan säga att skillnaden i faktisk prestanda på Xbox One X mellan konkurrenterna är i princip obefintlig. Kanske kan hårdvaran inte behandla inläst data snabbare än såhär?

kingston savage exo ssd recension

Om vi går över till Sonys PS4 och PS4 Pro och gör lite nya mätningar på aktuella och historiskt segladdade spel så ser vi att Kingston med råge håller sitt löfte om i genomsnitt 20% snabbare laddningstider. Värt att notera är att gamla (första) PS4:an och aktuella PS4 Slim bara har ett SATA II-interface, där busshastigheten på 3 Gb/s i praktiken innebär maxhastigheter på ca 300 MB/s – inget du kan dra full nytta av en SSD på alltså (internt). PS4 Pro å andra sidan har det modernare SATA III som låter dig blåsa på upp till – teoretiska – 600 MB / s, då bussen har dubbel prestanda (6 Gb/s). Externt så begränsas du av USB-portarnas kapacitet när det gäller hastighet. Om vi kikar på PS4 Pro – som vi tycker alla PS4-spelare borde uppgradera till – så är USB-bussarna av typ 3.1 Gen 1, vilket inte är ”äkta” USB 3.1 som toppar på 10 Gb/s, utan är begränsat till den gamla standarden 5 Gb/s. Detta ger ändå tillräcklig kapacitet för SSD, men vill du ha ut maximalt av SSD-prestandan kan det vara värt att kika på att installera en intern 2,5″ SSD (vilket Kingston också erbjuder, se deras hemsida för modeller).

På spelfronten ser det ut så här när man installerar och kör spelen från Savage Exo på en PS4 Pro:

ps4 pro laddningstid vs kingston savage exo ssd

Återigen ser vi hur en SSD, som i detta fallet Savage Exo, i genomsnitt halverar laddningstider eller i alla fall förbättrar dessa kraftigt. Laddningstiderna med Savage Exo förkortas mellan 40-58% på PS4 Pro, vilket innebär en hel del mer spelade och en hel del mindre gloende på laddskärmar. Spelen laddar inte bara snabbare, resurser inuti spelen laddar också fortfarande och bjuder på en bättre och snyggare upplevelser i segladdade Open World-kolosser som Just Cause 3The Witcher 3 och nyligen släppta Shadow of the Tomb Raider.

Summering: Kingston HyperX Savage Exo SSD 480GB är en av de bästa uppgraderingarna du kan ge din Playstation- eller Xbox One-konsol idag (annat än att gå från bashårdvaran till Pro- eller X-versionerna). Det är en uppgradering som ger markant snabbare laddningstider och förbättrade spelupplevelser (då spel ofta laddar nya resurser kontinuerligt) och så skadar det inte att Kingstons externa SSD är den hittills snyggaste vi sett på marknaden. Den prestera ungefär likadant som den senast testade konkurrenten från ADATA XPG (SD700X), men Savage Exo är något dyrare (300 kr) och något mindre i kapacitet. Å andra sidan har den USB-C med två uppsättningar kablar, så den är mer mångsidig och ”framtidssäkrad” då USB-C lär bli standard framöver medan XPG SD700X är i sin tur istället vatten- och stöttålig. Vad du värderar högst och om prisskillnaden är värt det för snyggare designen och USB-C-anslutingen är helt upp till dig (vi tycker det!), Savage Exo är hursomhelst en utmärkt val av expansion till din Xbox One eller PS4.

Let the good games load!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.