Hem Mat Veckans recept: Grillade kammusslor med ljummen sallad och chiliolja

Veckans recept: Grillade kammusslor med ljummen sallad och chiliolja

av Andreas Lycker

Kammusslor i kombination med en grill en vacker kväll i juni, när fåglarna sjunger underbart, solen slår sina varma strålar mitt solglasögonförsedda ansikte och en sval bris letar sig fram genom håret. Det är svårt att hitta något som överträffar det.

På tal om grill, när den ändå är igång så lägger vi på lite blandande grönsaker (kylskåpsraid ftw) och skapar en ljuvlig ljummen sallad, vi blandar ut den med bulgur och gröna linser för fylligheten och texturens och smakens skull.

Sen gillar vi hetta, eller hur. Och är inte grillen het nog så toppar vi anrättningen med en chiliolja.

Grillade kammusslor med en ljummen bulgursallad och chiliolja får ni njuta av i den här veckans recept.

Kammusslor med ljummen sallad och chiliolja
Foto: Andreas Lycker / senses.se

Ingredienser för fyra portioner

  • 12 stycken kammusslor
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök, rivna eller pressade
  • 1 röd chili
  • 3 tomater
  • 2 deciliter bulgur
  • 1 deciliter kokta gröna linser
  • 50 gram babyspenat
  • 2 teskedar paprikapulver
  • Salt och svartpeppar
  • 1,5 deciliter olivolja
  • 1 rökt chili (ancho)

Tillagning.

Vi börjar med chilioljan. Jag använder ancho, som är en rökt chili, men det går bra med valfri sort. Hacka den grovt och låt ligga i en (1) deciliter av oljan i minst en timme. Efter hand går det alldeles utmärkt att fylla på med olja och chili vartefter, smaken mognar och utvecklas mer med tiden.

I nästa steg förbereder vi salladen. Koka bulgur och skölj av de gröna linserna. Grönsakerna lägger vi hela på grillen, och skivar upp dom efteråt. Låt grönsakerna ligga så de får fin yta, tomaterna ska precis börja spricka, paprikan gör inget om den blir lite sotad, löken ska börja svettas och chilin likaså. Sedan hackar vi upp dem och lägger i en skål.

Blanda i (kokt) bulgur, linser, en halv deciliter olivolja, vitlök, paprikapulver, salt och peppar. Lägg slutligen i babyspenat. Blanda lätt och smaka av.

Kammusslorna slutligen. Torka av dom lätt med hushållspapper så de inte är blöta när de läggs på grillens galler. Krydda med salt och peppar på en sidan och lägg på grillgallret, kammusslorna blir snabbt klara så bara en minut per sida, vänd och krydda andra sidan och låt ligga en minut till.

Ta musslorna från grillen, lägg upp tillsammans med salladen och ringla chiliolja över.

Grillade kammusslor med en ljummen sallad.
Foto: Andreas Lycker / senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.