Hem Film & TVBlu-ray Recension: Framåt (Onward) (BD)
Silver

Recension: Framåt (Onward) (BD)

av Henric Brandt

I en värld där endast mytologiska figurer finns så får vi möta de två alverna Ian (Tom Holland) och Barley (Chris Pratt) Lightfoot. På Ians 16-årsdag får han en present av sin sedan länge döda fader Wilden. Det visar sig vara en trollstav och när de bägge bröderna försöker sig på trollformeln lyckas de inte utan måste hitta en ny, magisk sten inom 24 timmar. Lyckas de med sitt uppdrag har de möjlighet att träffa sin pappa igen, en sista gång.

Framåt, eller Onward som filmen heter på originalspråk, är ett klassiskt exempel på när Disney och Pixar fungerar som allra bäst. Animationerna är i absoluta toppklass, röstskådespelarna är världskända och perfekta i sina roller och humorn är välbalanserad. Sen är premissen på Framåt helt underbar med hur världen ser ut och fungerar där allt är mytologiskt, men alla ändå lever såsom vi gör. En alldaglig, magisk känsla helt enkelt.

Tom Holland ger sin röst åt Ian och precis som med Spider-Man så imponerar denna unga skådespelare stort. Det är många aspekter i karaktären som han behöver balansera för att ge ett trovärdigt porträtt. Chris Pratt, som storebrodern Barley, är också underbar i sin roll. Hans karaktär är precis raka motsatsen och det fångar Pratt perfekt. Favoritskådisen Julia Louis-Dreyfus spelar deras mamma och här hade det kunnat falla platt om man inte var försiktig, men hon finner balansen och även det blir en minnesvärd karaktär.

Jag vill inte gå in alltför mycket på basen i historien som involverar pappan. Jag är glad över att jag inte hade sett så mycket av Framåt innan jag såg den ordentligt, då hela den delen av historien rullas upp framför dig ett mycket bra sätt. Det var både en och två tårar jag fällde mot slutet av filmen.

Blu-ray-utgåvan kommer i en två disk-version där filmen är på ena skivan och extramaterialet finns på den andra. Det finns ett intressant kommentarspår, bortklippta scener och faktiskt riktigt bra dokumentärer. Bilden är så bra som det bara går med de Full HD-begränsningar som Blu-ray bär med sig. Färger och svärta ser riktigt fint ut. Framåt finns inte utgiven på UHD i Sverige, men den lär dyka upp framöver även här och finns för den otålige 4K-älskaren att importera från utlandet för cirka 500kr. Det som dock drar ned en hel del på betyget är att ljudspåret är ovanligt lågt mixat (något som även händer på många Marvel-filmer). Jag var tvungen att dra upp ordentligt för att komma till samma nivåer som jag är van vid. Tråkigt.

Sammanfattningsvis så är Framåt helt klart värd en rekommendation. Hade det varit en ännu bättre tekniskt upplevelse med UHD och högre mixat ljudspår i Atmos / DTS:X så hade utgåvan varit ett solklart måste.

Svensk trailer.
Engelsk trailer.
Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.