Du kanske inte hört talas om Mandrarossa och viner från Etna-slätten förr. Men det lär det bli ändring på nu.

På grund av den förbaskade pandemin, som verkar ge vika något nu inför sommaren, så kunde vi inte vara på plats på Sicilien för provning av viner från kooperativet Cantine Settesoli (som driver bland annat varumärket Mandrarossa, som är dagens fokus). Men tack vare Microsoft Teams, svenska leverantörer Nigab och en härlig ciceron i vinmakaren “Mimmo” Di Gregorio direkt från Menfi på Sicilien så fick vi ändå åka på en smakresa som överraskade oss stort och som vi nu tänkte dela med er.

Cantine Settesoli har “bara” funnits knappa 25 år, men man har redan gjort avtryck på vinvärlden med sina 100% sicilianska viner. Sicilien är (som de flesta av er nog känner till) en liten ö utanför Italien med stor mångfald i jordtyperna (som vi fick som prover i små påsar – en kul touch, att känna igen dofter och toner i vinerna från dem). Ön har milt väder året runt – varav 300 dagar med sol, nästan aldrig snö eller frost – och ständig fukt från havet som omger ön och berikar jordmånen som sträcker sig från kalkrika och mineraliska till vulkanen Etnas snustorra slätter. Bara i huvudområdet (Menfi) återfinns fem olika jordsorter och detta ligger cirka 300 meter från havet.

Sicilianska viner från Mandrarossa

URRA DI MARE – (DOC) (2018, stor butelj 1,5L, 249 kr vid test). Vitt 100% Sauvignon Blanc (12%), gjort på delikata druvor som plockas på natten när det är som svalast. Intensiv arom, noter av citrus, persika, aprikos med anor av mynta och basilika. Bra mineralitet från medium-textur-jorden och sjöbrisen.

Urra Di Mare vitt vin pilgrimsmusslor sicilien räkor test senses
Foto: senses.se

Testpatrullen på redaktionen upplevde en härlig, parfymerad doft. Fin syra direkt ur glaset när man håller upp från flaskan utan att låta vinet vila; friskt och fräscht.

Med pilgrimsmusslor blev vinet ännu rundare och sötare tillsammans med ärtpurén. Syran balanserar upp maten fint och vinet kommer verkligen till sin rätt. Ett härligt, prisvärt vin i en underbar förpackning som andas tidlöst medelhav och gamla tiders vinbuteljer i korgar.

Passar fint till ostron, fisksallad och grillad fisk – eller varför inte köra en kombo vi tycker funkar fin-fint, bra vitt vin (eller bubbel) med riktigt bra sushi!

Urra di mare mandrarossa sushi
Foto: senses.se


TIMPEROSSE (2018, 1,5 L butelj, 249 kr vid test) – För dig som föredrar rött så har Mandrarossa en 100% Petit Verdot (13%) i samma, härliga butelj. Rubinröd färg, med lite lila inslag. Röd frukt, svarta mullbär, plommon och aromatiska örter som rosmarin och salvia. Smakar ungt och levande med mjuka tanniner.

Kan med fördel vara en aperitif, gärna lite kylt nu på sommaren då röda viner annars tenderar att bli lite översedda av många. Doften är fräsch och slånig, bärig frukt med krydda. Första smakintrycket (lite kylt) var att vinet upplevdes som något strävt direkt, kändes aningen torrt.

Vi halstrade färsk tonfisk och då öppnade vi dörren till en kraftigare smak från vinet, strävheten försvann nästan direkt. Timperosse balanserar upp och möter maten i harmoni, om man matchar rätt. Fruktig eftersmak som dröjer sig kvar länge.

timperosse mandrarossa rött vin halstrad tonfisk
Foto: senses.se

Rekommenderas till ostar, halstrad tonfisk eller ugnsbakad kyckling

BERTOLINO SOPRANO (2017) (75 ml, 229 kr vid test) – 100% Grillo vitt vin (ursprungsdruva från Sicilien) 13%. Blommig smak, noter av kryddor, intensiv smak av vit persika och citron (just citrussmaken är typiskt för Grillo eftersom eftersom den kommer från 100% kalkjord).

Detta var en underbar överraskning! Prislappen på 229 kr kan kännas aningen avskräckande för ett för många okänt vin, men Bertolino Soprano gör verkligen skäl för det! Första intrycket av smaken var lite tunn och blaskig tyckte en av testarna, men smaken växer fort när man får in mat att kombinera med. Då blommar allt ut till ett så gott och friskt vin, men som samtidigt upplevs som fylligt. Syran känns helt perfekt, med tydliga toner av citrus och persika. En välbalanserad fruktexplosion i munnen, som förhöjde vår torsk till nya nivåer. Man kan inte få nog av denna Mandrarossa-skapelse…! Ett av de klart bästa, vita matvinerna vi provat på mycket länge. Man önskar man hade fler flaskor…

bettolino soprano vitt vin sicilien torsk
Foto: senses.se

Beställ och överraska gästerna med denna unika, sicilianska 100% grillo. Väl värt prislappen på 229 kr.

