Hem Film & TV4K (import) Recension: Nope

Recension: Nope

av Henric Brandt

I Nope får vi möta OJ Haywood (Daniel Kaluuya) och hans syster Emerald Haywood (Keke Palmer) som får ärva familjeföretaget då deras pappa avlider i en mystisk olycka. De har en häst-range och de försörjer sig på att träna och hyra ut hästar till olika filminspelningar. Nu är det däremot svåra tider så OJ har blivit tvungen att sälja flera av hästarna till den före detta barnstjärnan Ricky ”Jupe” Park (Steven Yeun) som har en Western-show. De bor långt ut på landet och en dag så börjar de inse att det är finns något mystiskt på himmelen. Konstiga ljud, ljus och skepnader. De riggar upp en mängd kameror för att försöka få fenomenet på bild utan att först inse vilken otrolig fara de faktiskt befinner sig i.

Den legendariske filmvetaren och recensenten Leonard Maltin skrev världens kortaste recension till filmen; Isn´t it romantic från 1948 med ett enda ord: No. Så känner jag med Nope, att den faktiskt recenserar sig själv: Nope. Problemet med filmer som får en hype runt sig är att jag verkligen ser fram emot något helt makalöst fantastiskt och mina förväntningar blir skyhöga … för att sedan oftast som oftast grusas totalt.

Så blev tyvärr även fallet med Nope. Det här är tredje filmen från regissören och manusförfattaren Jordan Peele som slog igenom som med filmen Get Out. Innan var han mest känd som komiker. Get Out hade en del mindre bra scener, men i det stora hela vägde resten av filmen upp till att bli en väldigt habilt gjord skräckfilm. Peeles andra film Us nådde inte upp till Get Out, då den filmen hade ännu fler scener som inte höll måttet.

Så när Nope dök upp kunde det verkligen gå åt två håll. Tyvärr så fortsätter det nedåt. Största problemet med Nope är dess huvudrollsinnehavare; Daniel Kaluuya, som gjorde bra ifrån sig i Get Out men här verkar det som om han inte har fått någon som helst regi. Hans blick är hela tiden frånvarande, hans gång är slentrian och ointresserad, oavsett situation. Först trodde jag att det skulle vara för att han var deprimerad över att pappan hade dött, men han reagerar lika långsamt och segt redan i början av filmen.

Det som också störde mig med Nope är att hela den övernaturliga delen av filmen behandlas av karaktärerna på så konstiga sätt. Det enda som verkar vara intressant för dem är att tjäna pengar på det. Att visa upp det för publik i Jupes fall eller försöka fota det i syskonen Haywoods fall. Jag förstår samhällskritiken i det hela, men det går att göra det med fingertoppskänsla och inte bara trycka ner det i halsen på oss. Karaktärerna gör även en hel del dumma val som bara leder till att vi som publik får ännu svårare att tycka om dem.

Det är synd att Nope verkligen inte håller måttet i fråga om manus och regi för det finns även en hel del ljuspunkter i filmen. Svensk-holländaren Hoyte van Hoytemas foto är fullkomligt fantastiskt och specialeffekterna är makalöst bra gjorda. Den bästa delen av filmen som jag verkligen älskade och kunde ha sett en hel film om är sidohandlingen om barnstjärnan Jupes komediserie. Seriens andra stjärna är en schimpans som får totalt frispel och attackerar skådespelarna. Alla delar från den handlingen är fullkomligt lysande och riktigt läskiga. Plus att specialeffekterna är bland det bästa jag har sett i fråga om digitala apor.

Blu-ray-utgåvan har fin och stadig bild i 1080p med hög frame-rate. Det finns inga tecken på blödning i färgerna eller lagg vid snabba kamerarörelser. Färgerna känns realistiska och svärtan är djup och saknar helt och hållet komprimeringsartefakter. Ljudet levereras i Dolby Atmos vilket är ett enormt plus att man lägger med detta lossless-spår även på BD-utgåvor, då det oftast förekommer på UHD-diton. Ljudet har riktigt bra tryck och framför allt mot slutet av filmen så får ditt hemmabio-system verkligen jobba. Det finns ingen UHD-utgåva av Nope på svenska marknaden, så vill man se filmen i 4K så får man köpa import-versionen för cirka 400 kr. Något som heller inte finns är extramaterial. Det här är för mig helt oförståeligt, då de som köper film på fysisk skiv-media idag är filmfans som jag som vill ha filmen på bästa möjliga sätt och vi vill ha; EXTRAMATERIAL! Det finns extramaterial att tillgå till filmen och det finns definitivt plats på skivan så det går verkligen helt och hållet över huvudet på mig varför filmbolagen snålar med detta.

Sammanfattningsvis så var jag inte ett fan av Nope i sin helhet, men då filmen ändå innehåller ett par av de bästa scenerna jag har sett på mycket länge och att Blu-ray-utgåvan uppvisar bra bild och ljud så blir betyget inte i botten. Men detta är sämre än Us och helt klart sämre än Get Out.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.