Hem DryckVin Hartenberg – prisvinnande, sydafrikanskt vin kommer till Sverige
hartenberg stellenbosch estate

Hartenberg – prisvinnande, sydafrikanskt vin kommer till Sverige

av senses.se

Nu när vädret äntligen börjat bli trevligt mot oss (om än tvekande, ena stunden sol och varmt och nästa isande vindar) så närmar sig också det förlovade vindrickandets mysstunder. I dessa COVID-19-tider, där social distansering påbjuds och krogar stängs för att de har för mycket folk, så passar det alldeles utmärkt att njuta ett glas i sin eget hem, vare sig man har lyxen att äga en fin altan, en stor balkong eller helt enkelt i sitt kök till en god bit man eller framför favoritprogrammet på tv.

Den 2 mars lanserades Hartenberg Cabernet Sauvignon 2016 på Systembolaget. Priset ligger på den något högre nivån, 169 kr för 75 cl (art nr 2314), men vi bjuds också på ett finare rödvin som håller bra alkoholhalt (14,5%) och hygglig nivå restsocker (2,8 gr/liter). Hartenberg Estate ligger några mil öster om Kapstaden, på Bottelary Hill i Stellenbosch, Sydafrika. Ansvarig vinmakare är sedan 20 år tillbaka den mångfaldigt internationellt prisbelönande Carl Schultz. Han har tidigare utsetts till Winemaker of the Year och detta vin har redan dragit flera priser runtom i världen.

hartenberg cabernet sauvignon 2016 rödvin
Hartenberg Cabernet Sauvignon 2016 med oxfilé, stekt potatis och vitlökssås. Foto: senses.se

Direkt när man korkat upp flaskan känner man den ljuvliga doften av ett lite bättre vin. Det är stora fördelen med att gå upp ett snäpp i pris på viner, ofta känns de extra slantarna väl investerade (på rätt vin, om det inte är något ”känt namn” man betalar för). Smaken kan bäst beskrivas som rik, varm och med inslag av lakrits på slutet, men en sammetslen textur i den långa eftersmaken. Här finns också smaktoner av vanilj, mogna körsbär och lagringen på ekfat kan inte misstas. Vi luftade som vanligt cirka en halvtimme innan och det var perfekt, även om detta vin säkert skulle vinna på ett par års lagring också. Till stabilare mat, såsom en köttbit med sås och stekt potatis var det helt suveränt och det fungerar även bra till efterrätt, även om sötman där gör att syrligheten i vinet uppfattas som mer påtaglig.

Allt som allt ett mycket bra rödvin att inhandla och fira att våren (snart) är här och dricka till en god bit mat (förslag på recept har vi massor av).

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.