Vi börjar det nya året (och årtiondet) med söta smaker och delar här ett grymt recept på smarrig chockladmousse och ett smaskigt efterrättsvin till som tips.

CHOKLADMOUSSE MED SALT, KARAMELL & HASSELNÖTTER

Antal personer: 4

Ingredienser

2 äggulor (rumstempererade)
125 g mörk choklad (max 70%)
2 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
2.75 dl grädde
1⁄2 tsk havssalt
2 dl karamelliserad mjölk (ca 1⁄2 burk) 1 dl hasselnötter (rostade)
1⁄2 tsk havssalt
1 dl grädde (vispad)

CHOKLADMOUSSE MED SALT, KARAMELL & HASSELNÖTTER
Foto: Nigab

Tillagning

1. Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad (koka upp en kastrull med botten täckt av vatten (ca 2-3 cm). Sänk värmen och sätt en värmetålig bunke med chokladen över kastrullen så att värmen från det ångande vattnet smälter chokladen). Vispa under tiden grädden fluffig men mer åt det lösare hållet (du kommer få en fastare mousse sedan när du vispar i chokladen). Rör ned äggulorna en i taget i chokladen och rör runt ordentligt. Tillsätt vaniljpulver, florsocker och havssalt till chokladen och blanda återigen runt ordentligt. Vänd försiktigt ned lite grädde i taget i chokladsmeten. Vispa med elvisp för att få en fluffig och slät mousse.

2. Hacka hasselnötterna grovt. Skopa ur cirka 2 dl av den karamelliserade mjölken i en skål, blanda i de hackade hasselnötterna och havssalt.

3. Ta fram portionsglas och lägg 1-2 msk av blandningen med karamelliserad mjölk och hasselnötter i botten av glaset. Fördela sedan chokladmoussen över, antingen med en sked eller genom att fylla en spritspåse och spritsa i moussen. Ställ i kylen i minst två timmar innan servering. Toppa med grädde, havssalt och några hackade hasselnötter.

Till denna söt-salta gomupplevelse serverar vi lite välkyld Nectar Pedro Ximenez (375 ml, 15%, 90 kr på bolaget), en helt purfärsk sherry i Systembolagets sortiment – från ursprungsregionen Jerez, skapad på soltorkade Ximenez-druvor som skrumpnat precis till den grad att man fortfarande kan pressa must ur dem och få den renaste och sötaste nektarn. Ett måste att prova välkyld, eller varför inte med en god portion glass för att fira att arbetsveckan drar igång på tisdag?

pedro Ximenez nectar sherry
Koncentrerad sol på flaska från Andalusien i Spanien. Foto: senses.se