Vegetarisk variant på köttbullar såhär på en lillördag

Japp, dags för ett vegetariskt recept igen. Va? Inget jubel och inga fanfarer? Det har varit mycket vegetariskt från mig, jag vet. Det kommer jag fortsätta med men det blir även kött, fisk, fågel (och mittemellan) i framtida veckans recept.

En av anledningarna till valet av den här rätten är att jag nämnde – i min recension av boken Vegansk Husmanskost – att ”köttbullarna” var gjorda på vegofärs, och jag skriver att det finns andra sätt att göra veganska k*ttbullar, utan halvfabrikat. Som dom här! Baserade på mandel så är det inga konstigheter. Mandelbollarna bli verkligen supergoda och jag tycker absolut att du ska prova att laga dom.

Servera med en god gräddsås och pressad potatis, potatismos, krossad potatis eller bara vanlig hederlig kokt potatis. Det här receptet är inte veganskt, men det går nog att byta ut ägget i smeten mot chiaägg eller kikärtsspad, jag har inte testat det.

En annan anledning till valet av den här rätten är att vi i familjen har beslutat oss för att vi ska ha en dag i veckan då vi äter animaliska produkter och resten av veckan äter vi vegetariskt (eller veganskt). Jag upplever att jag mår bättre av att minska på köttet helt enkelt och så tycker jag som kock att det är intressant och kreativt att laga vegetariska rätter. Och då är dom här ljuvliga mandelbollarna ett säkert kort.

mandelbollar med potatis och gräddsås
Fantastiskt goda mandelbollar. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Men nu kör vi receptet på dessa fantastiska mandelbollar.

Ingredienser, 4 portioner.

  • 200 gram mandel eller mandelmjöl, (beror på om du vill stå och mixa ett tag eller inte).
  • 1/2 gul lök, finriven
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 ägg
  • 1 deciliter vatten
  • 1 deciliter ströbröd
  • 1 matsked soja
  • 2 teskedar paprikapulver
  • 1 tesked finsalt
  • 1 tesked finmalen svartpeppar
  • 1 liter vatten
  • 400 gram potatis, av valfri mjölig sort
  • 2 deciliter grädde
  • 1 deciliter vatten
  • 1/2 gul lök, finhackad (ta den andra halvan av löken däruppe)
  • 1 matsked soja
  • 3 matskedar fond
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked vitpeppar
  • 2 matskedar äppelcidervinäger
  • 1 matsked majsstärkelse + 2 matskedar vatten
  • Smör och olja att steka i

Tillagning

Mandelbollar: Kör du som jag på hela mandlar så tar du fram mixern (eller rivjärnet) och ser till att det blir ett fint mjöl av mandlarna.

Hetta upp en stekpanna, häll i olja och fräs sedan den rivna löken och vitlöken. Låt svalna något och blanda sedan ihop med mandeln, ägget, ströbrödet, vatten och kryddorna så du får en härlig deg. Den ska inte vara för fast och inte heller för lös: det ska gå att rulla små fin bollar av degen. Är den för fast så arbeta in lite vatten i den. Är den för lös, tillsätt mer ströbröd.

Innan du börja rulla så koka du upp en liter vatten och när du är klar med allt rullande så lägger du ned mandelbollarna i det kokande vattnet och låter dom bada i cirka fem minuter.

Ta upp bollarna och låt vattnet rinna av på en handduk eller hushållspapper. Värm under tiden upp en stekpanna med olja och smör och stek sedan mandelbollarna tills dom får en in färg och doftar ljuvligt.

Gräddsås: Smält en matsked smör i en kastrull och när det bubblar så lägger du i den hackade gula löken. Stek löken till den blir genomskinlig. Häll sedan på äppelcidervinägern och låt det puttra några minuter. Häll i grädde, vatten, soja, fond, salt och peppa och låt det koka upp. Låt sedan såsen småputtra en stund så den reduceras. Blanda ihop majsstärkelse och vatten och red av såsen med det. Låt koka upp och smaka sedan av såsen.

Potatis under press. Skala potatisen och koka den i rejält saltat vatten, till den är mjuk, häll av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress.

Lägg upp allting och servera gärna med lite färgglada grönsaker.

Mandel i rund form, potatis som pressats och gräddsås
Lägg upp, ät och njut! Foto: Jessica Lycker / senses.se