Hem SpelPlaystation 5 / PS5 Playstation 5 Pro läcka – maskinen verkar inte bli ”3x snabbare”

Playstation 5 Pro läcka – maskinen verkar inte bli ”3x snabbare”

av senses.se

Ihärdiga rykten från flera källor bekräftar ett en upphottad mitt-generations uppdatering av Playstation 5 är på gång i år. Med tanke på den småtröga försäljningen av nya PS5-maskiner på sistone så är det nog en lågoddsare att det faktiskt ligger till så att vi får en förväntad Playstation 5 Pro under 2024, fyra år efter releasen av PS5.

Enligt Youtubern Moore’s Law is Dead får ”PS5 Pro” som förväntat ett rejält lyft i systemminne och GPU-prestanda. Maskinens CPU förblir dock av kompatibilitetsskäl identisk med den i PS5, men med ett ”High CPU Frequency Mode” som sägs ge en 10-procentig hastighetsökning, dock på bekostnad av en liten minskning av GPU-prestandan på en procent. Precis som den nyligen uppdaterade PS5 Slim-modellen kommer Pro-versionen att ha stöd för en löstagbar skivläsare och erbjuda 1TB inbyggt SSD-lagringsutrymme.

De läckta specifikationerna för PS5 Pro är följande:

  • Minne: 576 GB/s (18GT/s), en ökning med 28% från 448GB/s (14GT/s)
  • CPU: 3,85GHz, en ökning med 10% genom High CPU Frequency Mode
  • GPU: 33,5 teraflops

Ryktet om att PS5 Pro skulle vara ”3 x snabbare än PS5” lär ha uppstått genom den felaktiga slutledningen av att jämföra originalmaskinens 10,28 teraflops – som bygger på en helt annan AMD-arkitektur – med PS5 Pros 33,5 TFLOPS. Den uppskattade, reella prestanda-ökningen spås istället bli runt 45 procent, en välkommen boost förvisso, men inte ens dubbelt så ”bra” eller snabbt som PS5.

GPU:n sägs också erbjuda PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) uppskalning och anti-aliasing-teknik, anpassad maskininlärningsarkitektur och en AI-accelerator.

Sony har ännu inte officiellt tillkännagett PS5 Pro, utan rykten började cirkulera någon gång förra sommaren och flera utvecklare har bekräftat att de att utvecklingskit på modellen. En release inför julhandeln 2024 känns trolig. En ny maskin från Microsoft sägs också vara på gång, men då Xbox-chefen Phil Spencer samtidig sagt att ”ny hårdvara och prestanda innebär utmaning för utvecklare” så är det oklart vad exakt denna mitt-generations-uppdatering blir. När det gäller Nintendo rapporterade Eurogamer förra månaden att lanseringen av Nintendo Switch 2 hade försenats internt och nu istället kommer att ske 2025, åtta år efter releasen av Nintendo Switch.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.