Hem Böcker Superman – 80 år och still going strong!
superman 80th anniversary dc comics

Superman – 80 år och still going strong!

av senses.se

Fira Superman med oss i vår Superman-tävling!

Hur mycket kan en serietidning få kosta? Det är naturligtvis upp till serieläsaren själv. De riktiga entusiasterna, om de är rika nog, är beredda att betala över 3 200 000 dollar (ca 30 miljoner kronor) för det första numret av Action Comics som publicerades i juni 1938 – om skicket är perfekt vill säga. Men varför är denna serietidning så värdefull?

superman 80 år

Action Comics nummer ett är helt enkelt den viktigaste serietidningen om superhjältar genom tiderna, eftersom det var i denna tidning som Superman, den första riktiga superhjälten introducerades 1938. I Sverige dök Superman, eller Stålmannen som han då hette, första gången upp 1940 i Jules Verne-Magasinet. Stålmannen fick en egen serietidning i Sverige 1949, som gavs ut till och med 1991. Sedan dess har han medverkat i olika tidningar och serieböcker på svenska. Vi har också kunnat se honom i en rad filmer och tv-serier, där olika skådespelare gestaltat superhjälten genom åren.

Kuriosa för frågesport-experten : Superman var inte den första serietidningshjälten; Fantomen hade släppts två år tidigare, 1936, och hade (likt Superman och Batman) också sina kalsonger på utsidan av dräkten (trikåerna). Anledningen till detta val är för att figurerna skulle påminna om store, starke mannen på Cirkus. Fantomen var således första hjälten i trikåer, men Superman var den första med superkrafter.

Alla trikåklädda superhjältars förebild.

Superman kallas också The Man of Steel, vilket passade bra i Sverige då S-emblemet på Supermans bröst var som skapt för att ge honom namnet Stålmannen. Detta säger dock bara överåriga serieläsare och biobesökare i Sverige nu för tiden, där Stålmannen sedan länge går under sitt originalnamn Superman. För serieläsarna och filmälskarna är Superman är också känd som sitt alias, nyhetsreportern Clark Kent. Kuriosa för kalenderbitaren: Clarks mindre kända mellannamn är Joseph.

Många har missuppfattat Supermans roll i Action Comics nummer ett och tror att hela tidningen bara handlar om honom. Det kan man också tro av alla de nytryck av tidningen som gjorts där bara Superman-serien finns med. I själva verket ingick också vilda västern-serien Chuck Dawson, Trollkarlen Zatara (som var en kopia av Mandrake) och en rad andra serier. Det ska tilläggas att det idag finns faksimiler av Action Comics nummer ett, komplett med alla serier, att köpa till billigt pris. Det går också att läsa numret gratis på nätet.

action comics 1

Omslaget till det första numret av Action Comics.

Självklart köpte serieläsarna Action Comics för Supermans skull och serieförlaget Detective Comics (senare döpte man om sig till DC Comics) lovade att varje tidning skulle innehålla ett Supermanäventyr. Att det finns så få exemplar i omlopp av Action Comics nummer ett beror också på att det innehöll en teckningstävling, där man skulle riva ur en del av tidningen. Efter detta var värdet på tidningen lika med noll.

De som skapade Superman var manusförfattaren Jerome ”Jerry” Siegel(1914 – 1996) och amerikansk-kanadensiske serietecknaren Joseph Joe” Shuster (1914 – 1992). Siegel och Shuster, vänner från high school i Cleveland, hade lekt med idén redan som tonåringar. De gillade science fiction och gav ut fanzinet Science Fiction, en hemmagjord stenciltidning med egna historier och teckningar. Här skapade de 1933 novellen The Reign of Superman, med text av Jerry Siegel och teckningar av Joe Shuster om en skallig, telepatisk superskurk. Novellen fick tummen ner av läsarna.

Ett år senare skapade Siegel en ny typ av hjälte, inspirerad av novellens huvudperson, men denna gång var huvudpersonen god. Shuster baserade duons hjälte på äventyrsskådespelaren Douglas Fairbanks Sr. Hans glasögonprydde alter ego Clark Kent, var en kombination av komikern Harold Lloyd och Shuster själv. Namnet Clark Kent tog man från Clark Gable och b-filmskådespelaren Kent Taylor. Lois Lane modellerade Joe Shuster efter Joanne Carter, som senare blev Jerry Siegels fru.

action comics # 1000

Omslag till jubiléumsutgåvan (nummer 1 000)

Att sälja serien Superman till ett serietidningsförlag visade sig lättare sagt än gjort. Efter många försök lyckades Siegel och Shuster till slut sälja seriens rättigheter till National Allied Publications, föregångaren till DC Comics för 130 dollar. Resten är historia. Superman dök första gången upp i Action Comics i april 1938 och gjorde braksuccé. Sommaren 1939 fick superhjälten en egen serietidning, Superman.

Siegel och Shusters historia om hur Jor-El och Lara skickar iväg sin son Kal-El i en raket mot jorden, när deras planet Krypton går under, låg rätt i tiden. Raketen kraschlandar på jorden och Kal-El adopteras av ett barnlöst par, John och Mary Kent, som ger pojken namnet Clark. De inser snart att Clark inte är något vanligt barn, utan försöker dölja hans superkrafter och identitet från omvärlden. I Action Comics nummer ett hamnar dock inte Kal-El hos paret Kent, utan placeras omgående på ett anonymt barnhem.

Från den klassiska, första filmen (1978): Marlon Brando som Jor-El, Susannah York som Lara och Christopher Reeves som Kal-El (som vuxen)

Från den klassiska, första filmen (1978): Marlon Brando som Jor-El, Susannah York som Lara och Christopher Reeves som Kal-El (som vuxen)

När Clark blir vuxen flyttar han till jättestaden Metropolis, där han tar jobb som nyhetsreporter på tidningen Daily Star. Detta för att ha bättre koll på brottsligheten, så att han snabbt kan komma till undsättning när någon är i nöd. Serieskaparna tvingades senare att ändra namnet Daily Star till Daily Planet för att undvika en namnkonflikt med verkliga dagstidningar.

superman actors

Några av skådespelarna som dragit på sig Supermans trikåer.

Minnesvärda seriealbum om Superman som skapats under hans 80 år långa karriär är Superman: Birthright (en modern och rörande titt på suphjältens liv), Superman: Red Son (Vad hade hänt om Superman hamnat i Ryssland istället för i USA?), For the Man Who has Everything (Supermans perfekta liv är en dröm skapad av illvillig växt), Superman: Secret Identity (Tänk om Clark Kent var en verklig person?) och All Star Superman (en nyskapande och otroligt hyllad miniserie om Superman, hans vänner och fiender).

1992 chockade DC Comics världen genom att låta Superman dö i serien med det passande namnet Death of Superman. Han återuppstod, men har även dött på film i Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Superman återuppväcktes i Justice League (2017). Idag har de flesta superhjältar med självaktning dött och återuppstått.

Under åren har DC Comics försökt att modernisera Superman och göra honom mer mänsklig för att passa dagens serietidningsläsare.1986 startades serien om i Man of Steel. 1996 gifte sig Clark Kent och Lois Lane i serietidningen Superman– the wedding album. Äktenskapet höll till 2011, då DC gav hela sitt universumen en omstart.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.