Matchar bra med grönsakssoppa, fisk i ugnen med potatis och passar enligt ciceronerna superbra med med tonfisk “bottarga” (som är en saltad, härdad fiskrot – lite som karasumi från Japan eller koreansk eora)

TERRE DEL SOMMACCO (DOC) – (2016, pris vid test 249 kr). Ett rött, 100% Nero d’Avola (14%)- detta är det riktiga Nero d’Avola, från 100% kalkjord på Sicilien.
 
Smakrik, angenämt fruktig med noter av den så typiska smaken av körsbär, björnbär och fikus. Delikata tanniner, bra syrlighet och friskhet. Bärig och härlig doft. Återigen först lite sträv, men sedan fruktig. Ljuvligt med viltköttets toner av järn och krydda. Vinet rundar av men syran lyfter även rätten, både hjorten och hasselbackspotatisen.

Mandrarossa Terre Del Sommacco hjortstek hasselbackspotatis
Foto: senses.se

Funkar bra till alla maträtter bräserade i rödvin, fylld kalkon i ugn eller stekt filé. Du kan prova med stekt lax och tonfisk också.

Vulkan-vin från Etna

2019/2020 expanderade Mandrarossa verksamheten till att hyra in sig på fyra hektar odlingar vid den (aktiva) vulkanen Etna (Linguaglossa). Traditionellt tar starka kvinnor hand om vingårdarna och skörden på Sicilien. Etiketternas konst på många av Mandrarosas flaskor avspeglar den traditionen; hur de klädde sig och dansade vid skördetiden.

ETNA BIANCO (SENTIERRO DELLE GERLE, DOC) – (2018, pris vid test 189 kr). Vitt 100% Carricante (från 100% vulkanisk jord).

Typisk sicilianskt i smak och traditionellt från det territoriet. Vintrifikationen är speciell: man pressar druvorna lätt och använder bara första delen av saften. Vinmakarens jobb är att göra ”så lite som möjligt”, skojade Mimmo. Halmgult vin, med guld-inslag och trevlig arom av gul frukt: här finns även noter av vita blommor. Fyllig och rik balanserad syra och harmonisk finish.

Panelen tyckte detta var syrligt med en samtidigt mild, blommig doft och toner av honung. Jättefint med räkor och hummer, där det kändes både lent och runt.

Hummer räkor Etna Bianco sentiero delle gerle
Foto: senses.se

Kanon även till mandeldesserter och fiskrätter och mycket bra till skaldjur.

ETNA ROSSO (SENTIERO DELLE GERLE, DOC) (2016, 189 kr vid test). 100% Nerello Mascalese (13,5%) (återigen 100% vulkanisk jord) Den röda motsvarigheten av vinet har en typisk smak av Etna. Helt lokalt tillverkad (DOC) bjuder det en komplex smak av vinbär, plommon, kryddor och kaffe. Eleganta tanniner med mild friskhet.

Blodröd färg, rubin-vackert. Kryddigt med – inte helt oväntad – askig efterton. Slånbär, strävhet, torrt förstaintryck direkt upphällt ur flaskan. Beskhet med arom och lite kaffe.

Etna rosso oxfilé senses

Efter cirka 20 minuters luftning omsluter detta maten utmärkt och passar till en medium rare oxfilé. Trots pepparsåsen så ligger pepprigheten från vinet som övertoner. Gudomligt med rött kött, stuvningar eller ugnsbakad mat, bra för torkat eller saltat kött

Har du hört talas om ön Pantelleria? 

Inte vi heller. Det är en pytteliten ö utanför Sicilien, mot norra Afrikas kust, ganska nära Libyen. Passito, en uråldrig vinkultur på UNESCO-världsarvs lista, skyddas från starka vindar (siroccon) från Afrika, som påverkar landskapet med sin urkraft. Därför odlar man i mindre rankor, som garderas från de starka vindar delvis genom murar. Något helt unikt i världen. Mindre vatten och socker i druvorna och en mycket liten produktion (två hektar). Här skapar Mimmo SERAPIAS (“orkidé”) – (Passito di Pantelleria DOC) 0,5L – ett 100% Zibibbio (14%) (Moscato d’Alessandria, sandig mark med vulkan-urprung). Första omgången gav endast 6 000 flaskor från 20 ton druvor. Dessa druvor plockas sent i augusti för maximal smak. Gyllene färg och arom av citrus, rosor, jasmin och russin. Full, rund och söt med lång eftersmak. ”Fångar solen i glaset” sägs tillverkaren, och vi kan bara hålla med – detta är rent, flytande guld. 299 kr för en halvliter som måste upplevas – om du kan få tag på en flaska. Kan lagras upp till 15 år, så köp två och fira något framöver. Ett perfekt efterrättsvin till godsaker såsom bakelser (framförallt med mandel) och kryddiga ostar.

Mandrarossa gör även olivolja som vi varmt kan rekommendera. Än så länge säljs den bara till restauranger i Sverige och ges smakprover till utvalda journalister vid provningar, men något säger oss att betydlig fler kommer att få upp ögonen (och smaklökarna) för Mandrarossas suveräna produktlinje med viner. Det är både du som konsument och de som producenter, väl värda.