Håll det enkelt, med tydliga smaker så behövs inte mer.

Jag fick en förfrågan häromveckan från en läsare. Vi kan kalla honom Christian. För att han heter så. Frågeställaren undrade om jag hade något tips på nått snabbt, elegant och gott att tillaga.

”Absolut”, tänkte jag och slängde ihop en syrlig örtsalsa och stekte på en filé av gås jag hade liggande i kylen. Nu går det ju bra med vilken annan fågel eller nötkött som helst, men det fick bli gås. Salsan i sig har en tydlig syra och örtig smak och behöver ett kött gör den rättvisa (lamm eller fläsk skulle inte göra sig lika bra).

Jag har inget tillbehör i form av potatis eller ris utan jag tycker att rätten står sig som den är, vill man ha något till så skulle jag rekommendera en enkel sallad.

Gåsfilé toppad med syrlig örtsalsa och valnötter

Det här går snabbt att slänga ihop, salsan är bara att hacka allt och blanda ihop, sen kan den stå i kylen flera dagar utan att bli sämre. Beroende på kött och tjockleken på det så går den biten snabbt den med. Det här tog mig cirkus 15 minuter.

Ingredienser, salsa för 4 personer

  • 1,5 deciliter olivolja av god kvalitet
  • 2 teskedar senap (inte för söt sort)
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 1 röd lök, finhackad
  • 1 deciliter bladspenat, grovt hackad
  • 1 deciliter färsk basilika, finhackad
  • 1 deciliter färsk persilja, finhackad
  • 2 ekologiska citroner, saften
  • Salt och svartpeppar
  • Valnötter till topping

Tillagning.

Här är det inte så mycket att orda om (för du såg väl att jag skrev redan i ingredienslistan att det ska vara hackat?). Blanda samman alltihopa och smaka av det med salt och peppar. Ställ svalt till det är dags för servering.

Ingredienser, gåsfile för 4 personer

  • 400 gram gåsfilé (eller annan fågel)
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning.

Börja med att salta och peppra filén och smält sedan smör i en stekpanna.
Stek gåsen med fettsidan nedåt på ganska hög värme, och när den blivit knaperstekt på undersidan är det dags att vända och ge stekyta.

Antingen väljer du att steka den klart i pannan eller så stoppar du in den i ugnen på 150 grader och kör köttet tills det fått en temperatur på 65 grader. Ta ut ur ugnen eller upp ut stekpannan och låt vila ett par minuter. Servera den med salsan och sedan toppa med valnötter. Vill du så kan du rosta valnötterna innan i en torr panna.

Ibland är det enkla allt som behövs. Foto: Jessica Lycker