Hem SpelMac Recension: A Hat in Time
a hat in time recension

Recension: A Hat in Time

av senses.se

A Hat in Time är ett urgulligt, litet plattformsspel i 3D, om en flicka i ett rymdskepp som en dag tappar alla sina timglas (som är skeppets energi). Ja, det är precis som power månarna som driver Marios flygfarkost i senaste Super Mario Odyssey, men story och motivation har aldrig varit anledningen till varför vi spelar plattformsspel – utan spelglädjen och känslan!

a hat in time

A Hat in Time är genomgulligt från första stund. Samtidigt är det ett också ett ojämnt spel och de begränsade resurserna – och kanske utvecklingstiden? – gör sig påmind då och då. Grafiken är färggrann och lutar åt serietidningsestetik, men tidvis blir objekt och karaktärer lite för last-gen översimpla och banorna pendlar mellan fyndiga till rent av röriga och plottriga (spelet säger sig vara ett kärleksbrev till Nintendos GameCube, enligt utvecklarna Gears for Breakfasts Twitter och då snackar vi grafik för tre konsol-generationer sedan. Ironiskt nog så släpps spelet inte till något av Nintendos format). Bossfighterna är kanske spelets allra roligaste inslag, de är långa och ofta utmanande, men däremellan är det högt och lågt som erbjuds spelmässigt.

Spelet känns genomgående som att det håller Super Mario i 3D (64 och Galaxy framförallt) som måttstock, kanske mer än exempelvis Ratchet & Clank eller Jax & Daxter. Tyvärr är kontrollerna inte lika tighta som i tidigare nämnda spel, även om de överlag fungerar bra och inte är spelförstörande på något vis, så är det ändå en så avgörande del i just plattformsgenren. Musiken är väldigt trallvänlig och vi föredrar nästan lätena som karaktärerna ger ifrån sig hellre än de lite cheesy samplingarna, som ändå passar spelets oförargliga framtoning. Detta är något hela familjen kan ha roligt med och spela tillsammans med en stark, liten tjej i huvudrollen. En annan sak A Hat in Time delar med Mario Odyssey är spelmekaniken att hattar blir avgörande för framgång (även om du inte kastar dom här). Varje hatt du växlar mellan har speciella egenskaper, såsom att tala om för dig var nästa mål befinner sig, en annan låter dig springa blixtsnabbt och en tredje ger dig förmågan att skjuta projektiler, till exempel.

a hat in time

Grafiken i A Hat in Time är söt – men tidvis väldigt simpel.

Eftersom det är Humble Bundle som ger ut spelet och vi gillar deras koncept (de stöder välgörenhet och har ofta fina Humble Bundle-paket du kan buda hem för valfri summa och sen fördela pengarna mellan utvecklare och välgörenhet) så tycker vi ändå paketet som helhet känns värt de 259 kr som efterfrågas, särskilt om du är plattformsfantast och söker efter ett nytt spel att sätta tänderna i. Ha bara inga förväntningar att det ska matcha AAA-klassiker som Mario eller Ratchet & Clank. A Hat in Time är ett litet indiespel med indiecharm och en nick till svunna tiders konsoler. På gott och ont.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.